Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ραχήλ Μακρή: Προβλήματα στην εκτέλεση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος

Με Πρόσφατο έγγραφο (Α.Π. οικ.1576/24.9.2013) της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το οποίο απεστάλη στο κίνημα μας, και περιελάμβανε σχετικό Δελτίο Τύπου,  ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εκτέλεση των έργων που έχουν υπαχθεί  στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στο Δελτίο Τύπου οι εκπρόσωποι της οικονομικής επιτροπής εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις καθυστερήσεις της κατασκευής ιδιαιτέρα χρήσιμων και αναγκαίων έργων τα οποία έχουν μείνει πίσω λόγω του εξαιρετικά αργού ρυθμού διάθεσης των σχετικών πιστώσεων.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:    
«Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίασή της, την Τρίτη 24-9-2013, συζήτησε και αποφάσισε ομόφωνα:
Διαμαρτύρεται εντονότατα για το σοβαρότατο πρόβλημα της υπερβολικής καθυστέρησης της κατασκευής ιδιαίτερα χρήσιμων και αναγκαίων έργων, που έχουν από πολύ καιρό ενταχθεί αλλά δεν προχωρούν, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Πρόκειται για έργα ενταγμένα στην ΣΑΕΠ 766 (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας), η οποία καθιερώθηκε για την ενίσχυση του ανεπαρκέστατου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας (στόχος ΙΙ), λόγω του πλασματικού Α.Ε.Π. που πιστώνεται στην Στερεά, αλλά δεν της ανήκει.
Ο ρυθμός διάθεσης πιστώσεων ακυρώνει ουσιαστικά το πρόγραμμα, γεγονός που καταδικάζεται από όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που ζητούν να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, για να ολοκληρωθούν τα εκτελούμενα έργα και να υπογραφούν συμβάσεις για όσα έχουν δημοπρατηθεί και εκκρεμούν.
Το ίδιο περίπου ισχύει και για την ΣΑΕΠ 066 με τις ελάχιστες πιστώσεις που διατίθενται.
Σε προηγούμενη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, ομόφωνα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή του, από το γεγονός ότι παρακρατούνται από τις Περιφέρειες οι θεσμοθετημένοι πόροι, δηλ. Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) σαν να πρόκειται για μια συνηθισμένη ενέργεια.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την ενέργεια που επαναλαμβάνεται και πάλι (όπως το 2012), χωρίς κανένας να γνωρίζει αν και πότε θα διατεθούν οι Κ.Α.Π. και τι θα γίνει τελικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από τις Περιφέρειες για το έτος 2013. Ζητάμε από την Ένωση Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ.) να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση με κάθε τρόπο των αναγκαίων πόρων, για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία δέσμευση στο πρόσφατο Συνέδριο».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:

1)      Ποιος είναι ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα των ΣΑΕΠ 766 και 066 που αναφέρονται στο έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;
2)      Ποιο είναι το ύψος των πιστώσεων που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για την εκτέλεση των έργων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα των ΣΑΕΠ 766 και 066 που αναφέρονται στο έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;
3)      Αληθεύει πως καθυστερεί η διάθεση των πιστώσεων των ΣΑΕΠ 766 και 066 όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αν ναι για ποιο λόγο;
4)      Με τον τρόπο που γίνεται η διάθεση των σχετικών πιστώσεων τηρείται το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής των έργων; Αν όχι σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις;
5)      Υπάρχει κίνδυνος με τις καθυστερήσεις που αναφέρονται στο έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να δημιουργηθεί πρόβλημα στην χρηματοδότηση των έργων λόγω μη τήρησης των προθεσμιών;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν τα προβλήματα στην εκτέλεση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και προκύπτουν από τα παραπάνω ερωτήματα.

Αθήνα, 01/10/2013
Η Βουλευτής,




Μακρή Ραχήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας