Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Εύρημα: Ταφές μαζί με ζώα στην Κοζάνη

από ΤΑ ΝΕΑ
Στη Μακεδονία του 6ου π.Χ. αιώνα οι άνθρωποι ενταφιάζονταν μαζί με τα ζώα τους. Το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο, είναι όμως η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε μεγάλη κλίμακα, αφορά (εκτός από παιδιά) και ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) και δεν συνιστά θυσία των ζώων αλλά μια... τρυφερή ταφική συνήθεια.
Στους 11 τάφους του 6ου και των αρχών του 5ου π.Χ. αιώνα που εντοπίστηκαν στη διάρκεια σωστικής ανασκαφής στην εξορυκτική ζώνη της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή Κοζάνης οι νεκροί (οκτώ άνδρες και τρεις γυναίκες) ήταν κτερισμένοι με αιχμές δοράτων, χάλκινες περόνες, πόρπες και σκουλαρίκια και δίπλα τους (εκτός της ταφής αλλά με τα κεφάλια τους να συμπίπτουν) τα αγαπημένα τους ζώα που δεν ήταν - όπως συνηθιζόταν - μόνο άλογα αλλά και σκυλιά, βόδια, βουβάλια, ελάφια, ακόμα κι ένα γουρουνάκι.
Σύμφωνα με την η προϊσταμένη της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της περιοχής Γεωργία Καραμήτρου η ιδιαιτερότητα του νεκροταφείου που βρέθηκε και ανασκάφηκε σε έκταση μόλις 150 τ.μ. (η ανασκαφή, που γίνεται με χρηματοδότηση της ΔΕΗ, συνεχίζεται) έγκειται στον ενταφιασμό (πέριξ κι όχι στον ίδιο τάφο με τους νεκρούς ανθρώπους) όχι μόνο αλόγων, όπως συνηθίζεται σε άλλες περιοχές, αλλά και άλλων οικόσιτων ζώων που αντιμετωπίζονταν ως σύντροφοι των ανθρώπων.
Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους ενταφιασμούς μικρών παιδιών μαζί με σκύλους, δελφίνια και χελώνες στα Δωδεκάνησα, στη Σαμοθράκη κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας