Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Με τους υπαίθριους ρήτορες και τους αγύρτες …»

Του Κώστα Ρεσβάνη
Είμαι ένας από αυτούς που πληρώνουν και θα πληρώνω όσο αντέχουν τα οικονομικά της οικογένειας. Χτες γύρισα το ρολόι πίσω και αναρωτήθηκα εξ αιτίας ποιών πληρώνω όλο και περισσότερα μετά από σκληρή δουλειά πολλών δεκαετιών; Περπατήστε μαζί μου στο χρόνο.-Πληρώνω τον «εθνάρχη» που διέλυσε τις πόλεις, έστησε το κράτος των εργολάβων και ταλαιπωρούσε με κάθε τρόπο τη μισή Ελλάδα των «μιασμάτων».


-Η επταετία της χούντας προφανώς δεν πληρώνεται με τίποτα.


-Πληρώνω τον Ανδρέα Παπανδρέου με το «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα».

-Πληρώνω τη δειλία του Σημίτη να στηρίξει το νόμο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό που τότε άνοιγε δρόμους για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

-Πληρώνω τη λαίλαπα του μικρού Καραμανλή και της τρόικάς του, τους απερίγραπτους Αλογοσκούφη, Παυλόπουλο και Παπαθανασίου, μεταξύ άλλων πολλών που τώρα σπεύδουν να μας σώσουν.

-Πληρώνω τον μακάριο διετή ύπνο του Γιώργου Παπανδρέου που δεν έχει κατανοήσει πως αν δεν σπάσεις κομματικά αυγά δεν μπορείς να κάνεις εθνική ομελέτα.

-Πληρώνω τον μάγο-οικονομολόγο Αντώνη Σαμαρά που μας κοιμίζει με γλυκόλογα μόνο και μόνο για να κάνει πράξη την ονείρωξη του να μπει στο Μαξίμου.

-Πληρώνω τις κωλοτούμπες και τις αηδιαστικές όσο και επικίνδυνες ατάκες Καρατζαφέρη και ΣΙΑ.

-Πληρώνω τους σταλινικούς του Περισσού που εκτός των άλλων στερούν από τη χώρα εκατομμύρια ευρώ με τα κάθε λογής μπλόκα τους διαλύοντας καθημερινά τη ζωή του τόπου για να συντηρούν τις στρατιές των επαγγελματικών στελεχών.

-Πληρώνω τους μπαχαλάκηδες της Κουμουνδούρου που φιλοδοξούν ότι με τις χυδαίες ύβρεις και τις αντιδημοκρατικές μεθόδους, σε όλους τους χώρους, θα πάνε από το 3% στο 4%.

-Πληρώνω την θανάσιμη ατολμία του Φώτη Κουβέλη που οδηγεί στον αφανισμό τη Δημοκρατική Αριστερά.

Όμως.      
                
Ας μη χαίρονται με όλα αυτά όσοι προσπαθούν να κατεδαφίσουν τον Κοινοβουλευτισμό και να ανακόψουν την Ευρωπαϊκή πορεία. Είναι πολλοί αυτοί που ελπίζουν πως από τους χώρους του κοινοβουλευτικού συστήματος θα αναδειχθούν πολιτικοί που στο μέλλον θα υπηρετήσουν με θάρρος, σύνεση και εντιμότητα τον ελληνικό λαό και το δημοκρατικό πολίτευμα, αν και αυτοί δεν μολυνθούν από τους ιούς του κομματικού κόστους και της διαπλοκής.

Και ο περίπατος συνεχίζεται.
-Πληρώνω τους επίορκους, διαχρονικά, εφοριακούς που με θράσος χιλίων πιθήκων δεν κάνουν σήμερα τη δουλειά τους.

-Πληρώνω βάρβαρους συνδικαλιστές που τους χρυσοπληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να χορεύουν πάνω στα ερείπια της χώρας.

-Πληρώνω κάποιους τέως σοβαρούς δημοσιογράφους που παριστάνουν τους εισαγγελείς και μηδενίζουν τα πάντα, λαϊκίζουν εμετικά, ψεύδονται καθημερινά (κι ύστερα τα μπαλώνουν…) για λίγα ψίχουλα τηλεθέασης, ακροαματικότητας ή λίγα φύλλα παραπάνω. Και είμαι υπερήφανος για συναδέλφους -κυρίως σε εφημερίδες- που δίνουν τη μάχη της λογικής μέσα στον κατακλυσμό.

-Πληρώνω εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και άλλους ατσίδες που φοροδιέφευγαν συστηματικά δεκαετίες ολόκληρες και σήμερα… αγανακτούν.

-Πληρώνω αυτούς που πήγαν στο Δημόσιο, άλλοι «για να κάθονται» κι άλλοι για να ανοίγουν φακελάκια.

-Πληρώνω τους μεγαλοκαρχαρίες που αδελφοποιήθηκαν με πολιτικούς και σήμερα καπνίζουν το πούρο τους, ασφαλείς, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.

Σαν επίλογος.

Γνωρίζουμε τον κοινωνικό πολτό που μας περιβάλει. Αυτές οι γραμμές δεν είναι παρά μια μικρή προσπάθεια να δούμε κάποιοι τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Κι αν έλθει η ολική διάψευση των ελπίδων δεν απομένει παρά ο δρόμος που δείχνει ο Μανώλης Αναγνωστάκης.

Αντί να φωνασκώ και να συμφύρομαι
Με τους υπαίθριους ρήτορες και τους αγύρτες
-Μάντεις κακών και οραματιστές-
Όταν γκρεμίστηκε το σπίτι μου
Και σκάφτηκε βαθιά με τα υπάρχοντα
(Και δεν μιλώ εδώ για χρήματα και τέτοια)
Πήρα τους δρόμους μοναχός σφυρίζοντας

*Ο Κώστας Ρεσβάνης γεννήθηκε «Δεκέμβρη του '44»  στον Πειραιά ακριβώς «σε μια μοτοσυκλέτα του ΕΛΑΣ». Διακόπτει τις σπουδές Ιατρικής και υπηρετεί μουλαράς. Δημοσιογράφησε στην προδικτατορική Αυγή, στον ΔΟΛ (Ομάδα, Ταχυδρόμος, ΝΕΑ) και ΕΡΤ (Τμήμα Ειδήσεων και ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου) για πάνω από τριανταπέντε  χρόνια. Με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Γιώργο Αρβανίτη δημιούργησε την εικοσάλεπτη ταινία «χωριό ένα, κάτοικος ένας!» που προβλήθηκε στην πρώτη εκπομπή των «Ρεπόρτερς».

www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας