Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Πέμπτη φάλαγγα

Του Γιώργου Μαλούχου
Χθες το μεσημέρι μια χούφτα οργανωμένοι απόστρατοι εισέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εκμεταλλευόμενοι ωμά τον σεβασμό της «πύλης» στην παλιά τους ιδιότητα, όρμισαν ως κοινοί τραμπούκοι στο υπουργείο διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική, με την οποία έτσι κι αλλιώς ουδεμία σχέση έχει ο χώρος στον οποίο εισέβαλαν.


Τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάγκος όσο και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φράγκος, που επιχείρησαν να εκτονώσουν πολιτισμένα την κατάσταση, έγιναν αποδέκτες συμπεριφοράς απολύτως απαράδεκτης, που με κανένα τρόπο δεν αρμόζει να προέρχεται ειδικά από παλαιούς στρατιωτικούς απέναντι στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.


Ηταν λοιπόν όχι απλώς ορθή, αλλά και απολύτως επιβεβλημένη η απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη να διατάξει την άμεση απομάκρυνσή τους έστω και με τη βία.
Ως πολιτικός προιστάμενος των ενόπλων δυνάμεων, ορθότατα αντέδρασε για να τις προστατεύσει από έναν άδικο, πολλαπλώς επικίνδυνο και εντελώς παραπλανητικό διασυρμό, τον οποίο οι αρχηγοί προσπάθησαν να σταματήσουν «με το καλό».
Κάτι που, δυστυχώς, ουδόλως εκτίμησαν οι εν λόγω απόστρατοι οι οποίοι λειτούργησαν, για να το πει κανείς καθαρά και με τ' όνομά του, ως πέμπτη φάλαγγα. Γιατί αυτό ακριβώς έπραξαν οι εν λόγω απόστρατοι. Πώς;
- Στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι όλα είναι πλέον σκορποχώρι - που όμως δεν είναι. Υποσκάπτοντας έτσι ευθέως και βάναυσα το ηθικό και την πειθαρχεία στους στρατεύσιμους, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς που υπηρετούν. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν κάθε μέρα στο πετσί τους τις συνέπιες της κρίσης, όπου κι αν υπηρετούν, και δίνουν τη δική τους μάχη μέρα με τη μέρα για να συνεχίσει η χώρα να διαθέτει έναν επαρκή αμυντικό μηχανισμό.
- Στην κοινωνία, σπέρνοντας επίσης ψευδώς την ανασφάλεια ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένα είδος μπάχαλου, αλλά, ακόμα χειρότερα, την ανησυχία ότι υπάρχουν παραστρατιωτικές ισχυρές κινήσεις και παράκεντρα που δήθεν δεν ελέγχονται.
- Τέλος, στο εξωτερικό, δημιουργώντας μια εικόνα μεταξύ χάους και περίγελου, για την οποία οι υπαίτιοι θα έπρεπε να ντρέπονται, ειδικά αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Και η οποία κάνει πολύ κακό χωρίς να ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
Δυστυχώς, όσο κι αν μοιάζει υπερβολικό, αυτά είναι που πετυχαίνουν με τις κινήσεις τους, μια χούφτα απόστρατοι - ανάμεσα στις πολλές χιλιάδες σαν αυτούς, που ζουν τα ίδια προβλήματα, αλλά δεν τους ακολουθούν σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες.
Ενέργειες που βάλλουν ευθέως τόσο εις βάρος της χώρας όσο και των σωμάτων που οι ίδιοι παλιότερα υπηρέτησαν, μη λογαριάζοντας ότι ζούμε μέρες καθοριστικές όχι μόνο για την εθνική αλλά και για την εσωτερική ασφάλεια.
Μέρες στις οποίες είναι κρίσιμο οι ένοπλες δυνάμεις να διατηρούν στο ακέραιο την πειθαρχεία τους, την αποτελεσματικότητά τους, το φρόνημά τους, τη συνταγματική τους τάξη.
Και όχι απλώς να τα διατηρούν όλα αυτά, αλλά και να είναι άμεσα ορατό ότι τα διατηρούν προς πάσα κατεύθυνση.
Οι εν λόγω απόστρατοι φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όχι μόνο τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, αλλά και το σύνολο της ιεραρχίας σε όλη την επικράτεια, που εκτελεί με επιτυχία ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο σε καιρούς δυσβάστακτους και σκοτεινούς.
Δύο ημέρες πριν από το απαράδεκτο αυτό περιστατικό, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ βρίσκονταν στον Εβρο, όπου παρακολουθούσαν από κοινού μια ιδιαίτερα σημαντική και εξαιρετικά επιτυχή διακλαδική άσκηση του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο γνωρίζουν ότι κάθε στιγμή βρίσκονται μπροστά σε μια ιδιαίτερα αυξημένη τουρκική επιθετικότητα και νευρικότητα.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κάνουν το καθήκον τους υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται ώστε η οικονομική κρίση να μην επιδράσει αρνητικά στο αξιόμαχο - και η προαναφερθείσα άσκηση, όπως και άλλες δραστηριότητες, ανάμεσά τους και οι ιδιαίτερα σκληρές αερομαχίες αναχαιτίσεων αυτές τις μέρες στο Αιγαίο, δείχνουν ότι οι προσπάθειες αυτές, ευτυχώς, ακόμα πιάνουν τόπο.
Δεν είναι νοητό λοιπόν να έρχονται μια χούφτα απόστρατοι και να επιχειρούν να κουρελιάσουν την εικόνα σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά τώρα. Ολη η Ελλάδα υποφέρει από την κρίση. Δεν είναι οι μόνοι.
Στο τέλος τέλος, ας πάνε να διαμαρτυρηθούν στο γενικό λογιστήριο ή στο υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί κόβονται τα χρήματα. Οχι από το υπουργείο Αμυνας ή τα Γενικά Επιτελεία, που πρέπει να αφεθούν στην ησυχία τους να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν.
Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή την ώρα στο μάτι όχι ενός, αλλά δύο πραγματικών κυκλώνων: του διεθνούς οικονομικού πολέμου αφενός και της τουρκικής απειλής στην ευρύτερη ανατολική μεσόγειο αφετέρου.
Και στα δύο επίπεδα υπάρχουν και ενεργούν ταυτόχρονα πολύ ισχυρές διεθνείς διαλυτικές δυνάμεις εις βάρος της χώρας.
Οι θερμοκέφαλοι εισβολείς, κλεισμένοι στον επαρχιακό και στενόμυαλο μικρόκοσμό τους, χωρίς πιθανότατα να το αντιλαμβάνονται, τις εξυπηρετούν όσο δεν φαντάζονται. Αυτοί οι λίγοι ξέστρατοι απόστρατοι κάνουν κακό που δεν τους περνάει καν από τον νου.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων οφείλει να τους κόψει αμέσως το βήχα με το μαχαίρι.
Επίσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδίως η ΝΔ, λόγω της σημασίας του θεσμικού και του πραγματικού της ρόλου, οφείλουν σε αυτό το θέμα να είναι άτεγκτα και να στηρίξουν με τον πλέον κατηγορηματικό και ανεπιφύλακτο τρόπο τη νομιμότητα χωρίς το παραμικρό παράθυρο παρερμηνείας, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.
Περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε, ο καθένας με τις όποιες δυνατότητές τους, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να μείνουν όρθιες, αποτελεσματικές και προσηλωμένες απόλυτα στα συνταγματικά καθήκοντά τους σε όλο τους το εύρος όπως προβλέπεται συνολικά και σε πλήρη ανάπτυξη από τον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Οποιος ενεργεί αντίθετα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έκαναν και οι εν λόγω «εισβολείς», λειτουργεί ευθέως ως πέμπτη φάλαγγα και πρέπει να βρει τους πάντες σε αυτή τη χώρα κάθετα και κατηγορηματικά, με τον πιο εμφατικό τρόπο, απέναντι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας