Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Σχόλιο του Στέφανου Παραστατίδη για τη συνέντευξη του ΠΘ στο open

Του Στέφανου Παραστατίδη
Στη χθεσινή συνέντευξη του ΠΘ στο #open, η κα Στάη έκανε μία απόλυτα εύστοχη ερώτηση αναφορικά με τις συγκριτικές ευθύνες Καραμανλή/ΝΔ και ΓΑΠ/ΠΑΣΟΚ για τη χρεοκοπία της χώρας.
Ο Τσίπρας απάντησε με εξίσωση των ευθυνών των 2 προσώπων, των 2 κομμάτων, των 2 πολιτικών.
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αυτή, που, στην πενταετία 2004-2009 προκάλεσε με τις πολιτικές της ένα τετραπλό έλλειμμα που οδήγησε στην αναπόφευκτη χρεοκοπία της χώρας: δημόσιο χρέος από 180 σε 300δις, υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα, υπέρογκο έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές και έλλειμμα εμπιστοσύνης από τα αποκρυφθέντα και παραποιημένα στοιχεία προς την ευρωπαική στατιστική υπηρεσία (με σοβαρές ποινικές ευθύνες οι οποίες βεβαίως έχουν παραγραφεί).

Δυστυχώς για τη δημοκρατία μας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κος Γεωργίου διώκεται ακόμη δικαστικά , καθώς τόλμησε να παρουσιάσει τα αληθινά στοιχεία. Τις δε θεωρίες συνωμοσίας περί 'φουσκωμένων ελλειμμάτων και ξένων που θέλουν το κακό μας' υπηρέτησαν με πάθος, ένταση και ιδιοτέλεια οι Σαμαράς & Τσίπρας, θέτοντας κάθε αρνητική διάσταση στο δημόσιο λόγο που θα ενίσχυε τη διατήρηση της χώρας μας στην κρίση. Τα καταφέραμε μια χαρά, καθώς χρειαστήκαμε 3 μνημόνια και φυσικά παραμένουμε εκτός αγορών, παρουσιάζοντας στους πολίτες μία δήθεν οικονομική ανάκαμψη. Η Ελλάδα τελεί υπό χρεοκοπία, ακόμη και σήμερα, καθώς το επιτόκιο δανεισμού καθιστά αδύνατη την ολοκληρωτική έξοδό της στις αγορές (αυτό ορίζεται ως χρεοκοπία).
Η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Παπανδρέου, με συμμετοχή όλων των μεγάλων και μικρών στελεχών και την υποστήριξη ημών των μελών του (καθείς από εκεί που μπορούσε), συγκρούστηκε με όλες εκείνες τις πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα και προχώρησε σε σχεδόν όλες τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές: από τον Καλλικράτη (με Καποδίστρια είχαμε τα 3/4 των δήμων με τεράστια ελλείμματα κ υπό καθεστώς χρεοκοπίας, με πλήρη αδιαφάνεια σε όλους τους τομείς διοίκησης), τις θεσμικές αλλαγές στον οικονομικό τομέα (οικ. εισαγγελέας, οφσορ, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών) χάρη στις οποίες αποδίδεται σήμερα δικαιοσύνη σε ζητήματα διαφθοράς, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (είχαμε περισσότερα από 150 μέχρι το 2009!), την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ το παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων (έτσι καταπολεμήθηκε η υπέρογκη δαπάνη στο φάρμακο -όχι με κραυγές και λαικά δικαστήρια), η απογραφή Δ.Υ (δεν ξέρουμε πόσους δημοσίους υπαλλήλους είχαμε, πού βρίσκονταν και πόσο πληρώνονταν), τη διαύγεια (διαφάνεια στις συναλλαγές κράτους-ιδιώτη και περισσότερη δημοκρατία με λογοδοσία στους πολίτες) και πολλά άλλα.
Εξαιτίας αυτών των αλλαγών δεν κατέρρευσε ολοκληρωτικά η χώρα και εξαιτίας όλων αυτών που αντέδρασαν σε αυτές τις αλλαγές δεν ολοκληρώσαμε την έξοδό μας από την κρίση σε μία τετραετία, όπως αυτό ήταν εφικτό.
Σε όλες αυτές τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που βασίστηκαν στην πραγματική διάγνωση της ασθένειας της χώρας, δηλαδή το πελατεικό κράτος, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι -με λίγα λόγια, και τις πολέμησαν και τις καταψήφισαν· Χωρίς προφανώς να αντιπροτείνουν οτιδήποτε. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγήσουν με απόλυτο κυνισμό τη χώρα σε πολλαπλές εκλογές. Ο μεν Σαμαράς έφτασε την Ελλάδα να περιμένει ρευστό με αεροπλάνα, ο δε Τσίπρας χρησιμοποίησε εργαλειακά το χρόνο εξαπατώντας τους πολίτες ότι θα άλλαζε η ζωή τους την επόμενη ημέρα (με σκίσιμο του μνημονίόυ, κατάργηση ενφια κτλ). Και όλα αυτά, όχι για μια χούφτα προοδευτισμού, αλλά για την εξουσία και μόνο.
Χθες, ο Τσίπρας εξίσωσε 2 πολιτικές, όχι πρόσωπα -προσέξτε-, πολιτικές. Δηλαδή εμάς που η υπηρετήσαμε την ατζέντα που σας περιέγραψα μόλις, με αυτούς που υπηρέτησαν την ατζέντα των ημετέρων και έχουν επικυρίαρχη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Μας είπε ίδιους και μας το έριξε με χαμόγελο στα μούτρα.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε, σήμερα, 3%, είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα αισθανόμασταν τουλάχιστον προσβεβλημένοι από αυτή την ταύτιση και την υπόγεια συνεργασία με την καραμανλική δεξιά στις πλάτες μας. Όπως, επίσης, θα θεωρούσαμε αναξιοπρεπή την οικονομική προεκλογική εξαγορά πολιτών, βασιζόμενοι στην πενία, την ανεργία, την ανημποριά.
Κάποιοι, όμως, εξ ημών, συζητάμε για τη δημιουργία προοδευτικών μετώπων. Βρήκαμε και άλλοθι στις Πρέσπες -προφανώς ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν συντηρητικός κ οι υπόλοιποι έχουμε γίνει μαχητές του προοδευτισμού.
Χθες, ο Τσίπρας, είπε σε όλους εσάς που ψάχνετε για 'προοδευτικά μέτωπα' ότι ήσασταν το ίδιο με τη ΝΔ. Και σεις χειροκροτάτε. Ενώ στην πραγματικότητα κοιτάζετε στον καθρέφτη και φτύνετε το παρελθόν το δικό σας, την ιστορία σας, τον ίδιο σας τον εαυτό. Σε λίγο θα σας βγάλουν στους δρόμους με τα σημαιάκια να χειροκροτάτε τη σύγκρουση με τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.
Όπως είπε και μία καλή φίλη, δεν υπάρχουν ιδανικά κόμματα, ιδανικοί επικεφαλής, ιδανικοί υποψήφιοι, ιδανικές συνθήκες. Υπάρχει όμως ο χώρος μας και είμαστε παρόντες. Συνεχίζουμε, αυτόνομα, με ήθος, αξιοπρέπεια, σεβασμό και την ευθύνη που μας αναλογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας