Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

153 «ναι» πήρε η Συμφωνία των Πρεσπών -Ποιοι ψήφισαν

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους προστέθηκαν 8 βουλευτές από πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης: τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.
«Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός.
Τσίπρας: Γεννήθηκε σήμερα η Βόρεια Μακεδονία -Είναι μία μέρα ιστορική
Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook δήλωση χαρακτηρίζοντας ιστορική την ημέρα που γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία.
Η δήλωση Τσίπρα 
Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την
κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.
Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια.
Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.
Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή.
Μητσοτάκης: Στενάχωρη ημέρα για την Ελλάδα 
«Στενάχωρη και δύσκολη μέρα» χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή, μετά την ψήφιση  της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή.  «Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή  πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.   H κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.  Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι.  Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος.  Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος.   Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελληνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του.
Ζάεφ: Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών, φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη
Πανηγυρικό σχόλιο αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο Ζόραν Ζάεφ.
«Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπα, μαζί με τους ανθρώπους μας φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για την αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης!», έγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Ολομέλεια πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία
Ενας ένας οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν Όχι στην Συμφωνία αποχωρούσαν από την αίθουσα της ολομέλειας, πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό η αντιπολίτευση άφησε μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» να πανηγυρίσουν.
Τουσκ: Αλέξη, Ζόραν μπράβο, δεν διστάσατε να θυσιάσετε τα συμφέροντά σας για το κοινό καλό
Με tweets σε ελληνικά, σκοπιανά και αγγλικά συνεχάρη τη έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μοσκοβισί:  Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών
«Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη».
Αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας