Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Με προβολή της παράδοσης ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ Αγίας Κυριακής.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με προβολή της παράδοσης πραγματοποιήθηκε (27-1-2019) με επιτυχία στο ΜΕΤΟΧΙ Βελβεντού ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Η εσωτερική μεγάλη αίθουσα στο ΜΕΤΟΧΙ ήταν κατάμεστη από μέλη και φίλους του Συλλόγου όλων των ηλικιών (από μαθητές των νηπιαγωγείων μέχρι ηλικίας 80 και πλέον ετών) μάλιστα με οικογενειακή μορφή. Μια εικόνα - παράδειγμα, όπου η σχέση και ο δεσμός διαπερνά όλες τις ηλικίες, χωρίς να τις διασπά ή να τις απομονώνει, που ενισχύει τη φιλία και την κοινωνικότητα και τις καθιστά αδήριτη ανάγκη ανάμεσα στους ανθρώπους.


Πρόσχαροι και ευγενικοί οι διοργανωτές (ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.) του χορού, χαρούμενα και ευγενικά τα πρόσωπα των γυναικών και των ανδρών του χορευτικού των μεγάλων, χαριτωμένα τα προσωπάκια των παιδιών του παιδικού χορευτικού, προδιαθέτουν ευνοϊκά τους συμμετέχοντες στο χορό του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ ακολουθεί την παράδοση με μεγάλη πιστότητα. Εμφανίζει τα δύο χορευτικά (παιδικό τμήμα και μεγάλων) με τις παραδοσιακές φορεσιές της Αγίας Κυριακής. Η ορχήστρα έχει καλό παραδοσιακό ήχο με καλούς τραγουδιστές. Τραγουδιούνται και χορεύονται τα παραδοσιακά τραγούδια της Σκούλιαρης: ‘’Παγώνα’’, ‘’Πατρώνα’’, ‘’Ζαχαρούλα’’ αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Ο χορός ξεκινά πάντα με το φλάμπουρο μπροστά (ξύλινος Σταυρός με τη σημαία του Συλλόγου - στις τρεις άκρες του Σταυρού ενσωματώνεται από ένα μήλο). Η διαδικασία παραλαβής του φλάμπουρου είναι η ανοιχτή στην ώρα του χορού δημοπρασία. Το φλάμπουρο έτσι φέτος το πήρε ο Μανώλης Γκέκας.   

Ο Σύλλογος βράβευσε τους νεοεισαχθέντες φοιτητές-φοιτήτριες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρότασή μου: Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ να γίνεται Κυριακή το μεσημέρι μετά τη Θεία Λειτουργία ως προέκτασή της και βεβαία ακολουθούμενη ευχαριστιακή αναφορά στον Ιησού Χριστό τον παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος. 

Το χορό της ‘’ΤΣΙΟΥΚΑ’’  τίμησαν με την παρουσία τους (προσκεκλημένοι από το Σύλλογο) ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Κυριακίδης, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Μίλτος Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής κ. Δημοσθένης Κακούλης. 

Στο Δ.Σ.: Νίκο Τέτο πρόεδρο, Χάρη Μανώλα αντιπρόεδρο, Λαμπρούλα Καραχαρίση ταμία, Βαΐτσα Γκέκα, Δήμητρα Γκέκα, Ελένη Πλιάτσα και Λεμονιά Χ. Μανώλα μέλη και στους συνεργάτες τους συγχαρητήρια.  
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος 30-1-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας