Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Οι Έλληνες βουλευτές να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους και να μην επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Οι 300 Έλληνες (300 εκλεγμένοι από το λαό) βουλευτές (και όσοι διορισμένοι από τον Έλληνα πρωθυπουργό σε υπουργικούς θώκους) να ακούσουν με νηφαλιότητα τη φωνή της συνείδησής τους, να αφουγκραστούν την ιστορία και τους αγώνες των Ελλήνων και (με καθαρή σκέψη και τόλμη) να μην επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αποτόλμησαν πιεσμένοι από τους ισχυρούς της γης, ως μη όφειλε, και συνθηκολόγησαν, κόντρα στην αντίθετη βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας ΥΠΕΞ.


Μας αφυπνίζει και μας κρατά σε εγρήγορση η φωνή του Οδυσσέα Ελύτη: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’. (Ανοικτή Επιστολή στην ΕΟΚ για τη Μακεδονία, Μάρτιος 1992).

Μας ενισχύει η Απόφαση της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος: ‘’Δεν αποδεχόμαστε την απονομή του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους’’. (Δελτίο Τύπου Ι. Συνόδου, 26-1-2018).

Μας ενδυναμώνει το μανιφέστο των 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας, που το απευθύνουν στο σύνολο του πολιτικού μας βίου ως ‘’θερμότατη παράκληση’’: ‘’Μην επικυρώσετε τη συμφωνία (των Πρεσπών), μη θελήσετε να βάλετε την υπογραφή σας σε μία συμφωνία που θα δημιουργήσει δυσμενή ιστορικά τετελεσμένα για την πατρίδα μας και την Εκκλησία μας’’. (19-12-2018).

Μας συγκλονίζει η κραυγή του Μίκη Θεοδωράκη, που για την παράδοση του ονόματος Μακεδονία δήλωσε: ‘’Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες συνέπειες σε βάρος της χώρας και του Λαού μας. Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Μετά από αυτό το μεγάλο «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα’’. (Αθήνα, 12.6.2018, Μίκης Θεοδωράκης).

Με πρόσφατη επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνει έκκληση ‘’κυρίως, σε όσους θα βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Βουλής και θα πάρουν μια απόφαση που αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σ' αυτό το έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη’’. Και συνεχίζει.

‘’Τα Σκόπια με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Είναι ανάγκη να αντιταχθούμε σ' αυτή την παραχάραξη της ιστορίας και να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας

Επειδή είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική, δεν πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα αυτό, αφού γνωρίζουμε ότι μόνον εμείς μπορούμε να τους δώσουμε την ιστορική νομιμοποίηση. Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην ιστορία.

Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανένα εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατά το δοκούν. Καμιά κυβέρνηση (ακόμα κι αν ήταν κυβέρνηση πλειοψηφίας) δεν μπορεί να πάρει τόσο σοβαρές για την χώρα αποφάσεις. Γι' αυτό η μόνη συνετή απόφαση από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης είναι να καταφύγει στην κρίση του Κυρίαρχου Ελληνικού Λαού με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος’’. (Μίκης Θεοδωράκης, 19-1-2019. ‘’Τα Νέα’’).

Είμαστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, αποδέκτες και συνυπεύθυνοι της ενθαρρυντικής επισήμανσης - προτροπής του Αλεξανδρινού μας ποιητή: Θα επιτρέψουμε ‘’να γίνει σκουπίδι η μάνα [μας] Μακεδονία’’; (Καβάφης, Η μάχη της Μαγνησίας, Α’, σ.36).

‘Έκκληση θερμή: Σεις, οι 300 Έλληνες (Μακεδόνες, Θράκες, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Ρουμελιώτες, Μοραΐτες, Κρήτες, του Αιγαίου και του Ιονίου νησιών) βουλευτές ακούστε τη φωνή της συνείδησής σας και μην επικυρώσετε τις Πρέσπες.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
24-1-2019

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντί σχολίου ένα απόσπασμα απο το Βιβλίο του Β Ραφαηλίδη για την Ιστορία των λαών της Βαλκανικής

"Για τους Νεοέλληνες όμως, κυρίως Έλληνες είναι, πρώτον αυτοί που δεν υπήρξαν ποτέ κομμουνιστές ή φιλοκομμουνιστές, δεύτερον αυτοί που παν συχνά στην εκκλησία, τρίτον αυτοί που αγαπούν τα στρατιωτικά θούρια, τέταρτον αυτοί που αγαπούν τους εκ στρατιωτικών δικτάτορες, πέμπτον αυτοί που έχουν κουμπάρο βουλευτή, έκτον αυτοί που κλέβουν συχνά το δημόσιο ταμείο, έβδομον αυτοί που φωνάζουν «ζήτω η Ελλάς» τρεις φορές την ημέρα, όγδοον αυτοί που δεν κοιμούνται όταν ακούν τους ρήτορες κατά τις δυο εθνικές επετείους, ένατον αυτοί που έχουν πιστοποιητικό από τον αιματολόγο που βεβαιώνει πως το αίμα τους είναι γνησίως ελληνικό, και δέκατον και τελευταίον αυτοί που πιστεύουν πως το «όνομά μας είναι η ψυχή μας» τη στιγμή που όλοι μας ξέρουμε πως το καλό κρασί δεν το κάνει η ετικέτα, αλλά τ’ αμπέλι."

Ανώνυμος είπε...

τη φωνή της συνείδησής τους θ΄ ακούσουν κύριε. Και θα πράξουν. Όσο κι αν κραυγάζετε/ζεις.

Ανώνυμος είπε...

στο ιραν και στην ελλαδα την εξωτερικη πολιτικη την εκφραζουν οι παπαδες

Ανώνυμος είπε...

απορώ που ούτε ένα κτήριο ας πούμε το πνευματικό κέντρο βελβεντού ή το καινούργιο στα Σέρβια δεν έχει το όνομα του Βασίλη Ραφαηλίδη

Ανώνυμος είπε...

Η συμφωνία είναι απολύτως προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, πρώτα από όλα γιατί λύνει οριστικά το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία αλλάζει όνομα και από «Μακεδονία», που αποκαλούνταν μέχρι χτες από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, μετονομάζεται πλέον «Βόρεια Μακεδονία». Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, εκτός που είναι απολύτως συνεπής με την εθνική μας γραμμή, όπως αυτή έχει από χρόνια συμφωνηθεί, βάζει οριστικά τέλος στις ιστορικές ανακρίβειες και τις αλυτρωτικές υπερβολές, καθώς επανατοποθετεί το όλο ζήτημα στη σωστή, γεωγραφική του βάση.

Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αντανακλά πλήρως την ιστορική πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία το βόρειο τμήμα της ευρύτερης μακεδονικής γεωγραφικής ενότητας καταλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες από ένα νεοσύστατο και πολυεθνικής σύνθεσης κράτος, η ονομασία του οποίου δεν στηρίζεται ούτε σε ιστορικά, ούτε σε εθνοτικά, ούτε σε πολιτιστικά χαρακτηριστικά, αλλά αποκλειστικά σε γεωγραφικά δεδομένα.

Δίνεται έτσι ένα οριστικό τέλος σε μια εκκρεμότητα η οποία υπονόμευε τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Επιπλέον τελειώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια μακροχρόνια διαμάχη που είχε πάρει δυσμενή τροπή για την Ελλάδα, καθώς η μη εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης είχε οδηγήσει σε de facto αναγνώριση της γειτονικής χώρας με την ονομασία που εξυπηρετούσε μονόπλευρα τις δικές της επιδιώξεις.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, είναι εθνικά ωφέλιμη και γιατί δίνει ένα τέλος στις εθνικιστικές φωνές και τις αλυτρωτικές προθέσεις των γειτόνων μας, καθώς πρώτη φορά γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει «μακεδονική εθνότητα», αφού αναγνωρίζεται η πολυεθνική σύνθεση του πληθυσμού της «Βόρειας Μακεδονίας». Επιπλέον, αναγνωρίζεται πρώτη φορά από τους γείτονες ότι η ιστορία και ο πολιτισμός τους ουδεμία σχέση έχουν με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό των Μακεδόνων, δίνοντας ένα οριστικό τέλος σε ανιστόρητα αφηγήματα που αμφισβητούσαν τη μακραίωνη ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Η παραδοχή, τέλος, ότι η γλώσσα της «Βόρειας Μακεδονίας» ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, διαλύει και την τελευταία απόπειρα πλαστογράφησης της ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Ο εθνικισμός, όμως, αναζωπυρώνεται στην Ελλάδα. Γιατί ο ακροδεξιός λαϊκισμός του κ. Μητσοτάκη και ο συγχρωτισμός της Ν.Δ. με όσους στις διαδηλώσεις κραυγάζουν ότι η «Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» συμβάλλουν στη διαμόρφωση επικίνδυνων εθνικιστικών ψευδαισθήσεων, που στο παρελθόν οδήγησαν σε καίριες εθνικές ήττες, με πιο πρόσφατη την de facto διχοτόμηση της Κύπρου το 1974.

Η επιστροφή του κ. Μητσοτάκη στη διχαστική εθνικοφροσύνη της σκληρής Δεξιάς και ο δεξιός κατήφορος της κυρίας Γεννηματά έχουν ήδη μετατρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών σε εμβρυουλκό ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού. Η ανασύνθεση αυτή δεν αντικατοπτρίζει προσωπικές προσδοκίες βουλευτών. Αντανακλά κοινωνικές μετατοπίσεις και προσδοκίες, που σταδιακά εδραιώνουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πόλου ευρύτερης δημοκρατικής συσπείρωσης των δυνάμεων της λογικής, της προόδου, της σταθερότητας και της κοινωνικής αναδιανομής. Των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά στο κέντρο και την Κεντροαριστερά. Συμβαδίζει με αντίστοιχες αναζητήσεις στην Ευρώπη για δημοκρατικές και προοδευτικές συγκλίσεις ως αντίβαρο στον ακροδεξιό εθνολαϊκισμό και την εθνική αναδίπλωση. Γι’ αυτό η Συμφωνία των Πρεσπών πράγματι θα έχει κόστος, αλλά για τον κ. Μητσοτάκη, που την είδε ως ευκαιρία για να αντλήσει εκλογικό όφελος.

Ανώνυμος είπε...

Παρέμβαση υπέρ της λύσης στη διένεξη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ κάνουν 33 άνθρωποι των Επιστημών και των Γραμμάτων, ζητώντας να μην υπάρξουν «νέες διαχωριστικές γραμμές όπως αυτές που διαίρεσαν και τελικά κράτησαν πίσω την χώρα στα χρόνια της κρίσης».
Η Ιστορία όμως έχει δείξει πως όταν αφήνεις τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες, στο τέλος αναγκάζεσαι να συμβιβαστείς με μια λύση που είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Στο Μακεδονικό, η παγίωση του προβλήματος το μόνο που κάνει είναι να χαρίζει στους γείτονες μας το όνομα «Μακεδονία», με το οποίο τους έχουν ήδη αναγνωρίσει οι περισσότερες χώρες του πλανήτη. Επιπλέον, διαιωνίζεται η πολιτική απομόνωσή της χώρας μας και φρενάρεται συνεχώς η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής Μακεδονίας. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι όλες οι συμφωνίες είναι προϊόν συμβιβασμών. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει ένα αποδεκτό πλαίσιο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών και την ανάπτυξη των Βαλκανίων ως αναπόσπαστου μέρους της Ευρώπης.
Οι ευαισθησίες, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις των Ελλήνων πολιτών δεν απαντήθηκαν, αντιθέτως χρησιμοποιήθηκαν για να χαραχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές όπως αυτές που διαίρεσαν και τελικά κράτησαν πίσω την χώρα στα χρόνια της κρίσης. Η επίσημη πλέον παραδοχή των γειτόνων μας ότι οι ίδιοι δεν έχουν σχέση με την μακεδονική ταυτότητα της Βόρειας Ελλάδας, τον Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά αυτής της περιοχής, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποσιωπάται στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. Όπως επίσης υποβαθμίστηκε και η εκ μέρους τους αναγνώριση ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών.
• ο πρέσβης ε.τ. Αριστείδης Αγαθοκλής • ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος • ο επ.καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών Ιωάννης Αρμακόλας • ο ιστορικός Θάνος Βερέμης • ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης • η δημοσιογράφος Αννα Δαμιανίδη • ο συγγραφέας Νίκος Δήμου • ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αλέξης Ηρακλείδης • η δημοσιογράφος Ελιζαμπέττα Καζαλόττι • ο ιστορικός τέχνης Κωστής Ν.Καζαμιάκης • ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης • ο αν. καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιάννης Κωνσταντινίδης • ο δημοσιογράφος Πάνος Λουκάκος • η καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη • ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος • ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης • ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής • ο Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνόπολις Κωστής Μπιτζάνης • η αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελένη Μυριβήλη • ο Δρ Πυρηνικής Φυσικής Παντελής Οικονόμου • ο οικονομολόγος Γιάννης Παπανικολάου • ο συγγραφέας Μάκης Παπούλιας • ο Διευθυντής Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο Αναστάσης Περράκης • ο πρ. αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης, • ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος, • ο επ. καθηγητής Οικονομικών Πλάτων Τήνιος • η συγγραφέας- δημοσιογράφος Σώτη Τριανταφύλλου • ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης • ο καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης Χαρίδημος Τσούκας • ο εκδότης Τάκης Φραγκούλης • ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Φραντζολάς • ο καθηγητής ΜΜΕ Δημήτρης Ψυχογιός • ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς Πηγή: Protagon.gr

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι για τις απαντήσεις των φίλων στην ανάρτηση. Όντως δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του ακροδεξιού λαϊκισμού - πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει η εκκλησία και οι παπάδες της, άλλωστε δημόσιοι υπάλληλοι δεν (θέλουν να)είναι; πως κρίνουν αποφάσεις της κυβέρνησης; καμιά ΕΔΕ παίζει;

Ανώνυμος είπε...

Άσε μας ρε παπά
Μας σώσατε τόσα χρόνια
Πέραν μερικών εξαιρέσεων,είστε για δ.....

Το Προφίλ μας