Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού-Σιάτιστας κόσμημα για την περιοχή, αλλά με πολλά προβλήματα-Πλήρης αδιαφορία από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού-Τι ζητούν οι υπεύθυνοι

Από το kozanimedia.gr
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού-Σιάτιστας, μετά το 2011, είναι το μοναδικό στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομός) Κοζάνης με έδρα το Βελβεντό (σε κάθε Νομό λειτουργεί ένα ΚΠΕ). Ιδρύθηκε με την 134908/Γ7/26-11-2004 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ103 τ. Β/28-01-2005), μετά από πρόταση του Δήμου Βελβεντού επί δημαρχίας Μανόλη Στεργίου και λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2005. Το 2011 με σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τα ΚΠΕ Βελβεντού και Σιάτιστας συγχωνεύτηκαν και έδρα του νέου ΚΠΕ ορίστηκε το Βελβεντό.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι εκπαιδευτικές δομές ενταγμένες οργανικά στο Υπουργείο Παιδείας και έχουν ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και ενηλίκων σε θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος και τελικά τη διαμόρφωση (ατομικής και συλλογικής) περιβαλλοντικής συνείδησης. Οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων, σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και άλλων δράσεων για μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες κάθε ηλικίας. Η θεματολογία αντλείται από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής. Τα ΚΠΕ έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, να παραγάγουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό, να συνεργάζονται με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα και να προωθούν την έρευνα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Στα 12 χρόνια λειτουργίας του το ΚΠΕ υλοποίησε προγράμματα για μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα (ημερήσια, διήμερα, τριήμερα και τετραήμερα), στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 28.000 μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί, ενώ στις ημερήσιες, διήμερες και τριήμερες επιμορφωτικές δράσεις και εργαστήρια επιμορφώθηκαν περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί και πολίτες. Σ’ αυτά τα αριθμητικά στοιχεία προστίθενται και εκείνα των σχετικών δράσεων του ΚΠΕ Σιάτιστας στα λίγα χρόνια που λειτούργησε.
Από το νέο σχολικό έτος το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εισέρχεται σε νέα μορφή λειτουργίας, με αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες. Με τον Ν. 4547/2018/«Αναδιοργάνωση Δομών υποστήριξης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», τα ΚΠΕ μετονομάζονται σε «Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία – ΚΕΑ», με αποστολή α) την υποστήριξη των σχολικών μονάδων σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφορία, με έμφαση στο περιβάλλον και σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη, όπως η προαγωγή της υγείας και ο πολιτισμός, και β) τη διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, για τη διασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και την ανάδειξη βιώσιμων λύσεων στα τοπικά ζητήματα. Επίσης στο άρθρο 13 παρ.5 αναφέρονται τα εξής: «Οι δαπάνες των χώρων λειτουργίας των Κ.Ε.Α. αντιμετωπίζονται από τους Δήμους, οι οποίοι μπορεί να επιχορηγούνται με πιστώσεις που εγγράφονται γι’ αυτόν το σκοπό στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων». Το νέο ΚΕΑ Βελβεντού θα στελεχωθεί από επτά εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων.
Από τον Σεπτέμβριο 2016 το ΚΠΕ (νέο ΚΕΑ) στεγάζεται στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Βελβεντό. Το έργο υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013, με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και με προϋπολογισμό 2.298.000 €. Εδώ οφείλεται η αναφορά τόσο στον τέως περιφερειάρχη Γιώργο Δακή και στον επίσης τότε αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής που ενέταξαν και υλοποίησαν το έργο, όσο και στους νυν Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη και αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Πλακεντά που παρέδωσαν και υποστήριξαν την ομαλή λειτουργία του νέου ΚΠΕ Βελβεντού.
Το νέο κτίριο παραδόθηκε διοικητικά στο Δήμο Σερβίων & Βελβεντού, ο οποίος όφειλε και οφείλει (από το 2016) να μεριμνήσει για την υπογραφή σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο Παιδείας για την παραχώρηση χρήσης του νέου κτιρίου στην εκπαιδευτική δομή «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού».
Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν εξαιρετικά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά (κλιματισμός, γεωθερμία, ηλιοθερμία, θερμομόνωση, δεξαμενή δροσισμού) καθώς και άλλες πρότυπες υποδομές (αίθουσες, χώρους υγιεινής, εξυπηρέτηση ΑμεΑ), φωτοβολταϊκά, πυροπροστασία κ.λ.π.
Ωστόσο οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως αναφέρουν στο Kozanimedia οι υπεύθυνοι του Κέντρου, παρουσιάζουν πολλά και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία, τονίζουν, έγιναν έγκαιρα γνωστά στο Δήμο Σερβίων & Βελβεντού, όπως αποδεικνύεται από τα επανειλημμένα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα που έχουν αποσταλεί από την εκπαιδευτική ομάδα που αναπτύσσει τη δράση της στο κτίριο.
Σύμφωνα πάντα με τα στελέχη του Κέντρου Περιβάλλοντος, επειδή οι δαπάνες υποδομών και συντήρησης των υποδομών βαρύνουν αποκλειστικά το Δήμο, οι προτεραιότητες που οφείλουν να τεθούν είναι οι ακόλουθες:
  • Επισκευή του συστήματος γεωθερμίας του κτιρίου. Το σύστημα γεωθερμίας που θα προσφέρει σημαντικό περιορισμό των δαπανών θέρμανσης, δεν λειτουργεί εξαιτίας της βλάβης που υπέστη από την πλημμύρα στο υπόγειο του κτιρίου το 2015, επειδή ο Δήμος δεν πρόβλεψε και καθυστερούσε τη σύνδεση των αποχετεύσεων στην κεντρική εξωτερική αποχέτευση.
  • Έλεγχος, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος ηλιοθερμίας του κτιρίου.
Η λειτουργία της γεωθερμίας και της ηλιοθερμίας θα εξασφαλίσει άμεση και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών θέρμανσης προς όφελος του Δήμου και του Δημοσίου.
  • Έλεγχος και συντήρηση των υδραυλικών εγκαταστάσεων του κτιρίου. Συγκεκριμένα αποκατάσταση της βλάβης στον υπόγειο χώρο όπου υπάρχουν WC, αίθουσες και λεβητοστάσιο, ενεργοποίηση και συντήρηση των αντλιών νερού στη δεξαμενή συγκέντρωσης όμβριων υδάτων που υπάρχει στο υπόγειο του κτιρίου, (οι αντλίες έχουν βλάβη εξ αιτίας της πλημμύρας στο υπόγειο), κα.
  • Έλεγχος, συντήρηση και εργασίες στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, όπως η σύνδεση και ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος που είναι ήδη εγκατεστημένο από τον κατασκευαστή. Το σύστημα αποτελείται από εννιά πάνελ φωτοβολταϊκών στοιχείων, μαζί με τις απαραίτητες συσκευές και διατάξεις για τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην επιθυμητή μορφή.
Η εκτίμηση της απαιτούμενης δαπάνης για την αποκατάσταση των παραπάνω υποδομών ανέρχεται, σύμφωνα με τους ειδικούς κατά περίπτωση τεχνίτες, σε 3.000 έως 4.000€, ποσό ασήμαντο σε σχέση με την προσδοκώμενη ανταποδοτικότητα της σωστής λειτουργίας.
Όπως τονίζεται από το Κέντρο Περιβάλλοντος, από το 2016 ζητήθηκε με σειρά υπηρεσιακών εγγράφων του Υπεύθυνου Λειτουργίας και της Παιδαγωγικής Ομάδας από το Δήμο, αλλά και από τους τοπικούς δημοτικούς συμβούλους, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΚΠΕ, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση.
Προφανώς επειδή δεν έγινε κατανοητός από τη δημοτική αρχή ποιος είναι ο ρόλος του ΚΠΕ και η προσφορά του στην τοπική και στην ευρύτερη κοινωνία, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα κυρίως δε στην εκπαιδευόμενη νεολαία. Επίσης ο αρμόδιος Δήμος έχει ενημερωθεί  και για άλλα λειτουργικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης (αίθουσες χωρίς πάγκους εργασίας, συντήρηση-ανάδειξη αύλειου χώρου, επισκευή χαλασμένου συστήματος κίνησης και άλεσης του Δημοτικού νερόμυλου «Μπαλλού», μέτρα ασφαλείας για τους μαθητές στο πεδίο δραστηριοτήτων στο Σκεπασμένο και γενικότερα η εργονομική λειτουργία και η αδήριτη ασφάλεια των μαθητών στα πεδία δραστηριοτήτων του ΚΠΕ).
Στελέχη του ΚΠΕ σημειώνουν πως «Βιώνοντας την καθημερινότητα, μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο Δήμος την προηγούμενη χρονιά όταν είχε διακοπεί η λειτουργία του ΚΠΕ για ένα χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης θέρμανσης, έβαλε 6 μπιτόνια (!!) και την επόμενη φορά μισό τόνο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος διέθετε για ένα μισάωρο καθαρίστριες από τα Σέρβια μια φορά τη βδομάδα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Από την αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους και μετά από επίμονες πιέσεις μας, ο Δήμος διέθεσε καθαρίστρια σε τακτική εργασία ώστε να διασφαλίζεται με επάρκεια η καθαριότητα και η υγιεινή στον χώρο εκπαίδευσης.Προσδοκούμε την ανάλογη ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση του Δήμου για το Κ.Π.Ε. (νέο Κ.Ε.Α.) με γνώμονα τη συμβολή του στην εκπαίδευση της νεολαίας και ευρύτερα στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα του τόπου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας