Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τι θέλεις να κάνεις, δήμαρχε;

του Τάσου Τέλλογλου από το protagon.gr

Ίσως κανένα άλλο αίτημα να μην είναι τόσο πιεστικό σ' αυτές τις δημοτικές εκλογές όσο το πώς θα δημιουργήσει μια πόλη (ξανά) πλούτο, και άρα θέσεις δουλειάς, αλλά και να εκτονώσει μια βαριά κοινωνική κατάσταση. Μα είναι αυτή δουλειά για έναν δήμαρχο; Και ναι και όχι. Όχι, διότι τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει ένας δήμαρχος στα χέρια του είναι πολύ λίγα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είναι σε θέση εκτός από τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία να βάζει άλλους φόρους που να εισπράττει ο δήμος. Στην Ευρώπη, γειτονικοί δήμοι ανταγωνίζονται στο πώς θα προσφέρουν ελκυστικότερη φορολογία ώστε να «αρπάξουν» δουλειές ο ένας από τον άλλον. Αλλά πρώτα θα πρέπει οι δήμοι μας να αποφασίσουν προς τα πού επιθυμούν να κινηθεί παραγωγικά η πόλη τους.


Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στον Βόλο για τις ανάγκες ενός μεγάλου ρεπορτάζ για τις δημοτικές εκλογές. Ρώτησα τους υποψήφιους αν έχουν κάποιο σχέδιο για την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουνστην πόλη, ένα «μάστερ πλαν»για τον Βόλο. Μία καρικατούρα παρουσίασε ο Μπέος («θα κάνω τον Βόλο Μονακό») και κάποιες σκόρπιες σκέψεις οι άλλοι. Κι όμως, το μεγαλύτερο κεφάλαιο του Βόλου σήμερα είναι το πανεπιστήμιό του.

Μήπως θα έπρεπε να αρχίσει από εκεί ο σχεδιασμός; Όσο για τα τοπικά έσοδα, μια ιδέα είναι να περάσει η είσπραξη του φόρου ακινήτων στους δήμους. Μα άλλη ιδέα θα ήταν να παραχωρούν δημοτικές εκτάσεις -με μακροπρόθεσμη ενοικίαση- σε επιχειρήσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης. Υπάρχουν επίσς άλλες, μικρότερου βεληνεκούς ιδέες, που μπορούν να απαλλάξουν τους δήμους από δραστηριότητες στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σήμερα. Τα σχολικά κτίρια, για παραδειγμα, γιατί να μην τα διαχειρίζονται οι σύλλογοι γονέων; Γιατί αυτοί οι σύλλογοι να μη μπορούν να τα εκμεταλλεύονται τις απογευματινές ώρες, όπως συμβαίνει στην Αγγλία, σε δραστηριότητες που να φέρνουν και λίγα έσοδα για τη συντήρηση του σχολείου;

Και φυσικά η καθαριότητα, η φύλαξη κ.λπ., που αν είχαν δοθεί εκτός δήμου θα περιόριζαν τις δαπάνες σε εκείνα που πρέπει να κάνει η ηγεσία μιας πόλης: να σχεδιάζει τη φυσιογνωμία της, να προσελκύει πόρους, δραστηριότητες και ενδιαφέροντες ανθρώπους και να κρατάει την κοινωνική της συνοχή. Όλα τα άλλα αφορούν δημοτικές αρχές και πόλεις περασμένου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας