Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Στο Δήμο Κοζάνης το… Όσκαρ των εκλογών 2014!

του Παναγιώτη Πλιάτσιου, «Πρωινός Λόγος»

Εντάξει. Πολλοί περίμεναν τη νίκη του Θόδωρου Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επί του Γιώργου Δακή. Είχε το «κλίμα», από την πρώτη Κυριακή, ενώ, φυσικά, συνέβαλε καθοριστικά και η όλη διάθεση «ανατροπής» σε ολόκληρη την περιφέρεια, ακόμη και σχεδόν σε όλους τους Δήμους.
Ελάχιστοι, ωστόσο, ακόμη και οι πλέον υπεραισιόδοξοι της πλευράς Καρυπίδη, δεν περίμεναν την εντυπωσιακή αυτή διαφορά που ξεπερνά τις 17 μονάδες….

Ακόμη περισσότεροι περίμεναν τις νίκες των Σάββα Ζαμανίδη, Αθανάσιου Κοσματόπουλου και Δημήτρη Λαμπρόπουλου σε Εορδαία, Σέρβια-Βελβεντό και Βόιο, αντίστοιχα. Και εδώ, όμως, τα ποσοστά των νικητών ήταν εμφανώς μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα των ηττημένων, καθώς Παρασκευή Βρυζίδου, Βασίλης Κωνσταντόπουλος και Παναγιώτα Οραφνίδου έχασαν «καθαρά» και χωρίς να έχουμε κανένα από τα εκεί προβλεπόμενα ντέρμπι…
Όμως αυτό που συνέβη στο Δήμο Κοζάνης ήταν, νομίζω, το εκλογικό γεγονός της προχθεσινής βραδιάς! Όταν στον πρώτο γύρο είσαι με 20 μονάδες πίσω και στον δεύτερο κερδίζεις με….17 μονάδες, τότε μιλάμε για ένα αποτέλεσμα που δεν έχει προηγούμενο! Όλοι οι… εκλογολόγοι και αναλυτές μαζί δε θα μπορούσαν να προβλέψουν κάτι τέτοιο! Κάποιοι, παλαιότεροι, έλεγαν πως το 1990 ο Πάρις Κουκουλόπουλος έκανε μεγαλύτερη ανατροπή επί του Νίκου Τσιαρτσιώνη, αλλά δεν είναι έτσι: Ο Λευτέρης Ιωαννίδης δεν κέρδισε με μερικές ψήφους τον Λάζαρο Μαλούτα (όπως συνέβη το 1990), αλλά με…17,5%!!!
Δηλαδή, αθροιστικά, μιλάμε για…37,5%, αν προσθέσουμε και το…μείον 20% της πρώτης Κυριακής! Πρωτόγνωρο αποτέλεσμα, δίχως προηγούμενο; Τα αίτια; Η διάθεση του εκλογικού σώματος για αλλαγή, η έλλειψη προσώπων που πήραν τον «σταυρό» την πρώτη Κυριακή υπέρ Μαλούτα, η κόπωση από πρόσωπα και καταστάσεις, η όποια «χαλάρωση» στην «Ενότητα» μετά το ποσοστό του συν 20% της πρώτης Κυριακής.
 Όλα μαζί, ίσως και άλλα ακόμη, συνέβαλαν σε μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές ανατροπές και εκπλήξεις που έχει ζήσει ποτέ Δήμος της χώρας… Και στο δικαιολογημένο χαρακτηρισμό της κορυφαίας, ακόμη και από τη ίδια την εκλογή Καρυπίδη στην Περιφέρεια, στιγμής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2014 στην περιοχή μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας