Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ενημερωτική Εκδήλωση για την ενδοσχολική βια

Ενδιαφέρον επιμορφωτικό σεμινάριο διοργανώθηκε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης
Η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού διδάσκονται
 Οι διαστάσεις που έχει προσλάβει στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων η ενδοσχολική βία, ο εκφοβισμός και οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης σε συνεργασία με την διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό.





Όπως εξήγησε στην αναλυτική παρουσίαση του φαινομένου στους παρευρισκόμενους γονείς, η εισηγήτρια του θέματος, ψυχολόγος κα Βασιλική Λαμπαδά, το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, το οποίο προκαλείται από την αλληλεπίδραση ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η κ. Λαμπαδά εστίασε στον ρόλο που διαδραματίζουν μεταξύ άλλων τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, το οικογενειακό περιβάλλον κα το ψυχολογικό κλίμα στο σχολείο, ενώ όσον αφορά τις μορφές που μπορεί να προσλάβει η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, υπογράμμισε πως αυτή μπορεί να εκδηλώνεται ως σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κοινωνική βία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου καθώς υπολογίζεται ότι το ασκούν περίπου των 5% των μαθητών με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά-θύματα.

Η ειδική ψυχολόγος σημείωσε με έμφαση, πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας διδάσκεται τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της από την πλευρά των γονέων επέμεινε πως πρέπει να αποφεύγονται οι παρορμητικές αντιδράσεις, να διατηρούν οι γονείς την ψυχραιμία τους, να ακολουθεί συζήτηση με τα παιδία και να ενημερώνουν την διεύθυνση του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας