Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μάνα απο επιλογή

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Eνα παιδί δεν είναι ακόμα ένα αξεσουάρ. Δε συμπληρώνει καμία εικόνα σε κανένα παζλ της ζωής, το οποίο ούτως ή άλλως πολύ εύκολα χαλάει. Απαιτεί πλήρη και διαρκή αφοσίωση, κι αυτό είτε το μπορείς, είτε όχι. Δεν έχει ημίμετρα, τουλάχιστον για κάποιο μεγάλο διάστημα.
Γι’ αυτό και η εικόνα για τη μάνα παραμένει η παραδοσιακή. Δύσκολα γίνεται κατανοητή η απόκλιση από το πρότυπο, παρά την τάση που επικράτησε όλο το διάστημα της εποχής των παχέων αγελάδων με τη «φιλιπιννέζα» οικιακή βοηθό να συνοδεύει την οικογένεια στις διακοπές.

Η μάνα-μαμά θα είναι πάντα αυτή που μαγειρεύει με το δικό της τρόπο τις νοστιμότερες λιχουδιές, που έγνοια της είναι όχι μόνο το καθημερινό σου φαγητό, αλλά και η τροφή του μυαλού σου. Εν πάση περιπτώσει, τη μάνα σπάνια την έχεις στο μυαλό σου με δωδεκάποντα και τέλεια μακιγιαρισμένη, γιατί ακόμα κι αν αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι άλλοι γι’ αυτή, εκείνη μέσα στο σπίτι είναι απλά η μαμά.
Δύσκολη η δουλειά της, αλλά μεγάλη η ανταμοιβή της, όταν είναι τυχερή και την εισπράξει. Ούτως ή άλλως δεν την περιμένει. Μα, ακόμα πιο τυχερά τα παιδιά της μάνας που ανέλαβε αυτό το ρόλο από επιλογή και όχι από κοινωνική υποχρέωση ή επειδή απλά έτσι έτυχε.

* Σκέψεις για τις μαμάδες με αφορμή τη γιορτή τους και μια νέα άφιξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας