Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Έχουμε να διαλέξουμε: θυσίες ή σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ό,τι απαταίται ώστε την ερχόμενη Τετάρτη, που θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup, να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας.
Και τώρα, υπάρχει η προθεσμία της μιας εβδομάδα και τρεις όροι. «Έως την επόμενη συνεδρίαση η πατρίδα μας, η κοινωνία μας πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή: Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου.

Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός ευρωζώνης πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Και άφησε με... μηνύματα προς το εσωτερικό και σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη. «Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον. Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μονίμως τον «καλό» για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροπολιτικούς.

Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες. Έχουμε δυστυχώς να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις, που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος.

Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις».

Η Ελλάδα πήγε στο Eurogroup χωρίς να έχει ολοκληρώσει όσα της είχαν ζητηθεί, χωρίς να έχει βρει πως θα φτάσει τους στόχους του 2012. Και αυτό το εξέφρασαν έντονα πολλοί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. «Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις, πολλές αντιρρήσεις», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το κυριότερο όμως είναι πως το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος», πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, το υπουργικό Συμβούλιο, τα κόμματα, την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τη Βουλή.

«Πίσω από τα τεχνικά ζητήματα υπάρχουν μεγάλα πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά και ιστορικά ζητήματα. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν επίσημα στη Βουλή με ψήφο τις επόμενες ημέρες. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι τώρα πρέπει να προταχθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, είναι ελεύθεροι να κάνουν την επιλογή τους. Αλλά πρέπει τώρα να κάνουμε όλοι την επιλογή μας», κατέληξε.
www.newsit.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και σημερα απεργουμε.
δεκα χαμενα μεροκαματα ή μια χαμενη ζωη?
ΟΡΓΙΣΤΕΙΤΕ ΡΕ!ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ
Αξιοπρεπεια-Αντισταση-Αυτοοργανωση-Αλληλεγγυη-Αμεση δημοκρατια

Το Προφίλ μας