Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Για το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων

Για άλλη μια φορά, μέσα σε λίγους μήνες το «αθηνοκεντρικό κράτος» ξαναχτυπά με στόχο αυτή την φορά το ΙΤΕΣΚ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων). Το ΙΤΕΣΚ που εδρεύει στην Πτολεμαΐδα και έχει να επιδείξει επιτεύγματα που θα ζήλευαν όμοια κέντρα του εξωτερικού και είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ερευνητικό κέντρο στην Δυτική Μακεδονία πάει για κλείσιμο. Στο όνομα «δήθεν» της οικονομίας.
Μετά την υποβάθμιση από την κλάση ΑΑ της Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας, ώστε να μπορέσουν να αποσπαστούν (αρχικά όπως και έγινε), δύο τμημάτων της και μεταφορά τους στην Κοζάνη.
Ύστερα από την συνεχή κοροϊδία με τις μειώσεις του αριθμού των κλινών του Μποδοσάκειου και όχι μόνο. Ύστερα από την υποβάθμιση της διεύθυνσης αστυνομίας. Ύστερα από τα συνεχή κλεισίματα υπηρεσιών και φορέων από την Εορδαία, έφτασε και η ώρα για το ΙΤΕΣΚ. Για να γνωρίζουν οι πολίτες της ΕΟΡΔΑΙΑΣ: Το ΙΤΕΣΚ υπάγεται στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), και εποπτεύεται από την Γ.Γ.Ε.Τ.(Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) και έχει άλλα 5 Ινστιτούτα, (εκτός του ΙΤΕΣΚ). Το «σενάριο» που θέλουν να εφαρμόσουν είναι το «κλείσιμο» του ΙΤΕΣΚ στην Πτολεμαΐδα και μεταφορά-συγχώνευσή του σε άλλο Ινστιτούτο, (στο ΙΤΧΗΔ) που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.
Από την μια η κυβέρνηση μας λέει για ανάπτυξη, νέες τεχνολογίες και έρευνα και από την άλλη τα κέντρα που για κάθε 1€ (ευρώ) που παίρνουν από την Ε.Ε. φέρνουν στην πατρίδα μας 4€ (ευρώ), και όχι μόνο αυτό αλλά διατηρούν και θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου για τους νέους επιστήμονες, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της έρευνας, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Και από την άλλη «κλείνουν», «δήθεν» για οικονομία τμήματα και φορείς παραγωγικούς και πρωτοπόρους.
Ποια είναι η οικονομία που θα κάνετε λοιπόν από το κλείσιμο του ΙΤΕΣΚ; Μήπως το ιδιόκτητο κτήριο του ινστιτούτου, που όπως τόσα άλλα ακίνητα του δημοσίου ετοιμάζεστε να «ξεπουλήσετε», (αν δεν «ξεπουλήσατε» ήδη) με την νέα δανειακή σύμβαση; Αλήθεια έχετε επεξεργαστεί με σοβαρότητα τα στοιχεία και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι το ΙΤΕΣΚ είναι βάρος; Έχετε πολλούς δημόσιους οργανισμούς ή υπηρεσίες που έχουν 2 διοικητικούς υπαλλήλους και το υπόλοιπο προσωπικό να είναι όλοι τους επιστήμονες ερευνητικού επιπέδου και όχι μόνο; Για διαβάστε ειδικότητες: 10 χημικοί μηχανικοί (εκ των οποίων 1 PhD, 6 MSc) 9 μηχανολόγοι μηχανικοί (εκ των οποίων 4 PhD, 1 MSc) 2 γεωλόγοι (εκ των οποίων 1 PhD, 1 MSc) 1 χημικός (MSc) 1 μηχανικός πετρελαίων 1 οικονομολόγος-διοικητικός 2 διοικητικοί 1 ηλεκτρολόγος μηχανικός & μηχανικός υπολογιστών 2 μηχανικοί διαχείρισης ενεργειακών πόρων 1 περιβαλλοντολόγος 1 τεχνολόγος μηχανολόγος μηχανικός (ΤΕ) Για διαβάστε και κάτι ακόμη: Το ΙΤΕΣΚ συμμετέχει σε Συμβουλευτικά Όργανα της Ε.Ε, σε Τεχνολογικές Πλατφόρμες (ETP ZEPP), σε διεθνή δίκτυα και επιτροπές κύρους (CAG, CSLF, CO2 NET, IEA, κλπ), και διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με περισσότερους από 40 οργανισμούς σε περισσότερες από 20 χώρες. Είναι ένα μόνο μικρό δείγμα των επιτευγμάτων του.
Λοιπόν άλλοι είναι οι λόγοι σας (βοηθούμενοι, βέβαια, σιωπώντας και οι πολιτικοί της περιοχής μας), που δεν τους λέτε καθαρά στον λαό. Έχετε σκοπό να αναγκάσετε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να παραιτηθεί γιατί θα αδυνατεί να πάει στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια να φέρετε ένα παράρτημά του (ενδεχομένως), στην (που αλλού), έδρα της περιφέρειας. Εκτός και αν σκοπεύετε να «αναβαθμίσετε» την ΑΝΚΟ και σε ερευνητικό κέντρο και φυσικά η έδρα πάντα η Κοζάνη, βιώσαμε ειδικά φέτος το χειμώνα τις «σοβαρές μελέτες» που έκανε για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας και ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνει και σαν κέντρο έρευνας.
Σημείωση: Στο κείμενο της διαβούλευσης όπως αυτή ολοκληρώθηκε. Στην σελίδα 8 αναφέρει «η συγχώνευση του ΙΤΧΗΔ και του ΙΤΕΣΚ λόγω συνάφειας ερευνητικών πεδίων και συγκέντρωσης κρίσιμης μάζας στον τομέα ‘Βιώσιμες Διεργασίες & Τεχνολογίες (Ενέργεια, Περιβάλλον, Υλικά, Διεργασίες Παραγωγής)’ με διατήρηση της τοπικής παρουσίας στην Πτολεμαΐδα και με κατάλληλη μετονομασία του συγχωνευμένου ινστιτούτου». Στο σχέδιο νόμου που ετοιμάστηκε δεν υπάρχει το «με διατήρηση της τοπικής παρουσίας στην Πτολεμαΐδα» που σημαίνει μπορεί, με μια απόφασή του το Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ (πιθανόν αφού πιεστεί από την κυβέρνηση) ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ το υποκατάστημα στην Πτολεμαΐδα.
Κλείνοντας κυρία Υπουργέ ένα έχουμε να σας πούμε ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ άμεσα την απόφασή σας για το ΙΤΕΣΚ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ
ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΕΣΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας