Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ο Καβάφης, οι μοιραίοι και το μνημόνιο εξαθλίωσης μιας χώρας

του Κώστα Χατζίδη από το pheme.gr
Εντάξει, είχαμε την.. ατυχή έμπνευση χθες να αποδώσουμε τη σοβαρότητα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με αναφορά στον Αλεξανδρινό ποιητή. Ατυχής επιλογή, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.  Μόνο σοβαρότητα και επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών δεν επεδείχθη από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν μπορεί να έχεις αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα δραστικές μειώσεις του εισοδήματος των εργαζομένων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και να καμώνεσαι τον σκληρό διαπραγματευτή για τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων, κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ.


Πάλι καλά που δεν γύρισε να μας πει ο (καλά αμειβόμενος) Τόμσεν, "αν είναι αυτή η διαφωνία σας κ.  Σαμαρά, τα βάζω εγώ αυτά τα λεφτά από την τσέπη μου, να τελειώνουμε"! 

Ενόχλησε και η κατάχρηση όρων και εννοιών που ακούστηκαν από τους εμπλεκόμενους. Κόντεψαν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα, ότι διαπραγματεύτηκαν για την πατρίδα σκληρά, με κόστος υψηλό και τίμημα μεγάλο. Μην παραφρονήσουμε! Δεν είναι διαπραγμάτευση αυτό το χάλι.. Αποδοχή άνευ όρων είναι για σεμινάριο.. 

Αν κάποιος σου φέρει ένα κείμενο και σου ζητήσει να το υπογράψεις, αυτό δεν σημαίνει διαπραγμάτευση. Ούτε διαπραγματεύσεις έγιναν, ούτε σκληρές επομένως ήταν. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποδέχθηκαν και υπέγραψαν ένα πολυσέλιδο κείμενο, που τους έφεραν οι εκπρόσωποι της Τρόικα. Ένα πολυσέλιδο κείμενο, το οποίο θα καθορίσει τις τύχες της χώρας και τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών για δεκαετίες πολλές. Ούτε χρόνος για μια δεύτερη ανάγνωση δεν τους δόθηκε, τόσο ασφυκτικό ήταν το πλαίσιο, όχι τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων και μάλιστα σκληρών..

Ευτυχώς, τις πρώτες πρωινές ώρες, η νότα ευθυμίας που προήλθε από την απαγγελία Καβάφη σε ελεύθερη.. παράφραση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, ήρθε να εκτονώσει την ένταση που επικρατούσε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με τους δεκάδες δημοσιογράφους, οι οποίοι ξεροστάλιαζαν προκειμένου να μάθουν τα μεγάλα μαντάτα.

"Ο αρνητής δεν μετανιώνει. Αν ρωτιόταν πάλι όχι θα έλεγε", είπε ο κ. Καρατζαφέρης και έπεσε για τα καλά η αυλαία της μεταμεσονύκτιας θεατρικής παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας