Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αντάρτικο για τα σχολεία

από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πεδία μάχης έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα μετά την ανακοίνωση του νέου συρρικνωμένου χάρτη των σχολείων, που ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Παιδείας, βάζοντας λουκέτο σε χίλια και συγχωνεύοντας άλλα τόσα. Σε όλη την επικράτεια γονείς, μαθητές και τοπικοί παράγοντες κατεβαίνουν στους δρόμους, κλείνουν σχολεία και εισβάλλουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, ενώ στην περιφέρεια άρχισαν οι προαναγγελίες για «αντάρτικο». Με αυστηρές προειδοποιήσεις προς εκπαιδευτικούς και μαθητές για τις καταλήψεις στα σχολεία, το υπουργείο υψώνει τη σημαία της αντεπίθεσης και πυροδοτεί το κλίμα. Δίπλα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κατηγορεί για λαϊκισμό όσους αντιδρούν, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.

Απειλές
«Θα παρακαλούσα τους εκπαιδευτικούς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί», δήλωσε χθες το πρωί η υπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική εκπομπή (Σκάι, «Πρώτη γραμμή»), τονίζοντας ρητά πως θα υπάρξει αναπλήρωση (σ.σ. βλ. μαθήματα Σάββατο, αργίες κ.ά.) όλων των μαθημάτων που θα χαθούν από τις καταλήψεις ή άλλες μορφές διαμαρτυρίας, υποκινούμενες, όπως άφησε να εννοηθεί, από τους εκπαιδευτικούς. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας να έχει αποτέλεσμα να μην κάνουν τα παιδιά μαθήματα. Δεν μπορεί κανείς να βγάλει τα παιδιά από τις τάξεις». Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής, χθες, στην αίθουσα Τύπου δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να ξεχωρίσουμε εκείνες τις αντιδράσεις και τις προτάσεις που διατυπώνονται για το καλύτερο από αυτές που γίνονται με έναν λαϊκίστικο τρόπο, απλώς για να δώσουν στους γονείς την ψευδαίσθηση ότι τα παιδιά είναι κοντά στο σπίτι τους».
Την ίδια στιγμή, πάντως, δάσκαλοι και καθηγητές συντονίζουν τη δράση τους, αρχής γενομένης από τις συγκεντρώσεις έξω από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας την Παρασκευή. Ακολουθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο τέλος του μήνα και μέσα στον Απρίλιο. Σε κίνημα «αντίστασης» καλεί και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).
«Οργανώνουμε την αντίστασή μας σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, με πανό σε κάθε σχολείο, με πικετοφορίες, συμβολικό κλείσιμο σχολείων και δρόμων, διαμαρτυρίες στους δήμους» αναφέρει στο... πολεμικό της προσκλητήριο η ΑΣΓΜΕ, που παράλληλα προγραμματίζει κύκλο γενικών συνελεύσεων σε όλα τα σχολεία και όχι μόνο σ' αυτά που συγχωνεύονται.
Οσο για τις καταλήψεις και τις αποχές από τα μαθήματα, εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια. Από την Κοζάνη, γενέτειρα της υπουργού Παιδείας, έως την Κρήτη και τα ακριτικά νησιά. Ορισμένα, μάλιστα, σχολεία ανακοινώνουν ότι δεν θα ανοίξουν αν δεν αποσυρθούν οι σχετικές αποφάσεις συγχώνευσης. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι 500 μαθητές έξι σχολικών μονάδων του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού Κατερίνης που καλούνται να συγχωνευθούν με το Γενικό Λύκειο του Αιγινίου. Την απόφαση έλαβαν από κοινού το δημοτικό συμβούλιο της Κοινότητας Κολινδρού και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας