Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Λαϊκή αγορά βιολογικών στην Κοζάνη

Από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στην ίδρυση Δικτύου Βιοκαλλιεργητών και Βιοκαταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας προχωρούν παραγωγοί, φορείς και πολίτες της περιοχής, με στόχο την οργάνωση της αγοράς βιολογικών προϊόντων στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας, αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.Πρώτη κίνηση του εν λόγω δικτύου θα είναι η δημιουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων στην Κοζάνη, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές και να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους.


Όπως λέει στη “Μ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Βιοκαλλιεργητών Δ. Μακεδονίας “Βιολογική Αύρα”, Στέργιος Τζιμόπουλος, ήδη περίπου 20 παραγωγοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη λαϊκή, η οποία εκτιμάται ότι θα κάνει πρεμιέρα τον ερχόμενο Μάιο, οπότε θα ξεκινήσει η παραγωγή των ανοιξιάτικων οπωροκηπευτικών. “Αυτή την περίοδο, μάλιστα, βρισκόμαστε σε επαφές με τον δήμο προκειμένου να μας χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια”, σημειώνει.
Στους επόμενους στόχους του δικτύου που θα δημιουργηθεί είναι η προώθηση των βιολογικών προϊόντων της περιοχής τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, αρχής γενομένης από τις βαλκανικές χώρες. Στο πλαίσιο πραγματοποιούνται επαφές με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, καθώς και με τον Σύλλογο Επιχειρηματιών Κοζάνης, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια.

Δημιουργία ιστοτόπου
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και με τη συμμετοχή παραγωγών, ομάδων πολιτών και φορέων της περιοχής. Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν εντάσσονται επίσης και τα εξής:
- Να γίνει τον Ιούνιο η 1η συνάντηση του δικτύου σε ανοιχτό χώρο στην Κοζάνη με παρουσίαση προϊόντων και φυλλαδίων και παράλληλες εκδηλώσεις.
- Να δημιουργηθεί ιστότοπος με πληροφορίες για τους βιοκαλλιεργητές Δυτικής Μακεδονίας και τα προϊόντα τους.
Συμμετοχή στις 10 Απριλίου στην εκδήλωση του συνεταιρισμού των οικο-παραγωγών της Αιανής, όπου θα εκπροσωπηθεί και η γνωστή οργάνωση “Πελίτι”.

Άμεσα τα προϊόντα στον καταναλωτή
“Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο αγροτικός πληθυσμός συνεχώς μειώνεται, το αγροτικό εισόδημα φθίνει και οι αγρότες παραγωγοί που συμμετέχουν στις αγορές είναι όλο και λιγότεροι”, αναφέρει η προσωρινή συντονιστική επιτροπή του δικτύου. “Εάν θέλουμε αγρότες που να παράγουν και να είναι κοντά στον καταναλωτή με φρέσκα, τοπικά, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, τότε χρειάζονται διευκολύνσεις κι όχι εμπόδια και γραφειοκρατία. Βέβαια, δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη των αγροτών χωρίς τη δυνατότητα να διαθέτουν άμεσα στον καταναλωτή τα προϊόντα τους”, τονίζει η επιτροπή.
Σημειώνεται ότι για τις αποφάσεις της σύσκεψης ενημερώθηκαν οι οργανώσεις καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας (ΚΕΠΚΑ, ΕΚΑΤΟ Φλώρινας κτλ.), οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας