Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σύγκρουση Ραγκούση - Βενιζέλου για τους μετανάστες της «Υπατίας»

Σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις ξέσπασε στην κυβέρνηση εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας των μεταναστών της Υπατίας. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αργά το βράδυ εξέδωσε μια ανακοίνωση σε οξύ ύφος με την οποία εγκαλεί τον υπουργό Αμυνας κ. Ευ.Βενιζέλο ότι αναμείχθηκε στο ζήτημα σε μια κρίσιμη στιγμή χωρίς να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους. Νωρίτερα το πρωί ο κ. Βενιζέλος είχε εκφράσει στη Βουλή έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να χαθεί ανθρώπινη ζωή και δήλωσε ότι θα ασκήσει όποια πίεση μπορεί στους αρμόδιους συναδέλφους του προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η σύγκρουση των δύο κορυφαίων υπουργών απειλεί να ..δυναμιτίσει την κυβέρνηση και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τήρησε σιγή ασυρμάτου, το ωστικό κύμα εξαπλώθηκε στα υπουργεία και όλοι ανέμεναν παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ.
Γ. Παπανδρέου προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στις 12.30 μ.μ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής με ανακοίνωση του ενημέρωσε ότι «οι υπουργοί Εσωτερικών και ΄Αμυνας, επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα».

Οι διαφορετικές απόψεις των υπουργών για την αντιμετώπιση των μεταναστών απεργών πείνας συνέθεταν μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης, την έκρηξη της οποίας πολλοί απεύχονταν αν και ελάχιστη πρόνοια υπήρξε για την εξουδετέρωση της. Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής τόνισε ότι
«σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας ανθρώπινης ζωής». «Θα ασκήσω την όποια πίεση μπορώ να ασκήσω στους αρμόδιους συναδέρφους μου για να αποτραπεί πάσει θυσία και πάσει δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο, διότι μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις οι οποίες δεν βοηθούν σε τίποτα τη χώρα, την οικονομία και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», δήλωσε.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες των υπουργών


Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό αλλά και με τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και Προστασίας του Πολίτη κ.
Χρ. Παπουτσή. Και στους τρεις ανέλυσε την πρόταση του να επισκεφθεί ο Συνήγορος του Πολίτη τους μετανάστες της Υπατίας και ασκώντας το θεσμικό του κύρος να τους πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Πολιτείας και των υπουργών ώστε να εγκαταλείψουν τον χώρο αυτό και να επιστρέψουν στις ζωές τους.

Ο κ. Ραγκούσης, από την πλευρά του, εξέλαβε το τηλεφώνημα του κ. Βενιζέλου πράγματι ως άσκηση πίεσης και μάλιστα σε μια στιγμή που η κατάσταση στην Υπατία απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρχαν ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από εκπροσώπους των μεταναστών ότι η απεργία πείνας ενδεχομένως να έληγε εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου. Ο υπουργός Εσωτερικών θεώρησε λοιπόν ότι η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας διατάρραξε το κλίμα. Επικοινώνησε και εκείνος με τον Πρωθυπουργό, του εξήγησε τις απόψεις του και σύμφωνα με συνεργάτες του, ανέμενε επεξηματική ανακοίνωση από τον κ. Βενιζέλο.


Όταν η ώρα πέρασε χωρίς αντίδραση από το υπουργείο Αμυνας, ο κ. Ραγκούσης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος.

Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν με αυτή τη δημόσια παρέμβαση να λέγεται ουσιαστικά ότι χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση με την οποία θα αποτραπεί η απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής.


Από την πρώτη στιγμή δεν πράττουμε τίποτα διαφορετικό από το να προσπαθούμε να βρούμε μία λύση που θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την αρχή της ευνομίας,
με την επιδίωξη να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο για τη ζωή των απεργών πείνας κάμπτοντας την αδιαλλαξία των διαμεσολαβητών – καθοδηγητών τους.

Μόνον ο κ.
Βενιζέλος μπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».
Το ύφος της ανακοίνωσης ξένισε και πολλοί αναρωτήθηκαν αν ο κ. Ραγκούσης ήταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνιζαν πάντως ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση ούτε για την έκδοση ούτε για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Ο υπουργός Αμυνας αιφνιδιάστηκε από την ένταση των διατυπώσεων αλλά όπως έλεγαν συνεργάτες του δεν επιθυμούσε να εμπλακεί περαιτέρω σε αυτόν τον διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών οι τόνοι δεν ανέβηκαν αλλά υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων. Ο κ. Ραγκούσης διαμαρτυρήθηκε στον κ. Βενιζέλο ότι η παρέμβασή του τον εκθέτει σε κινδύνους και αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη θα του ρίξουν τη ευθύνη. Ο υπουργός Αμυνας από την πλευρά του επέμεινε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια νέα περίπτωση Γρηγορόπουλου και τότε η ευθύνη θα πέσει σε όλους τους υπουργούς. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης διατηρεί την άποψη που είχε διατυπώσει όταν οι μετανάστες είχαν καταλάβει το κτίριο της Νομικής ότι θα έπρεπε ο κ. Παπουτσής να είχε αντιμετωπίσει δυναμικά την κατάσταση εξ αρχής.


Ανησυχία στο Μαξίμου


Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ανησυχούσε για τη σύγκρουση των κ.κ. Ραγκούση και Παπουτσή, είχε φροντίσει να κλείσει το μέτωπο σε μια μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της κυρίας
Ρεγγίνας Βάρτζελη. Εκτοτε πράγματι έπαψαν οι δημόσιες προστριβές των δύο υπουργών, χωρίς όμως κανένας να μετακινηθεί από τη θέση του όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του κ. Παπουτσή: «Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα.Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση», δήλωσε. Πρότεινε επίσης στη διαδικασία αυτή να συμβάλλουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «και κάθε επιστημονικός φορέας που υποστηρίζουν τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης» και τόνισε πως με αμετακίνητες θέσεις και συνέχιση της απεργίας πείνας δεν υπάρχουν λύσεις αλλά «μόνο αδιέξοδα και κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων». Ο κ. Παπουτσής έχει προτείνει να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους μετανάστες της Υπατίας για λόγους φιλευσπλαχνίας.

Πρόκειται, πάντως, για μια ακόμα περίπτωση που οι διαφορετικές απόψεις των υπουργών δεν μπορούν να συνδυαστούν και να οδηγήσουν σε μια κυβερνητική λύση. Ο υπουργός Υγείας κ.
Ανδρέας Λοβέρδος έστρεψε τα βέλη του προς τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» και προς εκείνους που έχουν ενεργό ρόλο στο ζήτημα των μεταναστών - απεργών πείνας: «Κανείς δεν μπορεί να είναι επαναστάτης όταν παίζει με τη ζωή αμάχων. Αυτός είναι έμπορος της επανάστασης, δεν είναι επαναστάτης προφανώς. Κανείς δεν μπορεί να μεσολαβεί ανάμεσα σε έναν εξασθενημένο άνθρωπο με τον γιατρό. Οι μεσολαβήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο», δήλωσε. «Οση υποχρέωση έχουμε να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, άλλη τόση έχουμε να τους πείσουμε ότι δεν μπορούν να εκβιάζουν», σημείωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης.

Τις καταγγελίες των ιατρών που περιθάλπουν τους μετανάστες καταδίκασε με έντονο τρόπο ο κ.
Γ.Πεταλωτής. «Αυτό το φαινόμενο πραγματικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο συγκεκριμένος γιατρός που το είπε, είναι από αυτούς που προστατεύουν και υποκινούν τέτοιου είδους ενέργειες, φυσικά, μιλώντας εκ μέρους απεργών πείνας, ενώ ο ίδιος δεν κάνει κάτι ανάλογο. Η κυβέρνηση δεν θέλει νεκρούς, αυτό είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, που έχουν τον πόνο τους,που γίνονται όμηροι κάποιων πολιτικών επιδιώξεων. Η κυβέρνηση καλεί όλους αυτούς, που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τον αγώνα των μεταναστών, να σκεφθούν και να αναλογιστούν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν ούτε με τις τύχες των ζωών αυτών των ανθρώπων, αλλά ούτε και με την τύχη της χώρας σε διεθνές επίπεδο».
ΤΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

300 απεργοί πείνας…

Είμαστε 300 αυθαιρετούχοι που ξεκινάμε απεργία πείνας μέχρι να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετά που χτίσαμε πριν 2 χρόνια. Δεν αποδεχόμαστε προσωρινές τακτοποιήσεις παρά μόνο πλήρη δικαιώματα κατόχων νομίμων κατοικιών.

Το ίδιο επιθυμούμε να ισχύσει και για όλα τα αδέλφια μας αυθαιρετούχους σε όλη την επικράτεια.

Θα απέχουμε από το φαγητό μέχρι τέλους και το κρίμα στο λαιμό σας. Δίκαιο είναι το δίκαιο του αυτόχειρα.

ΥΓ. Είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε ρύθμιση του τύπου «όποιος καταφέρνει να διατηρήσει το αυθαίρετό του πάνω από μια 5ετία να νομιμοποιείται αυτόματα»

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

Ανώνυμος είπε...

3.42 ektos apo ar8ra ek8eseis nipiagwgeiou
grafeis akomi xeirotera ws anwnumos

ti plaka exeis
xaxaxaxaxaxaxa

Το Προφίλ μας