Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Περιφερειακής Κίνησης Πολιτών ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ για τη Δυτική Μακεδονία


Οι περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου διεξάγονται σε περίοδο οξείας και πολύπλευρης κρίσης: κοινωνικής- οικονομικής - περιβαλλοντικής. Η δημοσιονομική χρεοκοπία της χώρας οδηγεί στην εξουθένωση τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, και κυρίως τους άνεργους και τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Η κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, καθ’ υπαγόρευση της Τρόικας, εντείνει την ανασφάλεια, την ανεργία και την ύφεση. Παράλληλα οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας μένουν ανέγγιχτες. 

Η Ελλάδα παράγει ελάχιστα και το ΑΕΠ βασίζεται στην κατανάλωση και τον ανεξέλεγκτο δανεισμό. Η ανταγωνιστικότητα είναι χαμηλή. Ο δημόσιος τομέας νοσεί. Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται. Η γεωργία ζει, ως επί το πλείστον, με τις επιδοτήσεις. Η μεταποίηση παραπαίει. Τέλος, η επιχειρούμενη «ανάπτυξη» συχνά στηρίζεται στη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (νερών, δασών κ.λπ.) και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αν σε όλα αυτά προστεθεί η πλήρης αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και η διαφθορά,  προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι εκλογές αυτές προσλαμβάνουν εκτός από αυτοδιοικητικά και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Είναι οι πρώτες περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά τη θεσμοθέτηση του «Καλλικράτη», παρέμβαση, η οποία διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως η μεγαλύτερη θεσμική - διοικητική αλλαγή στη σύγχρονη Ελλάδα. Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική: Δεν πρόκειται για τη μεγάλη αυτοδιοικητική τομή που περίμεναν επί δεκαετίες το αυτοδιοικητικό κίνημα και οι ενεργοί πολίτες.

Δεν είναι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που καθιερώνει δομές περιφερειακής αποκέντρωσης, οικονομικής αυτοτέλειας και θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στο εγγύτερο για τη ζωή τους επίπεδο. Το συγκεντρωτικό κράτος μέσα από τις επτά (7)  Γενικές Διοικήσεις εξακολουθεί  να εποπτεύει ασφυκτικά την αυτοδιοίκηση. Οι υπερεξουσίες του Περιφερειάρχη μαζί με τις κατά βάση γνωμοδοτικές αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου, καθιστούν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έωλο απέναντι στις σύγχρονες αυτοδικοικητικές απαιτήσεις: την αποκέντρωση και τη χειραφετημένη περιφερειακή ανάπτυξη με λαϊκή συμμετοχή. Ένα ακόμη σοβαρό βαρίδιο του Καλλικράτη είναι ότι σχεδιάστηκε σε συνθήκες εξουθενωτικής λιτότητας, με γνώμονα τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και όχι τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Παρά τις θεσμικές αστοχίες και ελλείψεις, η καθιέρωση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης μπορεί να αναδείξει νέες πολιτικές και κοινωνικές  δυνάμεις, ικανές να αλλάξουν την ατζέντα στην Περιφέρεια και να επηρεάσουν παράλληλα την κεντρική πολιτική σκηνή. Τα τοπικά κινήματα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αξιοποιούν τα νέα πεδία του αγώνα και να βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Με αντιστάσεις και συγκρούσεις, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις για το ΣΗΜΕΡΑ οι τοπικές κοινωνίες είναι σε θέση να συγκρουστούν με κατεστημένες νοοτροπίες και πολιτικές. Να ασκήσουν τη δυναμική τους παρέμβαση στους νέους θεσμούς, αλλάζοντάς τους προς το καλύτερο. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και συγκλίσεις δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να συγκροτηθούν γύρω από ένα βασικό στόχο:
Να ζήσουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε ή που επιλέξαμε, ακολουθώντας ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και συμμετοχής.
Αυτόν  ακριβώς το στόχο υπόσχεται να υπηρετήσει η Περιφερειακή Κίνηση Πολιτών Δυτικής Μακεδονίας. Μια Κίνηση που συναποτελούν πολίτες και συλλογικότητες από το χώρο των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας του πολιτισμού και του εθελοντισμού. Πολίτες με διαρκή και ενεργή παρουσία στα προβλήματα της περιφέρειάς μας. Πολίτες που θέλουν να αλλάξουν τη σημερινή εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ταυτίζεται με τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη, την αναιμική παραγωγική βάση, την ανεργία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, την ισοπέδωση των τοπικών ιδιομορφιών στο βωμό της παγκοσμιοποίησης.

Ο Συνδυασμός μας με τίτλο «Εναλλακτική δράση για τη Δυτική Μακεδονία» αγωνίζεται για να ανατρέψει το χρεοκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας και να συμβάλλει σε μια διέξοδο με τα εξής εναλλακτικά χαρακτηριστικά:
1.      Αειφορία: Σεβασμός στους φυσικούς πόρους του τόπου και βιώσιμη διαχείριση, πρόνοια για τις επόμενες γενιές, πλήρη προστασία του περιβάλλοντος και ανάδειξη του φυσικού πλούτου.
2.      Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και με στήριξη στα τοπικά πλεονεκτήματα. Αναδιάρθρωση του διαλυμένου παραγωγικού ιστού, δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθαρές τεχνολογίες και οικολογικά προϊόντα, συμμετοχικές διαδικασίες προγραμματισμού, αύξηση του παραγωγικού ΑΕΠ και διάθεση ενός σημαντικού μέρους του για τους τομείς παιδείας,  υγείας και ποιότητας ζωής.
3.      Κοινωνική αλληλεγγύη: Εργασία για όλους, ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής, προστασία των ευπαθών ομάδων, μέριμνα για τους μετανάστες, συλλογικές απαντήσεις στην πολύπλευρη κρίση.
4.      Πολιτισμός και κουλτούρα ανοιχτών θυρών, που αναδεικνύει την τοπικότητα, σέβεται τις διαφορετικές καταβολές, κατανοεί την πολιτισμική διαφορά απέναντι σε μια άχρωμη ομοιομορφία και χτίζει γέφυρες συνύπαρξης με τους γειτονικούς λαούς.
5.      Διαφάνεια, αξιοκρατία, συμμετοχή και αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
6.      Εφαρμογή της νομοθεσίας σε θέματα περιβάλλοντος, παραοικονομιών δραστηριοτήτων, εργατικής νομοθεσίας, ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. 

Με βάση τις παραπάνω χαρακτηριστικά αγωνιζόμαστε:
1.      Να αλλάξουμε τον προσανατολισμό του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας σε πράσινη κατεύθυνση. Η κλιματική αλλαγή ως παγκόσμια προτεραιότητα απαιτεί δραστικές αλλαγές: Σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και παράλληλη στροφή στις καθαρές τεχνολογίες, με εικοσαετές σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Επενδύσεις στον τομέα κατασκευής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών-αιολικών με συμμετοχή της ΔΕΗ (3500 θέσεις εργασίας). Κίνητρα - χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
2.      Να αναδιαρθρώσουμε την αγροτική παραγωγή, εστιάζοντας στα τοπικά και ποιοτικά γεωργο- κτηνοτροφικά προϊόντα. Βελτίωση των υποδομών, βοσκότοποι – αναδασμοί, μείωση των εισροών (λιπάσματα, φάρμακα, νερά). Στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ορθές γεωργικές πρακτικές και σχέδια βελτίωσης. Προώθηση των βιολογικών προϊόντων σε νοσοκομεία, σχολεία κ.α. Καθετοποίηση, τυποποίηση και πιστοποίηση. Εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, δίκτυα παραγωγών - καταναλωτών.
3.      Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα διοχετεύοντας τα διαθέσιμα κονδύλια στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις, το εμπόριο και τη μεταποίηση. Τέρμα στη διασπάθιση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Ενίσχυση της καινοτομίας, της κοινωνικής οικονομίας, των οικολογικών λύσεων και των πράσινων προϊόντων. Στήριξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με ήπιες παρεμβάσεις και δράσεις ανάδειξης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της περιφέρειας (αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά, δρυμοί, προστατευόμενες περιοχές, υγρότοποι, ορεινοί όγκοι).
4.      Να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος στις βιώσιμες μεταφορές και τα δίκτυα. Η εγκληματική αδράνεια στο θέμα του σιδηροδρόμου και του φυσικού αερίου έχει κοστίσει πολλά στον τόπο. Μακροπρόθεσμοι στόχοι: (α) Σιδηροδρομική Εγνατία, σύνδεση με Λάρισα και δυτικά Βαλκάνια.  (β) Δίκτυο φυσικού αερίου για βιομηχανική (ΔΕΗ), βιοτεχνική και οικιακή χρήση.
5.      Να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες υγείας, προωθώντας τη διασύνδεση των νοσοκομείων, την ίδρυση ειδικευμένων κλινικών, την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και την κάλυψη των κενών, την πάταξη της νοσοκομειακής σπατάλης και των παρασιτικών κυκλωμάτων.
6.      Να παίξουμε ενεργό ρόλο στα δρώμενα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της. Σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις κοινωνικές ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας. Σχεδιασμός γνωστικών αντικειμένων και χωροθέτησής τους στην περιφέρεια με επιστημονικά κριτήρια.
7.      Να δημιουργήσουμε μια Περιφέρεια φιλική προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να ενισχύσουμε την ειδική εκπαίδευση και τις δομές επαγγελματικής αποκατάστασης. Να δημιουργήσουμε δίκτυα υποστήριξης και βοήθειας στο σπίτι.


Η Κίνηση μας θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την προώθηση αυτών των στόχων. Θα δώσει τη μάχη μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο,  αλλά και έξω από αυτό με όλους τους πολίτες που πιστεύουν ότι μια εναλλακτική διέξοδος είναι εφικτή.
Οι περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου διεξάγονται σε περίοδο οξείας και πολύπλευρης κρίσης: κοινωνικής-οικονομικής-περιβαλλοντικής. Η δημοσιονομική χρεοκοπία της χώρας οδηγεί στην εξουθένωση τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, και κυρίως τους άνεργους και τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Η κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, καθ’ υπαγόρευση της Τρόικας, εντείνει την ανασφάλεια, την ανεργία και την ύφεση. Παράλληλα οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας μένουν ανέγγιχτες. Η Ελλάδα παράγει ελάχιστα και το ΑΕΠ βασίζεται στην κατανάλωση και τον ανεξέλεγκτο δανεισμό. Η ανταγωνιστικότητα είναι χαμηλή. Ο δημόσιος τομέας νοσεί. Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται. Η γεωργία ζει, ως επί το πλείστον, με τις επιδοτήσεις. Η μεταποίηση παραπαίει. Τέλος, η επιχειρούμενη «ανάπτυξη» συχνά στηρίζεται στη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (νερών, δασών κ.λπ.) και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αν σε όλα αυτά προστεθεί η πλήρης αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και η διαφθορά, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι εκλογές αυτές προσλαμβάνουν εκτός από αυτοδιοικητικά και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι οι πρώτες περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά τη θεσμοθέτηση του «Καλλικράτη», παρέμβαση, η οποία διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως η μεγαλύτερη θεσμική - διοικητική αλλαγή στη σύγχρονη Ελλάδα. Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική: Δεν πρόκειται για τη μεγάλη αυτοδιοικητική τομή που περίμεναν επί δεκαετίες το αυτοδιοικητικό κίνημα και οι ενεργοί πολίτες. Δεν είναι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που καθιερώνει δομές περιφερειακής αποκέντρωσης, οικονομικής αυτοτέλειας και θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στο εγγύτερο για τη ζωή τους επίπεδο. Το συγκεντρωτικό κράτος μέσα από τις επτά (7) Γενικές Διοικήσεις εξακολουθεί να εποπτεύει ασφυκτικά την αυτοδιοίκηση. Οι υπερεξουσίες του Περιφερειάρχη μαζί με τις κατά βάση γνωμοδοτικές αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου, καθιστούν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έωλο απέναντι στις σύγχρονες αυτοδικοικητικές απαιτήσεις: την αποκέντρωση και τη χειραφετημένη περιφερειακή ανάπτυξη με λαϊκή συμμετοχή. Ένα ακόμη σοβαρό βαρίδιο του Καλλικράτη είναι ότι σχεδιάστηκε σε συνθήκες εξουθενωτικής λιτότητας, με γνώμονα τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και όχι τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Παρά τις θεσμικές αστοχίες και ελλείψεις, η καθιέρωση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης μπορεί να αναδείξει νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ικανές να αλλάξουν την ατζέντα στην Περιφέρεια και να επηρεάσουν παράλληλα την κεντρική πολιτική σκηνή. Τα τοπικά κινήματα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αξιοποιούν τα νέα πεδία του αγώνα και να βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Με αντιστάσεις και συγκρούσεις, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις για το ΣΗΜΕΡΑ οι τοπικές κοινωνίες είναι σε θέση να συγκρουστούν με κατεστημένες νοοτροπίες και πολιτικές. Να ασκήσουν τη δυναμική τους παρέμβαση στους νέους θεσμούς, αλλάζοντάς τους προς το καλύτερο. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και συγκλίσεις δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να συγκροτηθούν γύρω από ένα βασικό στόχο: Να ζήσουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε ή που επιλέξαμε, ακολουθώντας ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και συμμετοχής. Αυτόν ακριβώς το στόχο υπόσχεται να υπηρετήσει η Περιφερειακή Κίνηση Πολιτών Δυτικής Μακεδονίας. Μια Κίνηση που συναποτελούν πολίτες και συλλογικότητες από το χώρο των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας του πολιτισμού και του εθελοντισμού. Πολίτες με διαρκή και ενεργή παρουσία στα προβλήματα της περιφέρειάς μας. Πολίτες που θέλουν να αλλάξουν τη σημερινή εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ταυτίζεται με τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη, την αναιμική παραγωγική βάση, την ανεργία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, την ισοπέδωση των τοπικών ιδιομορφιών στο βωμό της παγκοσμιοποίησης. Ο Συνδυασμός μας με τίτλο «Εναλλακτική δράση για τη Δυτική Μακεδονία» αγωνίζεται για να ανατρέψει το χρεοκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας και να συμβάλλει σε μια διέξοδο με τα εξής εναλλακτικά χαρακτηριστικά: 1. Αειφορία: Σεβασμός στους φυσικούς πόρους του τόπου και βιώσιμη διαχείριση, πρόνοια για τις επόμενες γενιές, πλήρη προστασία του περιβάλλοντος και ανάδειξη του φυσικού πλούτου. 2. Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και με στήριξη στα τοπικά πλεονεκτήματα. Αναδιάρθρωση του διαλυμένου παραγωγικού ιστού, δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθαρές τεχνολογίες και οικολογικά προϊόντα, συμμετοχικές διαδικασίες προγραμματισμού, αύξηση του παραγωγικού ΑΕΠ και διάθεση ενός σημαντικού μέρους του για τους τομείς παιδείας, υγείας και ποιότητας ζωής. 3. Κοινωνική αλληλεγγύη: Εργασία για όλους, ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής, προστασία των ευπαθών ομάδων, μέριμνα για τους μετανάστες, συλλογικές απαντήσεις στην πολύπλευρη κρίση. 4. Πολιτισμός και κουλτούρα ανοιχτών θυρών, που αναδεικνύει την τοπικότητα, σέβεται τις διαφορετικές καταβολές, κατανοεί την πολιτισμική διαφορά απέναντι σε μια άχρωμη ομοιομορφία και χτίζει γέφυρες συνύπαρξης με τους γειτονικούς λαούς. 5. Διαφάνεια, αξιοκρατία, συμμετοχή και αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. 6. Εφαρμογή της νομοθεσίας σε θέματα περιβάλλοντος, παραοικονομιών δραστηριοτήτων, εργατικής νομοθεσίας, ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. Με βάση τις παραπάνω χαρακτηριστικά αγωνιζόμαστε: 1. Να αλλάξουμε τον προσανατολισμό του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας σε πράσινη κατεύθυνση. Η κλιματική αλλαγή ως παγκόσμια προτεραιότητα απαιτεί δραστικές αλλαγές: Σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και παράλληλη στροφή στις καθαρές τεχνολογίες, με εικοσαετές σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Επενδύσεις στον τομέα κατασκευής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών-αιολικών με συμμετοχή της ΔΕΗ (3500 θέσεις εργασίας). Κίνητρα - χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των τοπικών κοινωνιών. 2. Να αναδιαρθρώσουμε την αγροτική παραγωγή, εστιάζοντας στα τοπικά και ποιοτικά γεωργο- κτηνοτροφικά προϊόντα. Βελτίωση των υποδομών, βοσκότοποι – αναδασμοί, μείωση των εισροών (λιπάσματα, φάρμακα, νερά). Στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ορθές γεωργικές πρακτικές και σχέδια βελτίωσης. Προώθηση των βιολογικών προϊόντων σε νοσοκομεία, σχολεία κ.α. Καθετοποίηση, τυποποίηση και πιστοποίηση. Εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, δίκτυα παραγωγών - καταναλωτών. 3. Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα διοχετεύοντας τα διαθέσιμα κονδύλια στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις, το εμπόριο και τη μεταποίηση. Τέρμα στη διασπάθιση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Ενίσχυση της καινοτομίας, της κοινωνικής οικονομίας, των οικολογικών λύσεων και των πράσινων προϊόντων. Στήριξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με ήπιες παρεμβάσεις και δράσεις ανάδειξης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της περιφέρειας (αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά, δρυμοί, προστατευόμενες περιοχές, υγρότοποι, ορεινοί όγκοι). 4. Να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος στις βιώσιμες μεταφορές και τα δίκτυα. Η εγκληματική αδράνεια στο θέμα του σιδηροδρόμου και του φυσικού αερίου έχει κοστίσει πολλά στον τόπο. Μακροπρόθεσμοι στόχοι: (α) Σιδηροδρομική Εγνατία, σύνδεση με Λάρισα και δυτικά Βαλκάνια. (β) Δίκτυο φυσικού αερίου για βιομηχανική (ΔΕΗ), βιοτεχνική και οικιακή χρήση. 5. Να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες υγείας, προωθώντας τη διασύνδεση των νοσοκομείων, την ίδρυση ειδικευμένων κλινικών, την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και την κάλυψη των κενών, την πάταξη της νοσοκομειακής σπατάλης και των παρασιτικών κυκλωμάτων. 6. Να παίξουμε ενεργό ρόλο στα δρώμενα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της. Σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις κοινωνικές ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας. Σχεδιασμός γνωστικών αντικειμένων και χωροθέτησής τους στην περιφέρεια με επιστημονικά κριτήρια. 7. Να δημιουργήσουμε μια Περιφέρεια φιλική προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να ενισχύσουμε την ειδική εκπαίδευση και τις δομές επαγγελματικής αποκατάστασης. Να δημιουργήσουμε δίκτυα υποστήριξης και βοήθειας στο σπίτι. Η Κίνηση μας θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την προώθηση αυτών των στόχων. Θα δώσει τη μάχη μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό με όλους τους πολίτες που πιστεύουν ότι μια εναλλακτική διέξοδος είναι εφικτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας