του Γ. Πρετεντέρη από το ΒΗΜΑ
Πριν από είκοσι χρόνια, όταν έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου, η Ελλάδα κοιτούσε αλλού. Με τον συνήθη επαρχιωτισμό της παρέκαμπτε το ιστορικότερο γεγονός της μεταπολεμικής Ευρώπης και εξαντλούσε τα πάθη της στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά και στις διερευνητικές εντολές μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Είκοσι χρόνια αργότερα, η Ιστορία ξεχώρισε το σημαντικό από το ασήμαντο. Η πτώση του Τείχους άλλαξε το πρόσωπο της Ευρώπης. Την κυβέρνηση Ζολώτα την έχουν ξεχάσει ακόμη κι όσοι την αποτελούσαν.
Εκτός κι αν δεν ήταν μόνο επαρχιωτισμός.
Εκτός κι αν ο μέσος δημοκρατικός Ελληνας της Μεταπολίτευσης ουδέποτε μέτρησε το Τείχος του Βερολίνου για αυτό που πραγματικά αντιπροσώπευε: Το τελευταίο σύμβολο του ολοκληρωτισμού, μιας αποκρουστικής επιχείρησης που χρειάστηκε να ηττηθεί πολλές φορές για να καταρρεύσει.
Στα σημερινά παιδιά, η Σοβιετική Ενωση ηχεί τόσο μακρινή, ακαταλαβίστικη και ξένη, όσο η ναζιστική Γερμανία ή η φασιστική Γερμανία. Για τους πατεράδες τους, όμως, δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι η μισή Ευρώπη ζούσε σε καθεστώς μεταπολεμικής κατοχής. Ισα ίσα! Η κρατούσα αίσθηση στην Ελλάδα (και δεν εννοώ, βεβαίως, μόνο τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ...) θεωρούσε, ακόμη και το 1989, ότι η Ανατολή ήταν μικρότερο κακό από τη Δύση και, πάντως, λιγότερο ενοχλητική.
Η αίσθηση του «κακού» για αυτό που υπήρχε στην άλλη πλευρά του Τείχους ήταν εξαιρετικά μετρημένη. Θα υπενθυμίσω, ας πούμε, ότι στις αναρίθμητες αντιδράσεις κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού» δεν προσετέθη ποτέ ούτε μία αντίδραση κατά της σοβιετικής πολιτείας.
Η επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία, η εισβολή στο Αφγανιστάν, η ανάμειξη στην Πολωνία βρήκαν ακόμη και υποστηρικτές, ενώ ούτε ένας έλληνας μαθητής δεν πληροφορήθηκε ποτέ ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με τη Γερμανία και τη Σοβιετική Ενωση στο ίδιο στρατόπεδο ή ότι η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία δεν ήταν «σοβιετικές επαρχίες» αλλά κατακτημένες χώρες.
Δεν είναι, ασφαλώς, δουλειά μου να ερμηνεύσω το αίσθημα ενός λαού. Η καταγραφή του, όμως, εξηγεί για ποιον λόγο (και σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες...) η πτώση του Τείχους και η κατάρρευση του κομμουνισμού δεν έγινε δεκτή στη χώρα μας με την έκρηξη χαράς και το αίσθημα ανακούφισης που εκδήλωσαν αυθόρμητα όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι.
Επαρχιωτισμός, δηλαδή, αλλά και επιφύλαξη, ίσως και δυσφορία. Υπό αυτή την έννοια, το Τείχος στο Βερολίνο μπορεί να έπεσε πριν από είκοσι χρόνια. Αλλά για την Ελλάδα, δεν είμαι ακόμη βέβαιος...
Σχόλιο ai-vreS: πένες όπως του Πρετεντέρη και ....πενάκια
11 σχόλια:
Πολύ μεγάλη πένα ο Πρετεντεράκος.Το τσιράκι του Λαμπράκη και ο άνθρωπος για τις βρώμικες δουλειές.
Φίλε AI-VRES νομίζεις οτι τον ενδιαφέρει πολύ η δημοκρατία ή η διαίρεση του Γερμανικού κράτους ή η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Αν παρακολουθήσεις την αρθρογραφία του θα καταλάβεις οτι πρεσβεύει την μαύρη αντίδραση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να προτείνει μείωση των αποδοχών στα 200 ΕΥΡΏ τον μήνα αφού έτσι επιτάσει ο ανταγωνισμός. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να ζητά συνταξιοδότηση (για τους άλλους όχι για τον εαυτό του) στα 70 χρόνια δουλειάς γιατί τα ταμεία ειναι άδεια. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να ζητά το κρέμασμα στην πλατεία Συντάγματος όλων όσων πίνουν καφέ στα Εξάρχεια αλλά διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα του χούλιγκαν να πετά μπουκάλια μπύρας στον διαιτητή αν δεν σφυρίζει υπέρ της ομάδας του. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να ζητά απο τον ΓΑΠ να ακολουθεί την πολιτική που εκείνος και αυτοί που τον ανέδειξαν επιθυμεί και να το παίζει μεγάλη πένα.
Δεν έχει κανένα πρόβλημα να σπιλώνει αγωνιστές γιατί δεν μπαίνουν στα καλούπια του.
Αυτή ειναι η πένα του Πρετεντέρη φίλε AI-VRES. Απορώ πως βγαίνεις και τον υπερασπίζεσαι και τον αναγορεύεις σε μεγάλη πένα.
Προοδευτικός καιροσκοπισμός ;
Ενα πενάκιας
Καθόλου προοδευτικός καιροσκοπισμός φίλε μας. Απλώς θαυμάζουμε ό,τι δεν μπορούμε να φτάσουμε -σε γνώσεις & ύφος-, χωρίς να τα απαξιώνουμε. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του Πρετεντέρη, οφείλει να παραδεχτεί όμως ότι είναι από τις δυνατότερες πένες στον έντυπο τύπο (παλιός δημοσιογράφος, άρα εφημεριδάκιας και όχι τηλεορασάκιας βλ. Χατζηνικολάου, και με σπουδές).
Συμφωνούμε ότι δεν είναι πάντοτε ακέραιος και συνεπής με τα λεγόμενά του. Είναι λίγο του δόγματος 'ή συμφωνείς μαζί μου ή είσαι λάθος'. Η αντιπάθειά του προς τον Γ. Παπανδρέου εκφράστηκε πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον και φτάνει στα όρια της μνησικακίας αφού δεν βγήκε ο εκλεκτός του Βενιζέλος.
Άλλωστε έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας και σε παλαιότερη ανάρτηση.
http://ai-vres.blogspot.com/2009/05/blog-post_28.html
Έχουμε στηλιτεύσει και κατακρίνει και τον οργανισμό που εργάζεται με την συνάντηση Ερντογάν που δεν έγινε ποτέ και με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν το debate για το debate.
Και αν θέλεις διάβασε εδώ περί τύπου και blogs
http://ai-vres.blogspot.com/2009/06/blogger.html
Πως συμπεραίνετε ότι ο Πρετεντέρης είναι έξυπνος; Εμένα πολύ μέτριος μου φαίνεται. Αυτό το έχω διαπιστώσει όσες φορές (αν και λίγες) έχει καλέσει επιστήμονες (π.χ. σεισμολόγους), σε θέματα που δεν είναι πολιτικά με την στενή έννοια του όρου. Εκεί φαινόταν ότι δεν πολυκαταλάβαινε αυτά που του έλεγαν. Βέβαια στο δημοσιογραφικό λόγο που γίνονται υποθέσεις και σενάρια χωρίς τεκμηρίωση εκεί τα πάει καλύτερα, αλλά κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος να αξιολογήσεις αν αυτά που λέει είναι «σωστά».
Παρότι η κουβέντα παρεκκλίνει της αρχικής ανάρτησης, αλλά ας είναι: Θα αναζητήσουμε τον ορισμό του έξυπνου; Μόνος-η σου λες ότι τα θέματα που δεν κατέχει είναι εκτός του χώρου του - της πολιτικής. Άρα;
Εκφράσαμε την προτίμησή μας σε ένα ύφος γραφής και όχι στις πολιτικές του.
Μπορούμε τώρα να κουβεντιάσουμε το κυρίως θέμα της ανάρτησης;
....Στο οποίο θέμα, αν εξαιρέσει κανείς τον υπερβολικό, νομίζω, επίλογο, δεν έχει και άδικο...προσωπικη μου αποψη φυσικα! Η Αλέκα Παπαρηγα, άλλωστε, προχθες υπερασπίστηκε την κατασκευή του τείχους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Π.Π.
Πάλι ο...φερόμενος δημοσιογράφος τα βάζει με το ΚΚΕ και ειρωνεύεται την ΓΓ κ Παπαρήγα.Επιβεβαιώνεται οτι ο φερόμενος..δημοσιογράφος μόνο...περιφερόμενος είναι στις απόψεις του! Αισθανόμενος αμηχανία μετά το πρόσφατο ατόπημά του με τα δόδια κατά ΚΚΕ στα σχόλια του, ερχεται και τώρα να μιλήσει για το ΚΚΕ και να αποδείξει οτι είναι...Αμπελο-Φιλόσοφος!!!
Την παροιμια με τον γαιδαρο και το σαμάρι την ηξεραν τα πρωην καθεστωτα;;;;;
Π.Π.
Άντε πάλι! Μεράκι το έχουμε να μπει μία ανάρτηση και τα σχόλια να είναι σχετικά με το θέμα της.... Ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι έχει κάποιο δίκιο ο Πρετεντέρης γι' αυτό βάζουμε το κείμενο προς συζήτηση/αποδόμηση/κρτιτική.
XA XA PLAKA EXEI O PP
Όποιος δεν βρέθηκε στο τείχος του Βερολίνου πριν τις 9 Νοεμβρίου 1989 δεν μπορεί να γνωρίζει και να ομιλεί για καταπίεση και ελευθερία. Όποιος δεν γνωρίζει πως και με ποιόν τρόπο ξεκίνησε η ανέγρεση του τείχους στις 13 Αυγούστου 1963 δεν μπορέι να συναισθανθεί την φασιστική συμπεριφορά του ανατολικού μπλοκ στα ανθρώπινα συναισθήματα και δικαιώμτα. Όποιος πιστεύει οτι πρέπει να συνεχιστεί η ανέγερση αναλόγων τειχών όπως στη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ, δεν σέβεται τον άνθρωπο. Υπο αυτό το πρίσμα θα συμφωνήσω με τον Γιάννη Πρετεντέρη με τον επαρχιωτισμό του Έλληνα. Γιατί κανείς δεν κατάλαβε ακριβώς τι συνέβη στις 9 Νοεμβρίου 1989 για την ανθρωπότητα........
Κ.Δ
Ο κύριος Ντρεμπεντέρης θεωρεί τους Ελλήνες χωριατάκια της Ευρώπης.Έπεσε λέει το τείχος και εμείς παρόλο που έχουν περάσει 20 χρόνια και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.Πως να το πάρουμε χαμπάρι ρε Ντρεμπεντέρη;Mας αφήσατε και λίγο ήσυχους να σκεφτούμε;Eκείνη την εποχή μας είχατε χορτάσει "παμπερς&τηγανόψωμα" και είχατε φαγωθεί να βγάλετε τον Μητσοτάκη.Και άντε εμείς είμαστε χωριατάκια της Ευρώπης και δεν ξέραμε τι γινόταν στην Γερμανία ξέρεις όμως τι έλεγαν σε γκάλοπ που γινόταν εκείνη την εποχή σε κολέγια της Αμερικής για το ποιος ήταν Γκορμπατζόφ;Oτι ήταν χορευτής στα Μπολσόι σε ποσοστό 95%.Ο κάθε λαός βρε Ντρεμπεντέρη έχει τα δικά του προβλήματα και εκεί δίνει βαρύτητα.Για αυτό όπως λένε και στο χωριό μας "μην μπερδεύουμε τις κλούτσες με τις ....ες".Φτού πιπέρι στο στόμα....
Χ.Ε.
Δημοσίευση σχολίου