"Η ανυπαρξία ενός οργανωμένου μουσείου Παλαιοντολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι η αιτία για την οποία φεύγουν από τη χώρα μας και οδηγούνται στο εξωτερικό σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα". Η παραπάνω φράση είναι μια κραυγή αγωνίας που βγαίνει από τα πλέον επίσημα χείλη. Την είπε ο καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Βελιτζέλος, κατά την τελετή έκθεσης της κάτω γνάθου ενός ρινόκερου στις προθήκες του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης.
Πρόκειται για ένα σπάνιο παλαιοντολογικό εύρημα ηλικίας έξι εκατομμυρίων ετών, το οποίο βρέθηκε πριν από λίγο καιρό σε λιγνιτωρυχείο στο Προσήλιο του δήμου Σερβίων του νομού Κοζάνης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πριν από πολλά χρόνια βρέθηκαν στις στοές του ίδιου λιγνιτωρυχείου δύο κρανία. Ήταν ολόκληρα κρανία από προγονικές μορφές ελέφαντα, που λέγονται μαστόδοντες, καθώς επίσης και σπάνιο παλαιοντολογικό υλικό. Τα σπάνια αυτά ευρήματα οδηγήθηκαν σε μουσείο του Παρισιού, καθώς δεν υπήρχε στην περιοχή μουσείο για τη φύλαξη και την έκθεσή τους.
Ο κ. Βελιτζέλος είναι ο επιστήμονας που μαζί με την ερευνητική του ομάδα έσωσε το σπάνιο εύρημα της κάτω γνάθου του ρινόκερου του Προσήλιου. Πιστεύει ότι μία συστηματική έρευνα στο ίδιο λιγνιτωρυχείο θα φέρει στο φως σημαντικό πολιτιστικό πλούτο από παλαιοντολογικά ευρήματα.
Είναι ο ίδιος που μόλις τη Μ. Εβδομάδα ανακάλυψε μαζί με την ομάδα του το σπάνιο απολιθωμένο δάσος με τους απολιθωμένους κορμούς στο Παλιόκαστρο Κοζάνης. Εκτιμά ότι παρόμοιο δάσος με απολιθωμένους κορμούς υπάρχει και στην περιοχή των Γρεβενών, γι' αυτό αποδέχτηκε την πρόταση του νομάρχη Δημοσθένη Κουπτσίδη για συστηματική έρευνα στην περιοχή, η οποία αρχίζει σύντομα.(...)
Ο καθηγητής Παλαιοντολογίας Ευ. Βελιτζέλος ανέφερε ακόμη πως "είναι θαύμα το γεγονός ότι σώθηκε η κάτω γνάθος του ηλικίας 6.000.000 ετών ρινόκερου του Προσήλιου". Και αυτό γιατί ήταν εκτεθειμένη στον ήλιο και στη βροχή σε μια πλάκα λιγνίτη, ο οποίος περιέχει μια ουσία που διαβρώνει σε επικίνδυνο βαθμό τα ευρήματα. Η ομάδα του καθηγητή παρέλαβε από την πρώτη στιγμή το εύρημα, το οποίο συντήρησε συστηματικά και το έσωσε. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης Γεώργιος Γιαννάκης τίμησε τον καθηγητή με την επίδοση τιμητικής πλακέτας. Βεβαίως, στην ίδια εκδήλωση τίμησε με αντίστοιχη πλακέτα τον αγρότη από το Μικρό Ελευθεροχώρι Ελασσόνας Θεόδωρο Γκανάτσιο, ο οποίος βρήκε την κάτω γνάθο του ρινόκερου και την παρέδωσε στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
Κατά την άποψη του καθηγητή, τα σκελετικά στοιχεία του ρινόκερου βρίσκονται μέσα στο βάλτο του ορυχείου, γι' αυτό και, όπως είπε, "πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα για μια εκτεταμένη ανασκαφή". Στο Προσήλιο έχει βρεθεί επίσης μία σπάνια υποτροπική χλωρίδα (δέντρα της κανέλας κτλ.) της εποχής εκείνης. (...)
1 σχόλιο:
Η Εταιρία εκμετάλλευσης του ορυχείου τι απαντάει σε όλα αυτά; Υποθέτω ότι πρόκειται για σοβαρή εταιρία με υπεύθυνη Διοίκηση. Ωστόσο, δεν μας είπε τίποτα για την εμπλοκή της στην αποκάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Να υποθέσουμε ότι οι μπουλντόζες της έφεραν στο φως κι άλλα ευρήματα; Μήπως ορισμένα από αυτά κατεστράφησαν για πάντα; Είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσουν ότι δεν θα καταστρέψουν και άλλα αρχαιλογικά μνημεία;
Περιμένω μια υπέυθυνη απάντηση. Η σιωπή επι του θέματος δεν μπορεί να εκληφθεί ως υπέυθυνη και σοβαρή στάση. Τουναντίον προσβάλλει βάναυσα το δημόσιο αίσθημα της τοπικής κοινωνίας γιατί φανερώνει περιφρόνηση. Εκτός αν πρόκειται για σιωπή ενοχής...
Αδαής Πολίτης
Δημοσίευση σχολίου