Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Η Οικολογική Κίνηση Κίνηση Κοζάνης στέλνει το ακόλουθο μύνημα

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ! (Αφιέρωση στους οπαδούς του νέου ορυχείου Ποντοκώμης και των νέων μονάδων)
Προς όσους έχουν αποδεχτεί τις νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και την επέκταση των ορυχείων στην Ποντοκώμη, αλλά νομίζουν ότι εξαντλούν το οικολογικό τους καθήκον αντιδρώντας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ορυχείου Ποντοκώμης, (που όντως είναι «μαϊμού»), υπενθυμίζουμε ότι:
Οι ΜΠΕ της ΔΕΗ παρότι αναγκαίες, έχουν αποδειχτεί ότι δεν διασφαλίζουν καμιά σοβαρή περιβαλλοντική διαχείριση, διότι είτε μαγειρεύονται εξ αρχής, είτε υποβάλλονται κατόπιν εορτής, είτε γίνονται αγνώριστες μέσω των συνεχών εκπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ στους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ακυρώνουν τους ευσεβείς πόθους δημαρχών, νομαρχών και συνδικαλιστών ότι μια πλήρης ΜΠΕ θα λύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα των νέων ορυχείων. Σημειώνουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα της τελευταίας δεκαπενταετίας:
1. Η πρώτη ΜΠΕ του καθηγητή κ. Μπεργελέ για την 5η μονάδα της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και ήταν σκανδαλωδώς υπέρ της ΔΕΗ. Στη συνέχεια το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε να την απορρίψει ως ανάπηρη και μεροληπτική.
2. Τα ορυχεία δούλευαν επί σειρά ετών χωρίς ΜΠΕ και όταν αυτές υποβλήθηκαν συνάντησαν σωρεία οικολογικών αντιδράσεων, αλλά και την έντονη κριτική του ΤΕΕ.
3. Το ίδιο ίσχυσε και για αρκετούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούσαν χωρίς Περιβαλλοντικούς Όρους, πράγμα το οποίο επέσυρε κατά καιρούς την καταδίκη της ΔΕΗ από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς (Συνήγορος του Πολίτη, Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά και τα πρόστιμα της Νομαρχίας Κοζάνης.
4. Ακόμη και εκεί που υπήρχαν Εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί Όροι, συχνά παραβιάζονταν «νομίμως», διότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αντί να πιέζει τη ΔΕΗ πίεζε τους … Περιβ. Ορους, αλλάζοντας (προς το χειρότερο) τα όρια και τις απαιτήσεις των νόμων.
  • Αν αυτά δεν αρκούν στους τοπικούς άρχοντες, που διαχειρίζονται τις τύχες μας χωρίς να μας ρωτήσουν (σσ. ούτε ένα τοπικό δημοψήφισμα για τις νέες μονάδες της ΔΕΗ),
  • αν δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το θέμα δεν είναι νομικό και διαδικαστικό, αλλά αφορά την κρίσιμη επιλογή ανάμεσα στη «μαύρη» και στην «πράσινη» ανάπτυξη,
  • αν τέλος δεν συνειδητοπούν ότι ο άνθρακας εγκαταλείπεται διεθνώς γιατί θεωρείται ΑΣΥΜΦΟΡΟΣ μελλοντικά,
τότε τους αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα του WWF Ελλάς.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ακόμη και οι πιο «βρώμικοι» υποστηρικτές του λιθάνθρακα και του λιγνίτη, όπως η γερμανική RWE (πασίγνωστη στην Ελλάδα για τα φιλόδοξα σχέδια συνεργασίας με τη ΔΕΗ) εγκαταλείπουν τον άνθρακα και ακυρώνουν την κατασκευή ανθρακικών μονιάδων ως ασύμφορων στο εγγύς μέλλον.

Το δημοσίευμα του WWF :
Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια και επιμένει «βρώμικα»
Τη στιγμή που ρυπογόνοι κολοσσοί, όπως η γνωστή σε όλους γερμανική RWE, εξαγγέλλουν την αναστολή των επενδύσεων τους σε μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, η Ελλάδα επιμένει βρώμικα, τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
Ο κ. Γιοχάνες Λαμπέρτζ, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, της γερμανικής RWE, ανήγγειλε την αναστολή των επενδύσεων της εταιρίας σε νέες μονάδες άνθρακα από το 2013 και έπειτα, λόγω απαγορευτικού κόστους. Η είδηση που μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, από το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, έκανε το γύρο του κόσμου.
«Οι δηλώσεις του προέδρου της RWE δείχνουν με εύγλωττο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η συνεχιζόμενη χρήση των στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή» σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.
Πρόκειται για μια δήλωση ιδιαίτερα σημαντική, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί προέρχεται από τα χείλη του προέδρου μιας εταιρίας που δεν φημίζεται για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Η RWE είναι η πλέον ρυπογόνος ευρωπαϊκή εταιρία, ενώ σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς WWF, σε αυτήν ανήκουν οι 4 από τις 10 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Είναι εξάλλου ακόμα νωπές οι μνήμες από την ανεπιτυχή προσπάθεια της RWE να κατασκευάσει -σε συνεργασία με τη ΔΕΗ- μια μονάδα λιθάνθρακα τεράστιας ισχύος (1600 MW) στην Καβάλα ή τον Αλμυρό.
Το τελευταίο διάστημα, μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πακέτου μέτρων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών, εντείνονται οι διεργασίες για απεξάρτηση από τα στερεά ορυκτά καύσιμα. Το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων που επιβάλλει την πλήρη δημοπράτηση των εκπομπών στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, και η ανωριμότητα των τεχνικών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, ανάγκασαν την βρετανική κυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή να παραθέσει την άποψη ότι «έως το 2020 οι μονάδες άνθρακα θα είναι ασύμφορες οικονομικά, ακόμα κι αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την κλιματική αλλαγή».
Σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε πρόσφατα άδεια στην εταιρία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα, ενώ η ΔΕΗ εξακολουθεί να πιέζει για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα. Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, τόσο ο λιθάνθρακας όσο και ο λιγνίτης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από την ΤΕΡΝΑ, είναι καύσιμα εισαγόμενα, που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Αντιθέτως, όπως τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, η έγκαιρη στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές αποτελούν τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών, την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη μείωση των εκπομπών. Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έκθεση της οργάνωσης «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050», η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τονώσει την οικονομία και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, χωρίς τη χρήση εισαγόμενου λιγνίτη και λιθάνθρακα.
«Με λύπη βλέπουμε τη χώρα μας να επιμένει σε ‘βρώμικες’ μονάδες, όταν η ανεπτυγμένη Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στα στερεά καύσιμα. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα, αλλά σε αυτές δεν συγκαταλέγεται ο εισαγόμενος λιγνίτης και ο λιθάνθρακας. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να κάνει σαφές προς όλους ότι δεν θα δώσει άδεια ηλεκτροπαραγωγής σε τέτοιες μονάδες» καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας. Το WWF Ελλάς, ενόψει ευρωεκλογών, απέστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας ενημέρωση για τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας