Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ροδέλαιο: Εδώ...μυρίζει χρήμα

Απόσπασμα από το σημερινό Ελεύθερο Τύπο, ολόκληρο το άθρο εδώ http://www.e-tipos.com/newsitem?id=74451

Ο «υγρός χρυσός» είναι η πρώτη ύλη για τα αρώματα. Η πιλοτική καλλιέργειά του έγινε στην Κοζάνη, χάρη στην πρωτοβουλία του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος χάρισε ένα γραμμάριο από το πρώτο ελληνικό ροδέλαιο στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το ροδέλαιο πωλείται στη χονδρική έως και 4.000 δολάρια ΗΠΑ το λίτρο. Πριν από δύο χρόνια, το υπουργείο Οικονομίας εξασφάλισε (μέσω του προγράμματος ΟΠΑΓΚ) 100.000 ευρώ για την αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού.

Συνολικά, αγοράστηκαν 10.000 φυτά από το εξωτερικό, τα οποία μοιράστηκαν σε οκτώ αγρότες διαφόρων περιοχών της Κοζάνης που διέθεσαν αφιλοκερδώς τα χωράφια τους για την πιλοτική καλλιέργεια. Ωστόσο, τα τριαντάφυλλα που φυτεύτηκαν σε έξι στρέμματα στην ορεινή περιοχή του Διχειμάρρου Κοζάνης αποδείχθηκαν τα περισσότερο ανθεκτικά.

«Αποτελεί μια διέξοδο για τους αγρότες της Κοζάνης. Ακόμη βέβαια είναι σε πιλοτικό στάδιο αλλά βλέπουμε ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και πως υπάρχει μέλλον σε αυτή την καλλιέργεια», δήλωσε στον ΕΤ ο κ. Αρης Σεβασλίδης, ένας από τους αγρότες που «φιλοξένησε» τριανταφυλλιές στο χωράφι του. Θεωρείται σχετικά εύκολη καλλιέργεια, καθώς το φυτό είναι ανθεκτικό. Δεν θέλει συχνό πότισμα, ενώ η καλλιέργεια σε «ελαφρά» χώματα δίνει καλύτερη ποιότητα λαδιού. Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει έως και 400 λουλούδια και έχει διάρκεια ζωής έως και 25 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας