Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ο Δένδιας, ο Παλαιοκώστας, το κινητό και η μπριζόλα

Απόψεις φίλου του blog που μας ήρθαν με e-mail

Οι αποφάσεις που παίρνονται εν θερμώ δεν ξέρω τι ισχύ και πόση αποτελεσματικότητα έχουν. Αστραπιαία και χωρίς μελέτη βγήκε ο Δένδιας και ανέσυρε από τα συρτάρια όποια πρόταση είχε γίνει κατά καιρούς για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος. Πήρε η μπάλα καρτοκινητά, σύστημα μπλοκαρίσματος τηλεφώνων, προσλήψεις υπαλλήλων, κύκλους εκπαίδευσης, συμβούλους ασφαλείας από το εξωτερικό, χτίσιμο νέων φυλακών, το ‘πόθεν έσχες’ των υπαλλήλων, ράμπο για τα καταστήματα κράτησης, τακτικότερες ασκήσεις, και αυστηροποίηση (sic) της πειθαρχικής διαδικασίας.

Κάποια από αυτά τα μέτρα θα εμποδίσουν ορισμένες από τις μελλοντικές απόπειρες απόδρασης, χωρίς αυτό να είναι και σίγουρο, μπορεί να συμβεί και τυχαία. Κάποια από αυτά θα αποδειχθούν αποτελεσματικά. Και κάποια άλλα θα δε θα εφαρμοστούν. Ή θα εκφυλιστούν τόσο, όσο να καταστούν ανύπαρκτα. Τα περισσότερα βέβαια χρήζουν συνεργασίας με άλλους φορείς και νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο χρονοβόρες που κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθούν εν τη γενέσει τους.

Εμένα μου φαίνονται ιδέες που πετούσε στο τραπέζι χθες το βράδυ μια παρέα μεταξύ τυρού και αχλαδιού, για να το πω κομψά. Για να εξαγγείλεις μέτρα πάει να πει ότι έκανες τη μελέτη σου. Δηλαδή μελέτησες τις αποδράσεις που έγιναν από όλες τις φυλακές στη χώρα, έκανες έρευνα και βρήκες τι/ποιος φταίει. Τόσο ποσοστό των αποδράσεων έγινε εξαιτίας πλημμελής φύλαξης. Τόσο ποσοστό έγινε εξαιτίας της χρήσης καρτοκινητών(?). Τόσο ποσοστό έγινε εξαιτίας χρηματισμού των υπαλλήλων και το υπόλοιπο έγινε εξαιτίας ανεπάρκειας ή ανικανότητας ή βλακείας. Μέσα σε μια μέρα και χωρίς να έχει βγει το πόρισμα της έρευνας τι πρόλαβε ο Δένδιας να μελετήσει;

Στο διαδίκτυο διάβαζα σήμερα ότι «στοχοποιήθηκαν τα καρτοκινητά επειδή αυτά χρησιμοποίησαν οι δράστες και οι συνεργοί τους. Οπότε απαγορεύουμε την ανωνυμία σε όλα τα καρτοκινητά για όλους. Αν δηλαδή είχαν χρησιμοποιήσει σήματα καπνού θα απαγορεύαμε το ψήσιμο της μπριζόλας;»

Γεγονός είναι ένα: όσο υπάρχουν φυλακές και κρατούμενοι, θα υπάρχουν και απόπειρες απόδρασης. Γιατί όμως αυτή η συγκεκριμένη απόδραση εκτός από το διεθνή διασυρμό της χώρας, προκάλεσε τέτοια θυμηδία; Δεκάδες ανέκδοτα κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και από blog σε blog. Ο Παλαιοκώστας απέκτησε τη φήμη του γοητευτικού Βatman, του ανυπότακτου τυχοδιώκτη, του Ρομπέν των Δασών που κλέβει τους πλούσιους και ποτέ τους φτωχούς, του ανθρώπου που ρεζίλεψε την αστυνομία, που δε σκότωσε ποτέ αλλά έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων του όταν τον ρώτησαν την τελευταία φορά που τον συνέλαβαν πόσο θα μείνει μέσα, απάντησε: Δεν ξέρω… Κοντά 30.000 μέλη έχει το group ‘Παλαιοκώστας Airlines’ στο facebook. Και περίπου 13 group έχουν στηθεί ως fun club. Είναι η αντίδραση των νέων στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, η απάντηση στον εξοστρακισμό της σφαίρας, η εκδίκηση που παίρνει ο Παλαιοκώστας για τους ξυλοκοπημένους φοιτητές, για τους κυνηγημένους μαθητές, για τους προσαγμένους με τον τρομονόμο νέους, για τους ψεκασμένους αγρότες.
Λαϊκός ήρωας ο Παλαιοκώστας. Σημεία των καιρών; Μπορεί.

Είναι ο Παλαιοκώστας και μόλις σας τελείωσε…
Vamp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας