Στους 200 αγωνιστές που ήταν δοκιμασμένοι στις σκληρές ταξικές μάχες με το κράτος, την εργοδοσία, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Ήταν πατριώτες, ήρωες, κομμουνιστές. Ηταν πρωτοπόροι εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι που είχαν ζήσει στο πετσί τους την εκμετάλλευση. Και έδωσαν τη ζωή τους για τις ιδέες τους.
Οι φωτογραφίες που βγήκαν στο προσκήνιο, ζωντανεύουν την ιστορία τους. Το αγέρωχο βλέμμα απέναντι στο θάνατο, την ώρα που γνώριζαν τι έπεται. Και όμως, το μεγαλείο τους αποτυπώνεται στις φωτογραφίες με το χαμόγελο.
Ήταν πρωτοπόροι εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι που είχαν ζήσει στο πετσί τους την εκμετάλλευση. Είχαν γαλουχηθεί στις μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις του Μεσοπολέμου. Τότε που και το ΚΚΕ σφυρηλατήθηκε ως κόμμα της επαναστατικής πρωτοπορίας, παρά τις όποιες αντιφάσεις στη στρατηγική του.
Μπορεί η αστική διακυβέρνηση να άλλαζε μορφή, όμως το μίσος απέναντι στους εργάτες, στους αγρότες και τις διεκδικήσεις τους παρέμενε το ίδιο. Όπως το ίδιο παρέμειναν η βία και η καταστολή που επέδειξαν απέναντι στις διεκδικήσεις τους τόσο τα δικτατορικά καθεστώτα όσα και οι κυβερνήσεις της αστικής δημοκρατίας.
Αυτά τα χρόνια, πολλοί ήταν οι εργάτες και οι αγρότες που δολοφονήθηκαν σε κινητοποιήσεις. Χιλιάδες φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν. Εκατοντάδες συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν, ενώ πολλές ήταν και οι επιδρομές σε γραφεία σωματείων και τυπογραφεία.
Όμως κάθε αγώνας, μικρός και μεγάλος, πολλοί μάλιστα από αυτούς με μαχητική συμμετοχή σημαντικών τμημάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, πλούτιζε τους αγωνιστές με πείρα και μεγαλύτερο πείσμα. Γίνονταν πιο ικανοί, ηγέτες στον χώρο δράσης τους.
Τιμάμε τους 200 της Καισαριανής. Καλούμε όλο το λαό της Κοζάνης, να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Να αποδώσουμε φόρο τιμής, σε εκείνους που με την αλύγιστη στάση τους, στάθηκαν όρθιοι, νίκησαν ακόμη και το Θάνατο. Ανάμεσα στους 200, ήταν:
- Αϊβαζιδης Γεώργιος του Αλεξάνδρου-Σερβιώτης-Μάγειρας
- Δημητριάδης Δημήτρης του Κωσταντίνου- Πτολεμαϊδιώτης
- Παπαβασιλείου Βασίλης … Βελβεντινός-Ραφτης
- Πλακοπίτης Νίκος του Ιωάννη-Κοζανίτης-Οικοδόμος
- Στάθης Ιωάννης του Κωσταντίνου-Σερβιώτης-εργάτης γης στο φυτώριο Σερβίων
Τομεακή Οργάνωση Κοζάνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου