Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας Της ΚΝΕ: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί και νέα εποχή στην κοινωνία»

ΤΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Παρουσίασε την έκδοση «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί και νέα εποχή στην κοινωνία»

Την έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του Κ.Σ. της ΚΝΕ με τίτλο: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί και νέα εποχή στην κοινωνία» παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι το Τομεακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο στη ΖΕΠ Κοζάνης, στο κτίριο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.



Στην εκδήλωση μίλησαν ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής του Κ.Σ. της ΚΝΕ, ο Μάρκος Τσίπουρας, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Δήμος Τσούρος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν,
στο Βέλγιο.

Την εκδήλωση «άνοιξε» η Φωτεινή Δημαράκη, μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ αναφέροντας: «Η σύγχρονη εποχή μοιάζει με έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γεννούν ταυτόχρονα προβληματισμό και απορίες για το μέλλον, τις προεκτάσεις αυτών των αλλαγών στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας. Τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Αυτή είναι η ουσία που θέλουμε και σήμερα να εξετάσουμε. Πώς αυτή η άνοδος της παραγωγικότητας, η πρόοδος επιδρά στις εργασιακές σχέσεις, στο εργατικό δυναμικό, στην κοινωνία και στον άνθρωπο συνολικά. Πώς  θα αξιοποιηθεί αυτή η νέα φοβερή τεχνολογία στο σήμερα , πως την προσεγγίζουμε εμείς από το αντικείμενο των σπουδών μας, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η αξιοποίηση αυτών των σύγχρονων επιτευγμάτων στην καθημερινή μας ζωή , στην εκπαίδευση και στην εργασία. Με ποιον σκοπό αναπτύσσονται σήμερα; Πως μπορούν να αξιοποιηθούν για να ζήσουμε καλύτερα, στο ύψος της εποχής μας».


Ο Νίκος Καραγιάννης που επιμελήθηκε τη παρουσίαση της έκδοσης, έδωσε μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως στον καπιταλισμό οι νέες τεχνολογίες αντί να μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο και να αυξάνουν τη παραγωγικότητα με επίκεντρο της κοινωνικές ανάγκες, λειτουργούν με βάση το καπιταλιστικό κέρδος υποταγμένες στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. «Σήμερα, η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία, απαιτεί τον σοσιαλισμό (...) σημείωσε προσθέτοντας: «Τα δεσμά χρειάζεται να σπάσουν, η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος  είναι αναγκαία ώστε ο κοινωνικά εργαζόμενος άνθρωπος και τα επιτεύγματά του να τραβάνε μαζί προς τα μπρος και όχι να μετατρέπονται σε βάρη και δυνάστες του (...)

Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, θα αναβαθμιστεί η παραγωγή συνολικά και σε κάθε κλάδο για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Τα κριτήρια, οι αλγόριθμοι με τους οποίους θα εφοδιάζονται, τα δεδομένα που θα καλούνται να επεξεργαστούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, τα ρομπότ και γενικά οι λεγόμενες «έξυπνες μηχανές» θα έχουν ως στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και τη θωράκιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Θα αξιοποιηθούν οι νέες μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση της επάρκειας και της ποιότητας των αναγκαίων προϊόντων, για το σχεδιασμό και τον έλεγχο της παραγωγής, για την αυτόματη πρόβλεψη βλαβών και την παραγγελία ανταλλακτικών, για τον επανασχεδιασμό μηχανών και τεχνικών συστημάτων, για τη βελτίωση των υλικών κατεργασίας, για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και των αναγκαίων αποθεμάτων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αξιοποίηση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη κατανομή εργαζόμενων, μέσων παραγωγής και πρώτων υλών μεταξύ των διαφορετικών κλάδων, ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία αναλογική ανάπτυξη μεταξύ βασικών κλάδων της παραγωγής και μεταξύ των περιφερειών της χώρας, να μην υπάρχει ανεργία και μετανάστευση εργατικού δυναμικού όπως γίνεται σήμερα στην Δυτική Μακεδονία. Μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη πρόβλεψη κοινωνικών αναγκών και συγκεκριμένων αναγκών της παραγωγής, ώστε να προσδιοριστούν οι κατάλληλοι στόχοι στην παραγωγή και στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τον τομέα παραγωγής μέσων παραγωγής και για την επιστημονική έρευνα που αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες. Σε αυτή την διαδικασία ανάπτυξης καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού σημαντικό ρόλο θα έπαιζε το πανεπιστήμιό σας με άμεση αξιοποίησή σας στην παραγωγή και σταθερή θέση απασχόλησης.

Σήμερα, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε στον μονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Έχουμε όλες τις δυνατότητες και τα εφόδια για να αλλάξουμε πορεία. Μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότεροι αυτοί που παλεύουν για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας, να δυναμώσει η ΚΝΕ σε κάθε χώρο νεολαίας, περισσότεροι να κάνουν το αποφασιστικό βήμα. Ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, ας παλέψουμε μαζί για να γίνει πραγματικότητα».

Ο Μάρκος Τσίπουρας, στην παρέμβαση του ανέδειξε τους κινδύνους που προκύπτουν με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης με παραδείγματα από ρομπότ, αλλά την εφαρμογή του Chat GPT, καταλήγοντας πως με βάση το ποιος κατέχει και αξιοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία «δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, είτε αυτή θα αξιοποιηθεί για κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών και την κοινωνική ευημερία ή θα οδηγηθούμε σε μια δυστοπία...»

Ο Δήμος Τσούρος,  με τη σειρά του,  παρουσίασε ένα ppt για την «αξιοποίηση και κατεύθυνση της έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη», συμπεραίνοντας ότι «Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη της επιστήμης, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, που εδράζονται ακριβώς στο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, αντιθέτως πολλές φορές προκαλεί δεινά στους λαούς.
Τα προβλήματα όμως δημιουργούνται ακριβώς λόγω της μεγάλης αντίθεσης του καπιταλισμού, ανάμεσα στην κοινωνικοποιημένη εργασία και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, λόγω της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Και για να λυθεί αυτή η βασική αντίθεση, χρειάζεται να αντιστοιχηθούν οι σχέσεις παραγωγής με το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων σήμερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό! Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της επιστήμης, εδράζεται ακριβώς στην απελευθέρωση της δημιουργικής και αντικειμενικής εξέτασης των αποτελεσμάτων, στην όλο και βαθύτερη κοινωνικοποίηση της επιστημονικής εργασίας, την ελεύθερη διεπιστημονική συνεργασία, που θα διασφαλίζεται και θα σχεδιάζεται μέσα από τον ίδιο το κεντρικό σχεδιασμό, που θα ανεβάσει επίπεδο την αξιοποίηση και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της ΤΝ, βάζοντας σε κίνηση την κοινωνική εργασία σε κατεύθυνση ικανοποίησης των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών».

Τέλος, μετά τις ομιλίες παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Θάνος Χτενελής φοιτητής στο τμήμα Χημικών-Μηχανικών και πρόεδρος του αντίστοιχου ΦΣ, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα προγραμμάτων σπουδών και σε σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου η έρευνα και η επιστημονική γνώση αντιμετωπίζεται ως εργαλείο για την μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, αντί να είναι στραμμένη στην κατεύθυνση της ικανοποίησης της διευρυνόμενης κοινωνικής ευημερίας.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας