Η απόφαση κατανέμει άνισα την περιβαλλοντική ευθύνη για την κατασκευή των μικρών αυτών έργων και, έναντι της απαλλαγής του ιδιώτη επιχειρηματία από την κατάρτιση ΜΠΕ, απονέμει στη διοίκηση την ευθύνη του ελέγχου ύπαρξης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ιδιαιτέρως δε, αθροιστικών – συνεργιστικών, η οποία οφείλει «έστω κατόπιν προκαταρκτικού ελέγχου (“screening”), την εκτίμηση και αξιολόγηση των σημαντικών, άμεσων και έμμεσων σωρευτικών και συνεργιστικών επιπτώσεων των έργων ηλεκτροπαραγωγής στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».
Προχωρώντας ανοίγουν δρόμοι διαδρομές.
Ευχαριστώ πολύ τον Kostas Davanis.
3 σχόλια:
...τα μεγαλύτερα εγκλήματα έγινανμε αγαθές και "αθώες" προθέσεις...
Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει καινούργιους δρόμους για όλες τις μελλοντικές αδειοδοτήσεις στην περιοχή.
Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να ελέγχει προκαταβολικά τις άδειες επέμβασης που εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έγκαιρα να επεμβαίνει για την πρόληψη της κατασκευής των εκτρωμάτων, όπως αυτό του φωτοβολταϊκού στην "Μάνα Νερού" της Μεσσιανής.
Στην περίπτωση της "Μάνα Νερού" η παράταξη του Κωνσταντόπουλου, όταν ενημερώθηκε για την κατάσταση, ζήτησε την άμεση και υποχρεωτική σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, όπου και λήφθηκε η απόφαση της προσφυγής στο ΣτΕ. Στην περίπτωση εκείνη ενώ στον δήμο είχαν κοινοποιηθεί πάνω από 100 άδειες επέμβασης για την κατασκευή των φ/β, η δημοτική αρχή δεν έκανε καμία ενέργεια.
Τώρα λοιπόν είναι ευθύνη και της αντιπολίτευσης να παρακολουθεί τα θέματα αυτά και να τα αναδεικνύει.
Μιλάμε για μία απόφαση που φάσκει και αντιφάσκει και εδώ κρύβετε η λεπτομέρεια: Από την μία η απόφαση του ΣΤΕ κρίνει ότι μικρά φωτοβολταϊκα πάρκα δεν βλάπτουν το περιβάλλον, όμως αθροιστικά η κατασκευή πολλών μικρών φωτοβολταϊκών στην ίδια περιοχή αποτελούν απειλή για δυνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τις οποίες υπεύθυνη θα είναι η διοίκηση δηλαδή οι ιδιοκτήτες. Το παράλογο στην απόφαση είναι ότι οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών απαλλάσσονται από την σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης κατά την διαδικασία αίτησης για αδειοδότηση κατασκευής. Με λίγα λόγια το κράτος βγάζει την ουρά του απέξω και αφήνει ολόκληρη την περιοχή “Μάνα Νερού” ελεύθερη στις εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών περκών. Ερώτηση προς την δικηγόρο ένσταση επί της απόφασης δεν μπορούσατε να κάνατε? Ή απλά παραβρεθήκατε εκεί για το τυπικό κομμάτι της όλης ιστορίας?
Δημοσίευση σχολίου