Βασικοί πόλοι και άξονες ανάπτυξης
1. Βασικός πόλος ανάπτυξης εθνικής εμβέλειας ορίζεται η Κοζάνη, η οποία σύμφωνα με το Γενικό Πλαίσιο Χωρικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης κατατάσσεται στους δευτερεύοντες εθνικούς πόλους.
2. Πόλοι ανάπτυξης με ειδικό εθνικό και περιφερειακό ρόλο ορίζονται η Καστοριά, λόγω του ρόλου της ως κέντρου ενός από τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας (γουνοποιία) και η Φλώρινα, λόγω του ρόλου της ως κομβικό κέντρο ανάπτυξης διασυνοριακής-βαλκανικής συνεργασίας και διασυνοριακού τοπίου ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση μελλοντικής αναθεώρησης της χωρικής διάρθρωσης και δομής του οικιστικού δικτύου της Χώρας, προτείνεται η αναβάθμιση της Καστοριάς και της Φλώρινας σε λοιπούς εθνικούς πόλους.
3. Πόλοι ανάπτυξης περιφερειακής εμβέλειας με την ακόλουθη διάκριση:
– Πρωτεύοντες περιφερειακοί πόλοι ορίζονται τα Γρεβενά, ως έδρα Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και η Πτολεμαΐδα, ο ρόλος της οποίας συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας.
– Δευτερεύοντες περιφερειακοί πόλοι ορίζονται το Άργος Ορεστικό, η Σιάτιστα, το Αμύνταιο, η Δεσκάτη, τα Σέρβια και ο Βελβεντός που αποτελούν τα δυναμικότερα ημιαστικά κέντρα της Περιφέρειας με ειδικό ρόλο το καθένα
Διάρθρωση και ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου
1. Η ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνει υπόψη τις κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου ΧΣΑΑ και έχει ως εξής:
– Στα κέντρα τρίτου επιπέδου κατατάσσεται η Κοζάνη καθώς αποτελεί δευτερεύοντα εθνικό πόλο.
– Στα κέντρα τετάρτου επιπέδου κατατάσσονται η Καστοριά, λόγω του ρόλου της ως κέντρου ενός από τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας, και η Φλώρινα, λόγω του ρόλου της ως κομβικό κέντρο ανάπτυξης διασυνοριακής- βαλκανικής συνεργασίας και χώρο διασυνοριακού τοπίου ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, και τα δύο κέντρα προτείνονται ως λοιποί εθνικοί πόλοι.
– Στα κέντρα πέμπτου επιπέδου κατατάσσονται η Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά, καθώς εντάσσονται στην κατηγορία λοιπά κέντρα Περιφερειακών Ενοτήτων και αστικά κέντρα άνω των 10.000 κατοίκων.
– Στα κέντρα έκτου επιπέδου κατατάσσονται η Σιάτιστα, το Άργος Ορεστικό, το Αμύνταιο, η Δεσκάτη, τα Σέρβια και ο Βελβεντός που είναι αφενός έδρες Καλλικράτειων Δήμων και αφετέρου αποτελούν μεγάλα κέντρα των προτεινόμενων ενδοπεριφερειακών αναπτυξιακών ενοτήτων.
– Στα κέντρα έβδομου επιπέδου κατατάσσονται το Νεστόριο και ο Λαιμός ως έδρες Καλλικράτειων Δήμων που δεν εντάσσονται σε κάποιο από τα παραπάνω επίπεδα καθώς και ορισμένοι δυναμικοί οικισμοί, όπως η Αιανή, ο Κρόκος, η Νεάπολη, το Τσοτύλι, η Μεσοποταμία, ο Φιλώτας, το Λιβαδερό και το Τρανόβαλτο, οι οποίοι επιδεικνύουν ιδιαίτερη τοπική αναπτυξιακή δυναμική και λειτούργησαν στο παρελθόν ως έδρες Καποδιστριακών Δήμων. Οι προαναφερόμενοι οικισμοί κρίνεται ότι λειτουργούν ως συμπληρωματικά κέντρα αναπτυξιακών ενοτήτων. – Στα κέντρα όγδοου επιπέδου κατατάσσονται όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί της Περιφέρειας
Τι προτείνεται
– Για τα Σέρβια και τον Βελβεντό προτείνεται η μεταξύ τους δικτύωση ώστε να αποτελέσουν ένα ισχυρό δίπολο αγροτικής ανάπτυξης, προώθησης τοπικών προϊόντων ποιότητας, ειδικότερα οπωροφόρων και κρασιού, και τουριστικής ανάπτυξης της Ειδικής Χωρικής Ενότητας Πιερίων-Πολυφύτου.
– Στη Σιάτιστα και στη Δεσκάτη, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία, κρίνεται σκόπιμη η προώθηση Επιχειρηματικών Πάρκων με έμφαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
– Η Αιανή καλείται να λειτουργήσει ως κέντρο πολιτισμού και τουρισμού.
– Η Νεάπολη και το Τσοτύλι καλούνται να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως κέντρα ανάπτυξης και ανάδειξης της Ειδικής Χωρικής Ενότητας Γράμμου-Όντριας- Βοΐου.
– Ο Κρόκος καλείται να ενισχύσει τον ρόλο του ως δυναμικό κέντρο αγροτικής ανάπτυξη
– Το Λιβαδερό καλείται να ενισχύσει τον ρόλο του ως παραδοσιακό κέντρο κτηνοτροφίας και προτείνεται να αποτελέσει μαζί με την Ελάτη ένα δυναμικό δίπολο-κέντρο κτηνοτροφικής ανάπτυξης.
– Το Τρανόβαλτο, λόγω της παραγωγικής του εξειδίκευσης στον κλάδο του μαρμάρου, καλείται να ενισχύσει τον ρόλο του ως παραγωγικό κέντρο εξόρυξης μαρμάρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου