Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κοζάνη:πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι Οργανώσεις της ΝΟ Κοζάνης της ΚΝΕ προετοιμάζουν ιστορικούς περιπάτους σε μνημεία της περιοχής, συζητήσεις - προβολές ταινιών, για να αναδειχθεί όσο πιο πλατιά γίνεται στη νεολαία η ιστορική αλήθεια, η ιστορία των αγώνων της περιοχής και ο  καίριος ρόλος του ΚΚΕ στην οργάνωση της ελληνικής αντίστασης.
Στην Κοζάνη
Την Κυριακή 27 Οκτώβρη,
θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος στην Κοζάνη. Το ραντεβού είναι στις 17:00 στην κεντρική πλατεία και οι σταθμοί  είναι οι εξής:
  • 1ος Σταθμός: Το μνημείο του Μητροπολίτη Ιωακείμ, μαχητή του ΕΑΜ, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, όπου θα γίνει συζήτηση για όλη την περίοδο 1940-'44, αλλά και για πιο πριν, για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929, για την πορεία προς το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ιδιαίτερα θα σταθεί η συζήτηση στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση.
  • 2oς Σταθμός: Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, που πήρε το όνομά του από τον αγωνιστή οικοδόμο Νίκο Πλακοπίτη, ο οποίος ταυτίζεται με τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Κοζάνη. Ο Ν. Πλακοπίτης εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
  • 3ος Σταθμός: Τα γραφεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, όπου θα μιλήσουν και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους  μαχητές της Εθνικής Αντίστασης. 
Στην Πτολεμαΐδα
Την Κυριακή 27 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος με σταθμούς ιστορικά μνημεία και χώρους στην περιοχής. Το ραντεβού είναι στις 11:00 στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή της αγοράς.
Οι σταθμοί του περιπάτου θα είναι οι εξής:
  • 1ος Σταθμός: Έναρξη: Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο χώρο της λαϊκής αγοράς. Είναι ο χώρος που στήθηκαν οι κρεμάλες και απαγχονίστηκαν οι κομμουνιστές πατριώτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που είχαν στήσει τον ασύρματο τους στο Κουρί Πτολεμαΐδας.
  • 2oς Σταθμός: Το χωριό Πύργοι, όπου τον Απρίλη του '44 υπέστη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του πολέμου. Το επαναστατικό πνεύμα των κατοίκων του χωριού δεν συγχωρήθηκε και κόστισε τη ζωή σε 340 κατοίκους. Στη συνέχεια, οι χρυσαυγίτες της εποχής, δωσίλογοι, ντόπιοι συνεργάτες, εξέφρασαν το φρόνημά τους μέσα από τις λεηλασίες και το πλιάτσικο σε βάρος των σπιτιών των κατοίκων, τα οποία τελικά έκαψαν.
  • 3ος Σταθμός: Το χωριό Μεσόβουνο, το οποίο έγινε μάρτυρας 2 φορές της θηριωδίας. Η πρώτη στις 23/10/1941, οπότε εκτελέστηκαν 157 κάτοικοι και τη δεύτερη, τον Απρίλη του '44, άλλοι 90. Αυτό έγινε μάρτυρας και της θυσίας των 3 Σοβιετικών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, που θυσιάστηκαν στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων Μεσοβούνου στις πλαγιές του Βερμίου Όρους, στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν τους Γερμανούς για να προλάβουν να δραπετεύσουν οι κάτοικοι. Μπορούν να γίνουν και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6976558864 - 2463023490 
Στη Σιάτιστα                                                                                                      
ΤηνΚυριακή 27 Οκτώβρη, στις 18:00 μ.μ., στο Δημαρχείο θα πραγματοποιηθεί προβολή ταινίας και συζήτηση με θέμα «Μάθε την αλήθεια, τα χώματα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ». Θα είναι μία απάντηση, λέξη - λέξη,  στα όσα διδάσκονται μέσα στο σχολείο και γράφονται στα σχολικά  βιβλία. Θα παρουσιαστούν τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το πραγματικό νόημα του «ΟΧΙ», αλλά και η πραγματική αντίσταση του ελληνικού λαού και του καίριου ρόλου του ΚΚΕ στην οργάνωσή της.


902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας