Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Νέα υπηρεσία για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ Κοζάνης

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε μια νέα πρωτοβουλία προχώρησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην Κοζάνη, σε μια προσπάθεια να «απαλλάξει» τους πολίτες» από το κόστος των τηλεφωνικών χρεώσεων για τα τηλεφωνικά ραντεβού με κάποιον από τους γιατρούς του ΙΚΑ της περιοχής τους. Αποφάσισε, λοιπόν, να διαθέσει προσωπικό έτσι ώστε όποιος πολίτης έχει τη δυνατότητα (με το θεωρημένο βιβλιάριο ανά χείρας), να μπορεί να κλείνει ραντεβού στον γιατρό που επιθυμεί, αυτοπροσώπως, από το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΠΥΥ, στην Κοζάνη.


Η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στον κόσμο από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Καθημερινά από  Δευτέρα έως  Παρασκευή και από ώρα 8:00πμ έως 13:30 θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο( οδός Αριστοφάνους 5Α) και να κλείνουν ραντεβού σε όποιον γιατρό θέλουν.  Τα ραντεβού θα κλείνονται παρουσία του ασφαλισμένου ή αντιπροσώπου  με το βιβλιάριο υγείας θεωρημένου και τον αριθμό ΑΜΚΑ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Κοζάνης Δημήτρης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στον «Π.Λ.» «Επειδή σε αυτά τα πενταψήφια νούμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να κλείσουν πάνω από ένα ραντεβού με το ίδιο τηλεφώνημα, όταν π.χ. έχουν περισσότερες από μια παθήσεις, επειδή η αναμονή είναι μεγάλη και επειδή συναισθανόμαστε την οικονομική δυσκολία της εποχής για αρκετό κόσμο, αποφασίσαμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο όσο μπορούμε. Από τη Δευτέρα ο ασφαλισμένος, ή ένας δικός του άνθρωπος με το βιβλιάριό του, θα μπορεί να κλείνει ραντεβού με όποιον γιατρό θέλει».
Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει ο ασφαλισμένος το ραντεβού του τηλεφωνικά καλώντας το τηλέφωνο του ΙΚΑ Κοζάνης, παρά μόνο στους γνωστούς πενταψήφιους αριθμούς, ή εναλλακτικά με την παρουσία του στο χώρο.  «Η πρώτη μας απόφαση είναι να λειτουργήσει έτσι η κράτηση των ραντεβού, με προσωπικό που ήδη απασχολείται στον ΕΟΠΥΥ και πλέον μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι θα μπορεί να εξυπηρετεί τον κόσμο της περιοχής».

Πολλές ελλείψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων!
Εντωμεταξύ, πολλές είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ Κοζάνης). Εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια και οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν αιματολογικές και άλλου είδους αιματολογικές εξετάσεις, παρά κάποιες πολύ βασικές. «Μόνο  ένας είδους προγεννητικός έλεγχος γίνεται στις γυναίκες, καθώς και κάποιες άλλες που αφορούν τη στεφανιαία νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν έξω, σε συμβεβλημένα ιατρεία. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει σε όλα σχεδόν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ ανά την Ελλάδα».
Από εκεί και πέρα, λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως ο δερματολόγος. Είχε απομείνει μόλις ένας (και εξυπηρετούσε όλη τη Δυτική Μακεδονία) με αποτέλεσμα να επιλέξει να δηλώσει παραίτηση! Επίσης, δεν υπάρχει και ΩΡΛ (Ωτορινολαρυγγολόγος), με αποτέλεσμα όλοι οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να πληρώσουν το αντίτιμο να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Επίσης, δεν υπάρχει διαθέσιμος γαστρεντερολόγος, ενώ είναι να φύγουν 3-4 γιατροί με σύμβαση. Μάλιστα, από τις 10 Οκτωβρίου και μετά θα φύγει και ο Ακτινολόγος, με αποτέλεσμα όποιος θέλει διάγνωση ακτινολογική να μην μπορεί να την έχει!

Πρόβλημα και με τις επιτροπές στα ΠΕΚΑ για τα άτομα με αναπηρίες
Παράλληλα, παραμένουν τα τεράστια προβλήματα πολύμηνων αναμονών για τα άτομα με αναπηρίες, που δεν μπορούν να περάσουν επιτροπές με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα επιδόματά τους. Ο κ. Λαμπρόπουλος επιβεβαίωσε το πρόβλημα, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί, αλλά οι γιατροί είναι δύσκολο να βρεθούν, μιας και απαγορεύεται να είναι και εντός του ίδιου νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας