Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Προβληματισμός για την καύση ξυλοκάρβουνου-Στον «αέρα» 450 οικογένειες!

του Π. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Προβληματισμό αλλά και πολλές αντιδράσεις στην περιοχή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού έχει προκαλέσει το έγγραφο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που απέστειλε ο προϊστάμενός της Δημήτρης Αλβανός με το οποίο τονίζεται πως η καύση ξυλοκάρβουνου απαγορεύεται ρητά, μετά και την απόφαση του Υπουργείου για τα επιτρεπόμενα είδη. Η πρωτοβουλία του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού για τη δωρεάν διάθεση ποσότητας ξυλοκάρβουνου σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες της περιοχής, πάντως, συνεχίζεται κανονικά, καθώς, όπως τόνισε ο δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο Δήμος απλώς συντόνισε την όλη προσπάθεια, σε συνεργασία με τη ΜΕΤΕ και τη ΛΑΡΚΟ και, πλέον, έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, με την καταγραφή των στοιχείων και των ονομάτων των ενδιαφερόμενων δικαιούχων.



Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού, το όλο θέμα αφορά σε περίπου 450 άπορες οικογένειες από όλες τις περιοχές του Δήμου, οι οποίες, πλέον, βασίστηκαν στην εν λόγω πρωτοβουλία του Δήμου και βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα» για τη θέρμανσή τους, τους δύσκολους μήνες του χειμώνα! Πάντως, να σημειωθεί πως όπως τονίζει ο ίδιος ο Δημήτρης Αλβανός, δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για τα είδη καύσης σε οικίες που έχουν σόμπες ή άλλα μέσα θέρμανσης, παρά μόνο σε εκείνες τις οικίες με κεντρικό λέβητα.

Να θυμίσουμε πως, όπως τόνιζε ο κ. Αλβανός, στο έγγραφο που αποκάλυψε ο «Πρωινός Λόγος»,

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με αφορμή τις δηλώσεις σας τόσο στα τοπικής όσο και σε εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ, περί δωρεάν διανομής στους κατοίκους του Δήμου σας «ξυλοκάρβουνου» μετά από σχετική συμφωνία του Δήμου σας με τις ΜΕΤΕ Α.Ε. και ΛΑΡΚΟ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της (6) σχετικής, για τις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης κτιρίων τα μόνα επιτρεπόμενα καύσιμα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης ή κίνησης, τα αέρια καύσιμα καθώς και τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, wood-chips και άλλα). Τα ορυκτά στερεά καύσιμα (λιγνίτης, κάρβουνο, ξυλίτης κ.λπ.) δεν περιλαμβάνονται στα ανωτέρω επιτρεπόμενα είδη καυσίμων. Η χρήση τους στις εγκαταστάσεις θέρμανσης αποτελεί παράβαση της (7) σχε­τικής και επισύρει τις κυρώσεις των άρθρων 28, 29, και 30 του Ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε και ισχύ­ει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας