Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Στο Eurogroup το θέμα της Eldorado -Βρυξέλλες: Παράδειγμα προς αποφυγή για τις επενδύσεις

Η υπόθεση της Eldorado και η αναστολή των εργασιών της στην Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Eurogroup της Παρασκευής.
Αυτό δήλωσε στο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αναφέρουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο το θέμα της Eldorado ως παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή του Bloomberg, στο Eurogroup θα συζητηθεί και το θέμα του Ανδρέα Γεωργίου και αναμένεται, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους οι υπουργοί Οικονομικών για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
«Η εκτίμηση ότι τα στατιστικά στοιχεία παραποιήθηκαν και αυτό είναι που οδήγησε την Ελλάδα σε πρόγραμμα είναι γελοία», σημείωσε για αυτό το ζήτημα ο αξιωματούχος και τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από τη Εurostat και το ΔΝΤ.
Στο Eurogroup θα συζητηθεί και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ και ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχουν γίνει λίγα σε αυτό τον τομέα, σημειώνοντας παράλληλα ότι ακόμα εκκρεμεί το θέμα της λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Εως τα τέλη Οκτωβρίου διαθέσιμα τα 800 εκατ. ευρώ
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup περιμένει από την Αθήνα τα στοιχεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
«Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα πήγαν στα αρμόδια υπουργεία, αλλά από εκεί και έπειτα δεν έχουμε λάβει ακόμα στοιχεία», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, που εκτίμησε ότι για αυτόν τον λόγο η αποδέσμευση της υποδόσης δεν μπορεί να γίνει πριν τον Οκτώβριο. Υπενθύμισε όμως ότι η διαθεσιμότητα του ποσού λήγει στα τέλη Οκτωβρίου.
95 προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Τόνισε όμως ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος.
Υπενθύμισε ότι αυτή συνδέεται με 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή ήδη συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Πιο σημαντικά ζητήματα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο προϋπολογισμός του 2018, τα κοινωνικά επιδόματα, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και στην αγορά της ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Πηγή:  iefimerida.gr

2 σχόλια:

Γκόρτσος Χρ είπε...

Aa) Με αφορμή την ιστορία της Eldorado.
Aς δούμε τι είναι αυτό που λέγεται "επένδυση" από έναν κολοσσό, βασιζόμενοι στην διεθνή εμπειρία.
Οι "επενδύσεις" αυτές λοιπόν είναι από το κατεστημένο εξορισμού καθαγιασμένες. Είναι η "λύση", είναι η "έξοδος από την κρίση", είναι η "ανάπτυξη". Δεν έχουν καμία σημασία οι όροι της επένδυσης, δεν έχει σημασία αν πληρώνουν κάτι για τη δραστηριότητα τους (όπως η μεταλλευτική, όπου οι "επενδυτές" δεν καταβάλουν ούτε ένα ευρώ για μεταλλευτικά δικαιώματα), δεν έχει καμία σημασία αν με διάφορα τεχνάσματα και εταιρείες- σφραγίδες αποφεύγουν να φορολογηθούν στο ύψος που αναλογεί στη δραστηριότητά τους. Να θυμίσω ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς αποφεύγουν τη φορολογία κολλοσοί όπως η Amazon και η Google, που αναλογικά φορολογούνται λιγότερο από άνεργο κάτοχο αυτοκινήτου.
Τα παραδείγματα πολυεθνικών που επένδυσαν σε χώρες του Τρίτου κόσμου κυρίως (και ας μη γελιόμαστε, ως τέτοια αντιμετωπίζεται πλέον η χώρα) είναι αποκαλυπτικά. Το κέρδος ήταν αποκλειστικά των εταιρειών, που έδιναν δουλειές, πάντα υποαμοιβόμενες, που η συναλλαγή τους με τις τοπικές εξουσίες ήταν αυτονόητη, που όταν τολμούσαν να αρθρώσουν κάποια αντίρρηση εκβιάζονταν ωμά. Σε κάποιες χώρες μάλιστα οι εταιρείες αυτές (στη Αφρική και στη Λατινική Αμερική) ήταν ουσιαστικά πίσω από πραξικοπήματα, με καθεστώτα πιο φιλικά στις επενδύσεις τους.
Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες- και κυρίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης- ακούς για "φιλικό επενδυτικό περιβάλλον". Τι σημαίνει "φιλικό"; Χαμηλότεροι μισθοί και ανυπεράσπιστοι εργαζόμενοι, με αυτό που χαριτωμένα ονομάζεται "απελευθέρωση της αγοράς εργασίας". Αυτό δεν είναι δική μου άποψη. Είναι επιλογή της Ε.Ε. που έχει δηλωθεί σε κάθε ευκαιρία. Ποιό είναι αυτό που επίσης απομακρύνει τις επενδύσεις, σύμφωνα με το κυρίαρχο αφήγημα της "υγιούς επιχειρηματικότητας; .....Συνεχίζεται.....Γκόρτσος

Γκόρτσος Χρ είπε...

Συνέχεια....( με αφορμή την ιστορία της Eldorado)...
Bb) Η γραφειοκρατία. Πολύ σωστά. Το Ελληνικό Δημόσιο είναι ένας γραφειοκρατικός μύλος. Αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε εκατοντάδες πολυεθνικές να επενδύουν επί δεκαετίες στη χώρα, όταν θεωρούσαν ότι αυτό τους συνέφερε. Και στα τσιμέντα επένδυσαν και στις τηλεπικοινωνίες και στην κατανάλωση και σε άπειρους τομείς της παροχής υπηρεσιών. Κι αν βρεθεί μπροστά τους κάποιο πρόβλημα, κάνουν αυτό που κάνουν σε όλο τον κόσμο. Λαδώνουν τους "κατάλληλους". Ελπίζω το όνομα Siemens να σας θυμίζει κάτι. Μια από τις εταιρείες με τεράστιες επενδύσεις στην Ελλάδα, μια εταιρεία που έχει δηλώσει δημοσίως και ευθαρσώς ότι λάδωνε. Και παρά το ότι λάδωνε συνεχίζει να παίρνει δημόσια έργα.
Από την άλλη όταν υπάρχει περιβαλλοντικό θέμα αυτοί που αντιδρούν αντιμετωπίζονται πάντα ως οπισθοδρομικοί, γραφικοί, βλαμμένοι οικολόγοι ή κάποιοι που εξυπηρετούν συμφέροντα. Ιδίως το τελευταίο είναι ατράνταχτο επιχείρημα. Όταν έχεις από τη μία μεριά μια πολυεθνική και από την άλλη τον Θανάση τον μελισσοκόμο και την κυρα- Ελένη που έχει 20 κότες στην Ιερισσό, είναι προφανές ότι αυτός που εξυπηρετεί συμφέροντα είναι ο Θανάσης και η κυρα- Ελένη.
Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που η οικονομία της βασιζόταν στις μικρομεσαίες μονάδες, οι οποίες αφανίστηκαν στοχευμένα. Όπως στοχευμένα μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Παρά το ότι κανείς δεν είχε διαπιστώσει ότι το ύψος του βασικού μισθού ανήκε στα αίτια της κρίσης, αυτός μειώθηκε και μάλιστα δια νόμου (εκεί πάνε περίπατο οι "ελεύθερες διαπραγματεύσεις")
Οι αποφάσεις είναι πολιτικές και οι εταιρείες δεν "επιχειρούν" απλώς. Ασκούν πολιτική, που είναι φυσικά μια πολιτική υπέρ τους. Κι αυτή η πολιτική αντιμετωπίζει την εργασία ως "δώρο" του "καλού επενδυτή", η ίδια η επένδυση αντιμετωπίζεται με όρους δόγματος, όπου οι "άπιστοι" πρέπει να καούν στην πυρά.
Το παράδειγμα της Eldorado δεν είναι ούτε πρωτοφανές, ούτε μεμονωμένο. Αποτυπώνει την πρακτική των πολυεθνικών σε όλον τον πλανήτη. Εκβιασμοί, εξαγορά σιωπής, αγορά "ύμνων" (αν και υπάρχουν και πρόθυμοι που το κάνουν τζάμπα) και κέρδος μόνο για "Ιερά εταιρεία".
Ο ύμνος της "ανάπτυξης" είναι πλέον ένας και μοναδικός: "Σ' αγαπώ, ω εταιρεία!"
Γκόρτσος Χρήστ.

Το Προφίλ μας