Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Πού θα βρεις τα πιο φημισμένα ροδάκινα της Ευρώπης;

Βρεθήκαμε στο Βελβεντό Κοζάνης για να δοκιμάσουμε τους εκλεκτούς καρπούς
Μετά από αρκετές ώρες στον δρόμο, το καταπράσινο τοπίο του Βελβεντού μας αποζημίωσε. Και ακόμη περισσότερο τα χαμόγελα των φιλόξενων παραγωγών που βρίσκονταν ήδη σε ένα από τα κτήματα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων, για να μας υποδεχτούν και να μας μυήσουν στη διαδικασία της συγκομιδής των πιο φημισμένων ροδάκινων της χώρας μας.

Αφού καταφέραμε να σταματήσουμε να κοιτάμε τις ροδακινιές που απλώνονταν παντού γύρω μας και ενθουσιασμένοι ως «παιδιά της πόλης» που δεν είναι εξοικειωμένα με τη Φύση, δοκιμάσαμε τα ροδάκινα που μας προσέφεραν οι παραγωγοί, λίγα δευτερόλεπτα αφού είχαν κοπεί από το δέντρο…
Η ποιότητα, η γεύση, το άρωμα και το χρώμα τους αρκούσαν για να καταλάβουμε ότι είναι πραγματικά ανώτερα γευστικά. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μεγαλώνουν κάτω από το φως του ελληνικού ήλιου, στα εύφορα ελληνικά χώματα της Κοζάνης. Έτσι, δεν αναπτύσσονται μόνο σε ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, αλλά και χάρη στην προσωπική φροντίδα των έμπειρων καλλιεργητών του ΑΣΕΠΟΠ, που έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον τόπο τους και μας μιλούν με πάθος για αυτό που κάνουν.
Velvita: Tα μοναδικά ροδάκινα που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα αμέσως μόλις κοπούν από το δέντρο
Το σημαντικότερο είναι ότι έχουν υιοθετήσει σύγχρονες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας, αλλά και ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης που διασφαλίζει την άριστη ποιότητα των ροδάκινων, που πλέον είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με το όνομα «Velvita».
Ενώ παρακολουθούσαμε τη διαδικασία της συγκομιδής στα κτήματα του ΑΣΕΠΟΠ, μάθαμε ότι τα «Velvita» είναι τα μοναδικά ροδάκινα που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα αμέσως μόλις κοπούν από τα κλαριά των δέντρων. Για αυτό άλλωστε, όπως διαπιστώσαμε, αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία και φτάνουν φρέσκα στα ράφια των καταστημάτων της Lidl, όπως ακριβώς όταν τα δοκιμάσαμε στο κτήμα…
Στη συνέχεια, βρεθήκαμε στο εργοστάσιο του ΑΣΕΠΟΠ προκειμένου να παρακολουθήσουμε τον έλεγχο που πραγματοποιείται μετά την παραλαβή. Εκεί, εξετάζονται διεξοδικά τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως για παράδειγμα αν τα φρούτα έχουν παρόμοιο μέγεθος, αν είναι άγουρα ή πολύ ώριμα, καθώς και αν υπάρχουν τυχών αλλοιώσεις. Μετά το τέλος της διαδικασίας και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, παραλαμβάνεται μόνο «ό,τι είναι αποδεκτά εμπορεύσιμο» όπως τόνισαν οι παραγωγοί.
Πώς ξεκίνησε όμως ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού;

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού αποτελεί έναν από τους παλαιότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς με μακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1966 και ακολούθησε ανοδική πορεία με αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και να παράγει μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, σταφύλια, κ.α. Το βασικό προϊόν του συνεταιρισμού παραμένει το ροδάκινο, το οποίο προέρχεται από την Προστατευόμενη Γεωργικά Περιοχή της Νάουσας και αναγνωρίστηκε σαν Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π).
Σήμερα, ο συνεταιρισμός αριθμεί περίπου 300 μέλη, τα οποία δίνουν αποκλειστικά σε αυτόν την παραγωγή τους. Έτσι, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μία δυναμική και ανοδική πορεία και έχει καταφέρει να διακινεί προϊόντα σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως πληροφορηθήκαμε από τους παραγωγούς, από τα μέσα του 2005 έγινε πλήρης αναδιάρθρωση της καλλιέργειάς λόγω παλαιότητας. Έτσι, φέτος η παραγωγή αναμένεται να φτάσει περίπου 11,5 εκατομμύρια κιλά ροδάκινα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, καθώς η παραγωγή τα τελευταία χρόνια παραμένει αυξημένη.
Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, χάρη στην δυναμική του πορεία, ο ΑΣΕΠΟΠ έχει καταφέρει να συνεργάζεται με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων, τη Lidl, η οποία επενδύει στις συνεργασίες της με Έλληνες παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, από το 2013 η δημοφιλής εταιρεία ξεκίνησε να προμηθεύεται τα προϊόντα του, ενώ πλέον ο εν λόγω συνεταιρισμός αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη της, από τον οποίο εκτός από τα φημισμένα ροδάκινα προμηθεύεται νεκταρίνια και όλη την ποσότητα παραγωγής του σε αχλαδόμηλα Nashi.
Γιατί δεν μπορώ να βρω τα ροδάκινα που αγόρασα πριν 25 μέρες;

«Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες. Εμείς καλλιεργούμε 120 από αυτές, ενώ η συγκομιδή ξεκινάει περίπου στις 15 Ιουνίου και συνεχίζεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Οι ποικιλίες των ροδάκινων έχουν διάρκεια συγκομιδής από 15 μέχρι 25 μέρες» αναφέρει ο γεωπόνος του ΑΣΕΠΟΠ Δημήτιος Τσιαμής.
Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να βρούμε τα ροδάκινα που αγοράσαμε, για παράδειγμα πριν από 25 μέρες; Γιατί πολύ απλά, όπως μας εξηγούν οι παραγωγοί, δεν υπάρχει η ίδια ποικιλία…
Την περίοδο που επισκεφτήκαμε το κτήμα, καλλιεργούνταν η όψιμη ποικιλία Red Cal. Οι παραγωγοί του ΑΣΕΠΟΠ σε συνεργασία με τη Lidl φροντίζουν η επιλογή γίνεται με βάση την εποχικότητα, προκειμένου τα ροδάκινα που φτάνουν στα μανάβικα των καταστημάτων της να είναι πιο νόστιμα και φρέσκα. Έτσι, όποια ποικιλία των Velvita και αν δοκιμάσετε, το σίγουρο είναι ότι θα την ξεχωρίσετε για την ποιότητά της…

Πηγή: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας