Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τέταρτη θητεία για την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά με μεγάλες απώλειες. Στο 13% το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
  • CDU/CSU 33% (2013:41,5%) 
  • SPD 20,5% (25,7%) 
  • AfD 12,6% (4,7%)
  • FDP (Φιλελεύθεροι) 10,7% (4,8%) 
  • Αριστερά 9,2% (8,6%) 
  • Πράσινοι 8,9% (8,4%)
  • Λοιπά κόμματα 5,1%
Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων από τις γερμανικές εκλογές το Χριστιανοδημοκρατικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, των προτιμήσεων των Γερμανών ψηφοφόρων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD το 20,8%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD το 13,1% οι Φιλελεύθεροι του FDP 10,5%.
Επίσης η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους.
Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013.
Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.
Οι έδρες 
Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.  
Τα σενάρια
Με την άρνηση του SPD για το μεγάλο συνασπισμό μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.
Ο Μαρτιν Σουλτς
Δεν τα καταφέραμε, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας ενώπιον οπαδών του SPD.
Μεγάλες διαρροές απο το CDU στο AfD
Όπως μεταδίδει η DW περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD.
Σταθερή κυβέρνηση προτίθεται να σχηματίσει η Μέρκελ
Οταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των αρχηγών των γερμανικών πολιτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Αγγελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τον σχηματισμό ενός συνασπισμού "Τζαμάικα"
Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.
Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.
Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".
Οι ηλικιωμένες γυναίκες διασφάλισαν μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία για τη Μέρκελ
Οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι και κυρίως οι γυναίκες φρόντισαν ώστε η Άγγελα Μέρκελ να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Αυτές τις δύο κατηγορίες ψήφισαν κατά κύριο λόγο τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αν και το κόμμα κατέγραψε απώλειες και εκεί.
Οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 41% το CDU/CSU, μείωση περίπου 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό έφτασε το 47% μεταξύ των γυναικών (μείωση 6% σε σχέση με το 2013).
Μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών μόνο το 25% ψήφισε τους Χριστιανοδημοκράτες.
Το SPD παραμένει πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 και στους μεταξύ 30 και 44 ετών, με ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα.
Την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προτιμούν δύο φορές περισσότερο οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (16% έναντι 9%), ενώ στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το CDU στους άνδρες κάτω των 60 ετών.
Σε ολόκληρη τη Γερμανία το 16% των ψηφοφόρων μεταξύ 30 και 44 ετών ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα, όπως και το 15% της κατηγορίας 45 με 59 ετών.
πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας