Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Θέμης Μουμουλίδης: «Η Κοζάνη ως διαχρονική μητρόπολη πολιτισμού, δικαιούται το δικό της καλλιτεχνικό σχολείο».

Η σπουδή στις τέχνες ακολουθεί το παγκόσμιο μοντέλο υψηλής εξειδίκευσης σε όλες τις επιστήμες. Έτσι λοιπόν, οι τέχνες παγκοσμίως σήμερα αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και προετοιμασίας.
Τα μουσικά και τα καλλιτεχνικά σχολεία, έρχονται να δώσουν σημαντικά καλλιτεχνικά εφόδια στους μαθητές.
Η δημιουργία των καλλιτεχνικών σχολείων, το 2003, ήρθε ως ανάγκη παροχής προετοιμασίας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε νέους οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν  επαγγελματικά με διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης [θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά], χωρίς παράλληλα να υστερούν σε γενική  παιδεία.
Σήμερα λειτουργούν 5 καλλιτεχνικά σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο.

Η Κοζάνη είναι μια διαχρονική μητρόπολη πολιτισμού και διαθέτει ισχυρό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Πέρα από παράδοση και ισχυρή ιστορική διαδρομή, διαθέτει σημαντικό σύγχρονο πολιτισμό σε κάθε τομέα καλλιτεχνικής έκφρασης. Εκείνο που ίσως απουσιάζει είναι η σχεδιασμένη ενθάρρυνση και συνύπαρξη όλων των πλεονεκτημάτων, με στόχο ένα κοινό όραμα για το μέλλον του πολιτισμού της πόλης και της περιοχής.
Σήμερα η  Κοζάνη διαθέτει ένα από τα πλέον  ενεργά περιφερειακά θέατρα, σημαντικές καλλιτεχνικές ομάδες, εξαιρετικά δημόσια και ιδιωτικά ωδεία. Σε λίγους μήνες εγκαινιάζεται το κτήριο της Βιβλιοθήκης, που αλλάζει θεαματικά τα δεδομένα της πόλης, καθώς η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη θεωρείται  μια από τις σημαντικότερες στην χώρα.
Η ιστορική πόλη της Αιανής καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, ισχυρά πλεονεκτήματα της περιοχής, μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο ενός κύκλου σημαντικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Τα σημαντικά φεστιβάλ της πόλης, κυρίως  μουσικά, έχουν όλες τις προδιαγραφές διεθνοποίησης.
Σημαντικοί σύγχρονοι δημιουργοί δραστηριοποιούνται στην πόλη, σημαντικοί λογοτέχνες, εκδοτικές δραστηριότητες με ισχυρό έργο και διάρκεια.
Και βέβαια η λειτουργία του Πανεπιστημίου, που ακολουθώντας την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι βέβαιο πως θα συμβάλλει σε σημαντικές αλλαγές που έρχονται στον ακαδημαικό χάρτη της περιοχής, μέσα από τον σχεδιασμό των πρόσφατα θεσμοθετημένων Περιφερειακών Ακαδημαικών Συμβουλίων.
Στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων της πόλης προτάσσεται η σημαντική παράδοση της περιοχής, η οποία παραμένει ισχυρό πλεονέκτημα στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι αυτονόητο πως ο πολιτισμός είναι ισχυρό όπλο.
Η περιοχή αλλάζει θεαματικά. Οι θεσμοί και οι επιλογές πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και να στοχεύουν στην ολοκλήρωση της μελλοντικής εικόνας της περιοχής. Ο στόχος είναι κοινός.
Γι αυτούς και για άλλους πολλούς λόγους η Κοζάνη δικαιούται το καλλιτεχνικό σχολείο, που θα συνδέεται ουσιαστικά με την πόλη, και θα φορτίζει την ευαισθησία δεκάδων νέων ανθρώπων, οδηγώντας τους στην ενασχόληση με τις τέχνες, βελτιώνοντας καθημερινά την ποιότητα ζωής, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτιστικό τοπίο.
Το καλλιτεχνικό σχολείο θα συμπληρώσει την παρουσία των μουσικών σχολείων και θα δώσει ευκαιρίες στους νέους της περιοχής, για εκπαίδευση εξειδικευμένη στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη νέων δημιουργών.
Το καλλιτεχνικό σχολείο αποτελεί μια δίκαιη διεκδίκηση της πόλης από την πολιτεία και εκτιμώ πως θα κερδηθεί.
Είναι υποχρέωσή μας, να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες προς όφελος των νέων ανθρώπων. Η Κοζάνη δικαιούται μιας ιδιαίτερης προσοχής από την πολιτεία, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτύξει τα ιδιαίτερα  πλεονεκτήματά της.
Σε μια εποχή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τις αλλαγές που έρχονται και είναι προς όφελος των νεότερων γενεών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Θέλουμε όλες τις ευκαιρίες για την περιοχή μας και θα τις διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης
Μέλους Διαρκών Επιτροπών
Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας