Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

«Μαύρη» Παρασκευή: Πληρώνουμε σήμερα 2,5 δισ. ΕΝΦΙΑ, δόσεις και ρυθμίσεις

Σοκ και δέος στις εφορίες και τις τράπεζες !

Καταφύγιο σε κάρτες και 12 δόσεις αναζητούν οι πολίτες που έχουν εξαντληθεί οικονομικά - Ζητούν να βάλλουν σε ρύθμιση ακόμα και τις οφειλές που δεν έχουν λήξει ακόμα γιατί γνωρίζουν πως δεν μπορούν να τις αποπληρώσουν

Το πιο ισχυρό «τεστ κοπώσεως» περνάνε σήμερα, τελευταία εργάσιμη του μήνα, περισσότεροι από επτά εκατομμύρια φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ στην εφορία. Το βάρος λόγω της υπερφορολόγησης είναι ασήκωτο και πολλοί σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία, για να ζητήσουν να βάλουν σε ρύθμιση και τις νέες οφειλές τους στην εφορία, και μάλιστα πριν καν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες!

Σήμερα λήγει η διορία για πληρωμές:



- της 1ης δόσης ΕΝΦΙΑ: με βάση τα εκκαθαριστικά σήμερα πρέπει να εισπραχθούν 630 εκατ. ευρώ σαν 1η από τις 5 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως λένε πως περιμένουν να εισπράξουν τουλάχιστον 1,027 δισ. ευρώ, προεξοφλώντας ότι πολλοί θα εξοφλήσουν εφάπαξ ή μέσω πιστωτικής κάρτας ολόκληρη την οφειλή τους.

- της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος: με βάση τα εκκαθαριστικά φόρου 2.570.431 φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό  «ραβασάκι» καλούνται να πληρώσουν 3,813 δισ. ευρώ σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Σήμερα πληρώνεται η δεύτερη δόση και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν 1,1 δισ. ευρώ. Στην πράξη από την 1η δόση που ήταν να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου, ανέμενε 1,114 δισ. ευρώ αλλά στο ταμείο μπήκαν εμπρόθεσμα μόλις 775,031 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 30% ή 339 εκατ. από όσα περίμενε, έμεινε απλήρωτα. Στην περίπτωση αυτή, ούτε οι πιστωτικές κάρτες έσωσαν την κατάσταση. Πολλοί όμως άφησαν επίτηδες την 1η δόση να βγει ληξιπρόθεσμη, για να μπουν στην πάγια ρύθμιση της εφορίας με τις 12 δόσεις. Μένει να φανεί αν, μετά από αυτά, θα μπορέσουν να πληρώσουν τώρα όσα δεν πλήρωσαν πριν 2 μήνες.

- δόσεις χρεών παρελθόντων ετών στην εφορία: όσοι πληρώνουν ήδη με ρυθμίσεις -και ειδικά όσοι φοβούνται μη χάσουν την «κατοστάρα» - είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν και την τρέχουσα δόση στο τέλος του μηνός και τις δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, γιατί αν βγει κάποια εξ αυτών ληξιπρόθεσμη, τότε θα γίνει απαιτητό ολόκληρο το παλαιό χρέος! Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί χρειάζεται να πληρώσουν και τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον για την μηνιαία δόση της ρύθμισης.

Μπροστά στο αδιέξοδο, πολλοί έσπευσαν ήδη στις ΔΟΥ για να ζητήσουν να βάλουν σε 12 δόσεις τουλάχιστον τον φόρο εισοδήματος, πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η δόση Σεπτεμβρίου.

Με τα δεδομένα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν να δουν αν θα κλείσει ή θα διευρυνθεί τελικά ακόμα περισσότερο η «μαύρη τρύπα» στις εισπράξεις φόρων (970 εκατ. τον Αύγουστο ήδη) καθώς Οκτώβριο και Νοέμβριο θα αναρτώνται και τα ειδοποιητήρια των νέων Τελών Κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2018.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας