Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα όρια της επιδημίας αγγίζει η ιλαρά στη χώρα μας

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η ιλαρά στη χώρα μας, προμηνύοντας ένα «δύσκολο» φθινόπωρο και χειμώνα. Ο αριθμός των διαγνωσμένων και επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών ιλαράς στην Ελλάδα, που δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον περασμένο Μάιο έως και σήμερα, αγγίζει πλέον τα 150, εκ των οποίων τα 50 φαίνεται να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Και αξίζει να σημειωθεί ότι την τριετία 2014-2016 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα μόλις δύο περιστατικά.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα περιστατικά της ιλαράς που έχουν καταγραφεί έως και σήμερα ανέρχονται σε 150, γεγονός που θα πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τόσο τους γονείς όσο και την πολιτεία.
Σε δύο δόσεις
Σύμφωνα με τον καθηγητή, έξαρση της ιλαράς συνήθως παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες, που σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν τώρα. Ειδικότερα, οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν για τον έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό των παιδιών και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οπως εξηγεί ο κ. Τσακρής, η πρώτη δόση του εμβολίου για την ιλαρά πρέπει να γίνεται μετά τους 12 μήνες ηλικίας του παιδιού και η δεύτερη ακολουθεί έπειτα από τέσσερις εβδομάδες. Η δεύτερη δόση χαρακτηρίζεται ως απαραίτητη, καθώς ενισχύει το ανοσολογικό προφίλ έναντι της ιλαράς, παρέχοντας κάλυψη που αγγίζει το 100%. Από την πλευρά της, η πολιτεία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τα προγράμματα εμβολιασμού σε ομάδες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι οι Ρομά.
Ο καθηγητής, σχολιάζοντας και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αγγίζει πλέον και την Ελλάδα, σημειώνει ότι η ιλαρά λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της είναι ένα νόσημα στο οποίο εύκολα μπορεί να καταγραφεί επιδημική έξαρση, όταν πέσουν τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. «Ο εμβολιασμός δεν έχει μόνο σημασία για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά είναι και υποχρέωσή μας έναντι της κοινωνίας», τονίζει ο κ. Τσακρής και διευκρινίζει, «η λογική τού δεν εμβολιάζομαι γιατί δεν αρρωσταίνω, είναι λανθασμένη, αφού ο λόγος για τον οποίο κάποιος δεν αρρωσταίνει είναι επειδή οι υπόλοιποι που εμβολιάζονται έχουν δημιουργήσει ένα ανοσιακό τείχος έναντι της νόσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας