Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Τελέστηκε ο Αγιασμός των Σχολείων και στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Τελέστηκαν (11-9-2017) μέσα σε κλίμα χαράς και προσδοκιών οι Αγιασμοί σε όλα τα Σχολεία (της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης) και στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού (Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το ‘’κλίμα χαράς και προσδοκιών’’ συντίθεται από τα πηγαία συναισθήματα των μαθητών και από την εμπειρία, τη γνώση και τη διάθεση παιδαγωγικής προσφοράς των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών.

Στη σύνθεση αυτή του κλίματος χαράς και προσδοκιών συμβάλλει μεταμορφωτικά η Χάρη του Θεού, η οποία διά του αγιασμένου νερού, του Σταυρού, του βασιλικού, της αφής και όλων των αισθήσεων περνά και χαριτώνει τις υπάρξεις διδασκόντων και διδασκομένων.










Έβλεπα τα πρόσωπα των μικρών μαθητών-νηπίων του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού καθώς τελούσα τον Αγιασμό και την ιερή-αθώα προσήλωσή τους σ’ ό,τι έβλεπαν, άκουγαν και οσφραίνονταν. Έβλεπαν τον παπά, το πετραχήλι, το Σταυρό, το νερό, το βασιλικό, το αναμμένο θυμιατήρι. Οσφραίνονταν το θυμίαμα. Άκουγαν λέξεις και φράσεις – ακατάληπτα σ’ αυτούς – ντυμένες με το ένδυμα της μουσικής. ‘Έκπληκτα τα νήπια καθώς οι φυσικές τους αισθήσεις προσλάμβαναν την άκτιστη Χάρη μέσω του Αγιασμού, έκπληκτος κι εγώ από τη δική τους έκπληξη. Τη στιγμή που πήρα στα χέρια μου το Σταυρό και το βασιλικό για να τα βάλω στο δοχείο με το νερό, άκουσα δίπλα μου τη νηπιαγωγό, απευθυνόμενη στους μαθητές του Νηπιαγωγείου, να λέει: ‘’Προσέξτε, τι θα κάνει τώρα’’. Στη μετοχή των νηπίων στο δρώμενο του Αγιασμού η υπόδειξη και η συμβολή της νηπιαγωγού έχει την παιδαγωγική της σημασία.  

Η συγκέντρωση όλων των βλεμμάτων των μικρών μαθητών στα του Αγιασμού που τελούσα, έφερε στο νου μου εκείνο το ωραίο ανάγνωσμα από το ‘’αλφαβητάριο’’ της δεκαετίας του ’50 -’60, που το διδάχτηκα από τη δασκάλα μου την ‘’κυρία Ελενίτσα’’ στην πρώτη δημοτικού Βελβεντού: ‘’Ο παπάς. – Να τος ο παπάς, ο καλός παπάς μας, έλεγε η μητέρα. – Να σας αγιάσω… Καλό μήνα, έλεγε ο παπάς.’’. Δίπλα στο κείμενο ο παπάς με ράσο, καλυμμαύχι, λευκά γένια και στο αριστερό χέρι κρατά το βασιλικό. Πρότασή μου στο ‘’Παιδαγωγικό Ινστιτούτο’’: ‘’Προσθέστε αυτήν την σελίδα στο μάθημα της ‘’Γλώσσας’’ της Α’ Δημοτικού. Επαναφέρετε αυτό το απλό κείμενο μαζί με την εικόνα. Και αφήστε τη Χάρη του Θεού να ενεργήσει’’. Μια από τις αναρτώμενες φωτογραφίες είναι και αυτή από το ‘’αλφαβητάριο’’. Δείτε την. Και οι παλαιότεροι θυμηθείτε.

Τα Σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στην Α.Π.Β. στα οποία τελέστηκε η ‘’Ακολουθία επί τη ενάρξει των μαθημάτων εν τοις Σχολείοις’’ είναι τα παρακάτω: Βελβεντό: Νηπιαγωγείο 1ο και Νηπιαγωγείο 2ο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Πλατανόρεμα: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Μεσιανή-Κουβούκλια: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο περιοχής Βαθυλάκκου.

Σε όλα τα Σχολεία στην Α.Π.Β. την 1η-9ου-2017 ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ. έστειλε τις παρακάτω ευχές:

‘’Αγαπητοί συνάδελφοι. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017-18, η ευχή και η ευλογία της Παναγίας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου να σας συντροφεύουν, να σας φωτίζουν και σας ενισχύουν (προσωπικά τον καθένα και όλους μαζί μέσα στις σχολικές σας μονάδες) στο πολυπτυχές και δύσκολο παιδαγωγικό σας έργο επ’ ωφελεία των μαθητών σας. Με αισθήματα τιμής και αγάπης. Ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος’’.

Καλή σχολική χρονιά 2017-18.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
12-9-2017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας