Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η Αθήνα βραβεύει τον Φελίπε Γκονζάλες

"Σε αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα από την Ισπανία, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα δώσει φέτος το βραβείο «City of Athens Democracy Award»"
Αν υπάρχει μία πόλη στον κόσμο ολόκληρο που μπορεί αβίαστα και φυσικά να συνδέσει το όνομά της με τη Δημοκρατία, είναι η Αθήνα. Δεν είναι μόνον η ιστορία αλλά και τα ίδια τα μνημεία της, ο συμπιεσμένος χρόνος μέσα στον χώρο, που δίνει σε αυτόν τον τόπο μια μεταφυσική διάσταση. Μέχρι προσφάτως, η ελληνική πρωτεύουσα δεν είχε αξιοποιήσει ιδιαιτέρως το φυσικό της πλεονέκτημα, για να προσδώσει νέα δυναμική στη σύγχρονη ακτινοβολία της. Η θεσμοθέτηση του συνεδρίου Athens Democracy Forum από τους International New York Times, την «Καθημερινή» και το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων, ήταν ένα σωστό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ξεκίνησε το 2013 ως φόρουμ με μια ανοιχτή ημερίδα στη Στοά του Αττάλου και εξελίχθηκε σε μια τετραήμερη συνάντηση διεθνούς εμβελίας, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως την έχει ορίσει ο ΟΗΕ. Εκτοτε, σπουδαίες μορφές από την παγκόσμια πολιτική, τα ΜΜΕ, την τέχνη και τη διπλωματία έχουν δώσει το «παρών» στην Αθήνα, αλλά και στο Costa Navarino στη Μεσσηνία, όπου πραγματοποιείται μέρος των εκδηλώσεων. Φέτος το Athens Democracy Forum θα διοργανωθεί στο διάστημα από τις 13 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζουν ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Μάργκοτ Γουόλστρομ, και μία από τις σπουδαιότερες μορφές της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο Φελίπε Γκονζάλες.
Σε αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα από την Ισπανία, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα δώσει φέτος το βραβείο «City of Athens Democracy Award», το οποίο απονέμεται σε εκείνους που ενσαρκώνουν το παράδειγμα της εφαρμογής των δημοκρατικών αξιών στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο. Μια ειδική επιτροπή αποφασίζει κάθε χρόνο για τον φορέα ή το άτομο που είχε προτεραιότητα στην πορεία του, αυτή την ευγενή και δύσκολη αποστολή. Ο Γκονζάλες υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ισπανίας, που σφράγισε με τη στάση και το έργο του την εδραίωση της δημοκρατίας στην εποχή μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Παράλληλα, εργάστηκε με αφοσίωση και έμπνευση για τα ιδανικά του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Θα παραλάβει το βραβείο σε ειδική τελετή που θα γίνει την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στο  Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, αμέσως μετά την κεντρική εκδήλωση του 5ου Athens Democracy Forum.
Το 1ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών είχε απονεμηθεί το 2016 στον Κένεθ Ροθ, εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Human Rights Watch. Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από πολυβραβευμένη σχεδιάστρια Ελενα Βότση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά αποτυπώνει τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο επίκέντρο. Στη δεύτερη όψη χαράχθηκε ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους), εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας