Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η αλήθεια για τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων

Του Β. Κωνσταντόπουλου 
Επειδή τις τελευταίες μέρες γίνονται πολλά σχόλια στον ηλεκτρονικό τύπο για την κατάσχεση των λογαριασμών των κληροδοτημάτων του δήμου Σερβίων-Βελβεντού και την στάση της παράταξής μας στα αρμόδια όργανα (Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό  Συμβούλιο), ενημερώνουμε τους πολίτες για την αλήθεια των γεγονότων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν παρατηρηθεί  κατασχέσεις χρημάτων μόνο από τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων του δήμου, σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Ο λόγος για τις επιλεκτικές αυτές κατασχέσεις είναι η βεβαιότητα ότι στους λογαριασμούς αυτούς υπάρχουν χρήματα.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες, γιατί θα μπορούσε να έρθει σε συνεννόηση με τους αντιδίκους και να συμπεριλάβει τις οφειλές αυτές στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξόφληση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που τρέχει από τις αρχές του χρόνου.

 Προκειμένου η δημοτική αρχή να προφυλάξει τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων δια των υπηρεσιών του δήμου, προέβη στις παρακάτω ενέργειες:
α. Ζήτησε από τις τράπεζες να χαρακτηρίσουν τους λογαριασμούς των       κληροδοτημάτων ως ακατάσχετους και
β. Έφερε στην Οικονομική Επιτροπή πρόταση για τροποποίηση του προϋπολογισμού και την επιστροφή των κατασχεθέντων χρημάτων από το ταμείο του δήμου στους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων.

Κατά την συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή της Πέμπτης 07-09-2017, ετέθη εκτάκτως το θέμα της άμεσης και επείγουσας μεταφοράς των χρημάτων ενός από τα κληροδοτήματα σε άλλη τράπεζα, γιατί σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου η τράπεζα όπου σήμερα είναι κατατεθειμένα τα χρήματα του κληροδοτήματος αυτού, δεν προέβη σε ενέργειες για τον χαρακτηρισμό του λογαριασμού ως ακατάσχετου, με συνέπεια να κινδυνεύει ο λογαριασμός από άμεση κατάσχεση.
Οι εκπρόσωποι της παράταξής μας στην Οικονομική Επιτροπή (εγώ και ο κ. Μπάκανος) συμφωνήσαμε και η πρόταση πέρασε ομόφωνα.
Αυτή η ίδια πρόταση της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 08-09-2017 (μια μέρα μετά) απορρίφθηκε,  μετά από ένσταση δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας (σωστή κατά την άποψή μου),  ότι η μεταφορά σε άλλη τράπεζα πρέπει να γίνει μετά από έρευνα αγοράς και την λήψη οικονομικών προσφορών από τις τράπεζες.
Η συνθετική δική μου πρόταση, να γίνει άμεση μεταφορά των χρημάτων του λογαριασμού για να μην κινδυνεύουν από κατάσχεση και σε 15 μέρες ο δήμαρχος να έχει πάρει τις προσφορές και να φέρει σχετική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, απορρίφθηκε.

Κατά την συζήτηση πάλι στην Οικονομική Επιτροπή της Πέμπτης 07-09-2017, ετέθη επίσης από την δημοτική αρχή και η  τροποποίηση του προϋπολογισμού, στην οποία προβλέπονταν και η  επιστροφή των χρημάτων των κληροδοτημάτων από τον δήμο.
Μετά τις απαντήσεις που πήραμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που κάναμε, αποδεχτήκαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής . Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος ζήτησε την αναβολή του θέματος (!) , η οποία έγινε δεκτή με τις ψήφους των παρόντων δημοτικών συμβούλων του δημάρχου, παρά τις δικές μας αντιρρήσεις.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 08-09-2017, η παράταξή μας στις 12.0 περίπου τα μεσάνυχτα αποχώρησε,  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταψήφιση πρότασής μου για την συγκρότηση της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης με την ΔΕΗ Α.Ε., η οποία χρηματοδοτεί το έργο του αρδευτικού των Καμβουνίων με το ποσό των 2,0 εκατ.  ευρώ. Έργο που τα τελευταία τρία χρόνια έχει τελματώσει και  αυτή την στιγμή γίνεται προσπάθεια προώθησης και υλοποίησής του.
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο συνεχίστηκε με παρόντες 12 από τους 26 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.
Κατά την συζήτηση του 4ου θέματος (αποδοχή διαφόρων ποσών και κατανομή πιστώσεων), στο οποίο περιλαμβανόταν και η έγκριση της επιστροφής των χρημάτων στους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων, η συνεδρίαση διεκόπη, λόγω διαφωνίας των δημοτικών συμβούλων για την κατανομή των πιστώσεων. Έτσι δεν λήφθηκε απόφαση και τα κληροδοτήματα βρίσκονται ακόμη στον αέρα.

Συμπερασματικά εξ αιτίας της αδράνειας της δημοτικής αρχής η ζημιά έγινε με τις κατασχέσεις σε λογαριασμούς κληροδοτημάτων. Αυτή την στιγμή όμως και  κίνδυνος κατασχέσεων του λογαριασμού του κληροδοτήματος Δελβίζη υπάρχει και  τα χρήματα δεν θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων, εξ αιτίας της διάλυσης της παράταξης του δημάρχου και της αδυναμίας λήψης αποφάσεων.

Από την εξέλιξη των γεγονότων στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια, παίρνονται με την καθοριστική συμμετοχή του συνδυασμού μας. Εάν η παράταξή μας αποχωρήσει, με τις αντιθέσεις που υπάρχουν στον πρώην συνδυασμό του δημάρχου, αποφάσεις δύσκολα παίρνονται.
Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η δημοτική αρχή και αυτό το δημοτικό συμβούλιο, δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο. Η ζημιά που προκαλείται στον τόπο μας είναι πολύ μεγάλη. Απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας