Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας λέει ό,τι έλεγε και ο Σαμαράς λίγο πριν πέσει…

Ολοταχώς για εκλογές !
Του Γιάννη Παντελάκη 
Γκούγκλαρα την φράση «Ο Σαμαράς μοιράζει το πλεόνασμα». Μου έβγαλε 45.800 αποτελέσματα. Αρκετά από αυτά αναφέρονται με ειρωνικό και σκωπτικό τρόπο στα «ψίχουλα που δίνει ο Σαμαράς» και έχουν την υπογραφή κάποιου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και σχετική αρθρογραφία από φιλικά σ αυτόν Μέσα. Προχωρώντας την αναζήτηση βρήκα και πολλές δηλώσεις του ίδιου του Τσίπρα που χαρακτήριζε «βαθειά ανήθικη πράξη» αυτό που έκανε ο τότε πρωθυπουργός. Να μοιράζει το πλεόνασμα.
Φλας μπακ. Μάρτιος του 2014 και ο Α. Σαμαράς υπόσχεται πως το πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ, θα μοιραστεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. Το ονόμαζε, κοινωνικό μέρισμα. Η κριτική που δέχεται είναι έντονη και σκληρή. Εστιάζεται στο γεγονός ότι το κράτος έχει περίπου κηρύξει στάση πληρωμών σε όσους χρωστάει, έχει στραγγίξει φορολογικά τους πολίτες και
αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα πλεόνασμα το οποίο ουσιαστικά είναι πλαστό.
Η πιο άγρια κριτική γίνεται από τον Τσίπρα που εκείνη την εποχή αγωνιά να γίνουν εκλογές και να καταλάβει την εξουσία. Παραθέτω ένα μικρό μόνο απόσπασμα από ομιλία του με την οποία κατακεραύνωνε τον τότε πρωθυπουργό για το πλεόνασμα που αυτός επικαλείτο: «Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σ’ αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων».
Επανερχόμαστε στο σήμερα.  Σχεδόν τρία χρόνια μετά. Ο Τσίπρας, εξαγγέλλει αυτό που έκανε τότε ο Σαμαράς, μοιράζει το πλεόνασμα. «Υπάρχει πλεόνασμα;» είναι η κρίσιμη ερώτηση. Όσο υπήρχε και τότε και ίσως και μικρότερο. Το κράτος έχει και σήμερα κηρύξει στάση πληρωμών σε όσους οφείλει και οι αριθμοί μιλάνε για πλεόνασμα. Αν σταματήσει το κράτος να πληρώνει ακόμα περισσότερους, το πλεόνασμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Απλά δεν πρόκειται για πλεόνασμα.
Ο Σαμαράς τότε, έβλεπε πως οι καμπύλες των δημοσκοπήσεων ήταν ιδιαίτερα αρνητικές για τη Ν.Δ. Και επίσης έβλεπε πως δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή εκείνης της εποχής. Η κίνησή του, είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Η οποία ωστόσο δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα. Ο Τσίπρας σήμερα, βλέπει τις ίδιες καμπύλες να είναι ακόμα πιο αρνητικές για τον ίδιο. Αυτές θέλει να επηρεάσει. Δεν θα τα καταφέρει ωστόσο, καθένας απ’ όσους έταξαν με τόσο προκλητικό (ανήθικο θα τον έλεγε ο ίδιος ο Τσίπρας) τρόπο, έχασαν τις επόμενες εκλογές.
Και ιστορικά να το δούμε. Ούτε ο Ράλλης άλλαξε το κλίμα το 1981 όταν μοίραζε επιταγές της τότε ΕΟΚ, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν καλούσε τον Τσοβόλα να τα δώσει όλα, ούτε ο  Μητσοτάκης όταν μοίραζε φθηνά αυτοκίνητα, ούτε ο Σαμαράς. Στον πολιτικό χρόνο κάθε πρωθυπουργού υπάρχει μια ημερομηνία λήξης η οποία δεν αλλάζει με κανένα τρόπο και καμμιά υπόσχεση. Η ημερομηνία αυτή για τον Τσίπρα έχει λήξει σε σχετικά σύντομο χρόνο. Ωστόσο έχει ένα πλεονέκτημα. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να μην εξαντλήσει την τετραετία. Όμως, αν συνεχίσει «ανήθικες πράξεις» (που επαναλαμβάνω, έτσι τις χαρακτήριζε ο ίδιος) σαν κι αυτή του μοιράσματος ενός ανύπαρκτου πλεονάσματος, η φυγή του από την πρωθυπουργία, θα συνοδευτεί από πολύ ισχυρές δόσεις αποδοκιμασίας…
liberal.gr

3 σχόλια:

 1. Η θειά μου πάντως όταν ήθελε να σφάξει καμία κότα τους πέταγε καλαμπόκι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με δεδομένο ότι μετά τα χτεσινά οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να θέσει θέμα μείωσης πλεονάσματος ηχεί πια σαν ανέκδοτο έχω την αίσθηση ότι αυτό που κάνει ο Τσίπρας δεν είναι παρά η προετοιμασία ενός στοιχειωδούς αξιοπρεπούς αφηγήματος περάσματος στην αντιπολίτευση.

  1. Δίνω τώρα ένα πακέτο παροχών μπας και τσιμπήσει κανείς, αλλά κυρίως κρατώ μια προίκα "κοινωνικής ευαισθησίας" για να 'χω να την θυμίζω όταν περάσω στην αντιπολίτευση.

  2. Κάνω τάχα μου ότι θέλω να κλείσω την αξιολόγηση, ενώ στην πραγματικότητα την τορπιλίζω, περνάνε 1-2 μήνες "ηρωϊκής αντίστασης" και κατόπιν προκηρύσσω εκλογές με σημαία την αντίστασή μου στα εργασιακά και στα μέτρα μετά το 2018 προσπαθώντας να επαναπατρίσω ό,τι μπορώ από τους αντιμνημονιακούς που μου φύγαν.

  3. Χάνω, αλλά έχω φορτώσει την καυτή πατάτα στους επόμενους, οι οποίοι θα κληθούν να τη διαχειριστούν με μένα να φωνάζω ότι αντιστάθηκα, ενώ αυτοί τα υπογράφουν κι επιχειρώντας έτσι να αναβιώσω τις "παλιές καλές μέρες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έκοψε ΕΚΑΣ που δεν τόλμησε κανένας με τα προηγούμενα μνημόνια, έκοψε κύριες, έκοψε επικουρικές συντάξεις και σήμερα μιλάει για 13η σύνταξη ενώ είναι επίδομα εφάπαξ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου