Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Η δήλωση

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Τι δεν καταλαβαίνετε. Σε ελεύθερη μετάφραση η επιστολή του υπουργού Οικονομικών στους Θεσμούς για το βοήθημα στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τα λέει όλα και είναι απολύτως κατανοητή.
Γράφει λοιπόν: Αγαπητέ Β. Σόιμπλε. Κάναμε ένα λάθος και γι’ αυτό ζητώ ειλικρινά την κατανόησή σας.
«Αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπλοκές», όπως αυτά για τα οποία μιλάμε, «θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο συζήτησης και να συμφωνούνται από κοινού με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του μνημονίου» κι όχι έτσι όπως εμείς αποφασίσαμε χωρίς να σας ρωτήσουμε.
Αλλά πιστεύω ότι θα σας καθησυχάσει το γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός, με την παρούσα επιστολή, κάνουμε «σαφές και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε ότι πρόκειται για μια έκτακτη παροχή, που δεν έχει σκοπό να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα» και πάντως μην πιστεύετε αυτό που διαλαλούσαμε στο εσωτερικό πως πρόκειται για τη 13η σύνταξη.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον ΦΠΑ στα νησιά. «Το μέτρο -και σ’ αυτή την περίπτωση- περιορίζεται μόνο στο 2017».

Γι’ αυτό, κύριε υπουργέ, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι «οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στο συμφωνημένο δημοσιονομικό μονοπάτι που στηρίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα».
Κι αν, ο μη γένοιτο, αυτά τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί για το 2016 αποδειχθεί ότι δεν επιτεύχθηκαν, μην ανησυχείτε. Θα κόψουμε τις συντάξεις, τις οποίες εμείς όντως αυθαίρετα ενισχύσαμε και καλώς εσείς μας το επισημάνατε, έστω και κάπως αυστηρά.
Σας διαβεβαιώνω μάλιστα πως το λάθος αυτό δεν θα ξαναγίνει και ζητώ ταπεινά συγγνώμη.
«Αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπλοκές θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο συζήτησης και να συμφωνούνται από κοινού στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Μνημονίου».
Αλλά και πάλι εάν δεν σας έχω πείσει, δηλώνω εν κατακλείδι ότι εάν και στο μέλλον έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, θα ακολουθήσουμε πιστά αυτά που εσείς μας έχετε πει, δηλαδή να διαθέσουμε μέρος του περισσεύματος για Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, για μείωση της φορολογίας και για διακανονισμό των οφειλών του Δημοσίου», αντί να το μοιράζουμε στους συνταξιούχους που στο κάτω-κάτω έχουν ένα έστω μικρό εισόδημα, όπως εσείς σωστά έχετε υποδείξει.
Ελπίζω, αγαπητέ Βόλφγκανγκ, με όλα αυτά να σας έχω πείσει. Πάντως εγώ σπεύδω για άρση κάθε παρεξήγησης να ομολογήσω «πως είμαστε πλήρως δεσμευμένοι για να παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα.
Ο δηλών Euclid Tsakalotos».
Μια επιστολή, εν ολίγοις, που μοιάζει με το παραμύθι «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος». Και για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη, επισημαίνεται ότι με αυτή ο Ευκλ. Τσακαλώτος αποκαλύπτει το αρχικό σχέδιο που είχε καταστρωθεί για πρόωρες εκλογές, με την μονομερή ενέργεια για παροχή? 13ης σύνταξης.
Μια ενέργεια που είχε σχεδιασθεί έτσι ώστε σε περίπτωση εκλογών να χρησιμοποιηθεί σαν σημαία αντίστασης στον κακό... λύκο.
Προφανώς όμως, όπως όλα δείχνουν τώρα, το θέμα των εκλογών εζυγίσθη, αλλά ευρέθησαν ελλιποβαρείς σε ψηφοδέλτια οι κάλπες. Γι’ αυτό και η επιστολή-αναδίπλωση προς τον «κακό λύκο», με ακόμη μια ομολογία πίστεως στο Μνημόνιο.
imerisia.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αστα αυτα. Πες μας για την κωνσταντοπουλου και το βενζινα, τη μπαζιανα δασκαλα καθηγητρια πανεπιστημιου, το σπιτι του τσιπρα απο κατασχεση ενος καημενου ανθρωπου, τον κατρουγκαλο, τη γεροβασιλη, το σταθακη τις γατες ιμαλαιων και πολλες αλλες ... αληθειες και ολοκληρωσε με ατρανταχτα επιχειρηματα οπως μαδουρο καρανικας και ερυθροι χμερ. Υπαρχουν πολλα ζωντανα να σ ακουσουν.

Το Προφίλ μας