Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή του Βασίλη Κωνσταντόπουλου προς την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ

Του Β. Κωνσταντόπουλου

Αγαπητέ συντάκτη Ι.Π.

Με ενδιαφέρον πάντα παρακολουθώ τις στήλες της έγκριτης εφημερίδας σας, και για τον τρόπο που παρουσιάζει αλλά και τον τρόπο που αναλύει τα γεγονότα του νομού μας.
Με έκπληξη όμως διάβασα το σχόλιο και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε στην τελευταία παράγραφο, σε σχόλιό σας που αναδημοσιεύτηκε και σε blogs της περιοχής μας, σχετικά με τις ευθύνες των αιρετών οργάνων του δήμου σε περίπτωση  καταψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου. Φοβάμαι πως πέσατε θύμα παραπληροφόρησης.

 Συγκεκριμένα καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να αποζημιώσουν το δήμο για τη ζημιά που προξένησαν από δόλο ή βαριά αμέλεια μη ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό με τις ευθύνες να κρίνονται ιδιαίτερα βαριές». Και προχωράτε στο σχόλιο «Μάλλον δεν χωράνε άλλα παιχνίδια και έστω και λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε πριν μπει ο δήμος σε επιτροπεία».

Ο νόμος όμως λέει ότι οι εν λόγω αιρετοί «οφείλουν να αποζημιώσουν το δήμο, την περιφέρεια, το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή το ίδρυμα για κάθε θετική ζημία, που προξένησαν σε βάρος της περιουσίας τους από δόλο ή βαριά αμέλεια».

Κατ’ αρχήν η δημοσίευση και αναδημοσίευση του άρθρου με σχόλια που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα,  μία μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία,  θεωρείται παρέμβαση στην ελεύθερη έκφραση της ψήφου των δημοτικών συμβούλων του δήμου μας, κάτι που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και θεωρείται επίσης  έμμεσος εκβιασμός προς τους δημοτικούς συμβούλους.

Αλλά ας έρθουμε στο προκείμενο.

Κάθε δημοτικός σύμβουλος πρέπει αβίαστα και ελεύθερα με βάση την συνείδησή του να ψηφίζει στο δημοτικό συμβούλιο με γνώμονα πάντα το καλό του δήμου.
Ο νόμος όπως διατυπώνεται προφανώς δεν αναφέρεται στην ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά στις περιπτώσεις που οι αιρετοί με πράξεις ή παραλείψεις τους προκαλούν ζημία στον δήμο (π.χ κατάχρηση δημοσίου χρήματος, μη διαφύλαξη των συμφερόντων και της περιουσίας του δήμου κ.α.).
Άρα το σχόλιό σας περί ευθυνών σε περίπτωσης καταψήφισης του προϋπολογισμού του 2017 είναι θεωρώ υπερβολικό και χωρίς βάση.

Και λίγα λόγια για τον προϋπολογισμό του δήμου Σερβίων –Βελβεντού του έτους 2017.
Ο  κάθε δημοτικός σύμβουλος ψηφίζει  κατά συνείδηση τον προϋπολογισμό όταν όμως αυτός είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, κατ’ επιταγή του νόμου.
Πως μπορεί όμως ένας δημοτικός σύμβουλος να ψηφίσει προϋπολογισμό που δεν είναι ούτε ρεαλιστικός ούτε ισοσκελισμένος; Προφανώς και δεν μπορεί. Και αν το κάνει παραβιάζει τον νόμο και τότε είναι έκθετος.
Η ευθύνη δεν βαραίνει τους δημοτικούς συμβούλους που δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό, αλλά αυτούς που με πράξεις τους ή παραλείψεις τους δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Στην περίπτωση του δήμου Σερβίων –Βελβεντού είναι μεγάλη η ευθύνη του δημάρχου, ως πολιτικού και διοικητικού προϊσταμένου των υπηρεσιών, που στα δύο τελευταία έτη 2015, 2016, δεν εισέπραξε χρήματα (ή εισέπραξε πολύ λίγα) από την ύδρευση-αποχέτευση, λόγος για τον οποίο κυρίως δεν ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός 2017.

Σέρβια 29-12-2016                                                               Με τιμή

Β. Κωνσταντόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο Βασιλη, παντα υπευθυνος και διαβασμενος

Ανώνυμος είπε...

Είναι το γελοίο το δημοσίευμα του πρωινού λόγου που κάνει μπαμ.
Είναι το χαρτί που κυκλοφορεί ο Δήμαρχος θέλοντας να εκβιάσει τους Δημοτικούς Συμβούλους.
Δήμαρχε και πρωινέ λόγο δεν είμαστε μακάκες για όλα αυτά ένας και μόνο φέρει την ευθύνη και δεν είναι άλλος από τον Δήμαρχο.
Δήμαρχε τα ψέματα τελείωσαν ήρθε η ώρα που θα απολογιθείς στα αρμόδια όργανα.

Ανώνυμος είπε...

"από δόλο ή βαριά αμέλεια". OTAN THN ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ή ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Ή ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΟΥΣ ΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ. ΑΛΛΛΙΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ

Ανώνυμος είπε...

Φοβάται η Ι.Π. πώς αν μπει ο Δήμος σε επιτροπεία θα αργήσει να πληρωθεί τις όποιες καταχωρίσεις. Και Δεν φοβάται που δυόμισι χρόνια τώρα σιγοντάρει την τρισάθλια διοίκηση του Δήμου αυτού χωρίς μια ουσιαστική κριτική της κατάντιας που έχει περιέλθει εξαιτίας όλων αυτών των άσχετων που παριστάνουν την δήθεν πλειοψηφία. Να πληρώσουν αυτοί τη ζημιά που έκαναν ωσαύτως τώρα και αυτό είναι νομικά διεκδικήσιμο αν κινηθούν σωστά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και προς όφελος των δημοτών.

Το Προφίλ μας