Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα 2010 και Χριστούγεννα 2016: ‘’Ποιος έκλεψε το ‘’πνεύμα’’ των Χριστουγέννων;’’ - ‘’Πώς ερμηνεύονται ή με ποίες συμπεριφορές προσλαμβάνονται ή εορτάζονται από τον άνθρωπο κάθε εποχής;’’.


του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Χριστούγεννα 2010. Η εφημερίδα ‘’Το Βήμα’’ έθετε το ερώτημα: ‘’Ποιος έκλεψε το Πνεύμα των Χριστουγέννων;’’. Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν πολλές και ποικίλες.  Η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη έδωσε την παρακάτω απάντηση:

‘’Εφέτος, λέει, το Πνεύμα των Χριστουγέννων χάθηκε. Έψαξαν στα μαγαζιά και δεν το βρήκαν
, έψαξαν στις ταβέρνες, στα ρεβεγιόν, στις κρουαζιέρες, μέχρι και στα φαστφουντάδικα έψαξαν. Ματαίως. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι απήχθη, ίσως μάλιστα και να εδολοφονήθη. Μακάρι! Γιατί αυτό δεν είναι παρά ένα ψευδεπίγραφο Πνεύμα των Χριστουγέννων. Το γνήσιο ζει και βασιλεύει και βρίσκεται εκεί που ήταν πάντοτε: μακριά από το αχόρταγο “εγώ”, συντροφιά με το παιδίον νέον, εκεί όπου η ψυχή χορταίνει με ταπεινοφροσύνη, με προσφορά, με συμπόνια, με το λίγο, που όμως έρχεται από καρδιάς. Και του χρόνου, όλοι μας γεροί και λίγο πιο συνετοί!’’. (Αθηνά Κακούρη, συγγραφέας. ‘’Το Βήμα’’, 30-12-2010).

Χριστούγεννα 2016. Στην Εγκύκλιό του ‘’επί τη εορτή της του Χριστού Γεννήσεως’’ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος θέτει την ερώτηση: ‘’Πώς ερμηνεύονται (τα Χριστούγεννα) ή με ποίες συμπεριφορές προσλαμβάνονται ή εορτάζονται από τον άνθρωπο κάθε εποχής;’’. Και απαντά:  

‘’Τα Χριστούγεννα δεν είναι ούτε τα ρεβεγιόν, δηλαδή τα πλούσια τραπέζια των ολίγων, που με τον ιδρώτα του πτωχού, του εργάτη, του φορολογούμενου πλουτίζουν ανήθικα, ούτε οι υπερβολικοί στολισμοί, που καταντούν αυτοσκοπός χωρίς περιεχόμενο εσωτερικής, καρδιακής ή πνευματικής διαστάσεως και δεν ξεκουράζουν τον καθημερινώς βασανιζόμενον από τα προβλήματα επιβιώσεως άνθρωπον για να βρη ηρεμία, γαλήνη, ασφάλεια και ειρήνη. Χοροί και διασκεδάσεις, στολισμοί και φωτισμοί, σπατάλη παροχών και δώρων, πληθώρα ευχών και μηνυμάτων άνευ περιεχομένου, ελπίδας και θυσιαστικής αγάπης δεν είναι Χριστούγεννα!’’.

Και κάνει αναφορά στο νόημα των Χριστουγέννων:

‘’Αυτό το νόημα έχουν τα Χριστούγεννα! Γεννάται ο Χριστός, γίνεται άνθρωπος χάριν του ανθρώπου, θυσιάζεται από ανυπέρβλητη αγάπη για τον άνθρωπο. ‘’Εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού εν ημίν, ότι τον υιόν αυτού τον μονογενή απέσταλκεν ο Θεός εις τον κόσμον ίνα ζήσωμεν δι’ αυτού…’’ (Ιω. Α’.  4, 9-10), σημειώνει η Αγία Γραφή…. Τα Χριστούγεννα θα μένουν για τους ολίγους, που αγαπούν θυσιαστικά τον Χριστόν και τον συνάνθρωπό τους…’’ (Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος. Χριστούγεννα 2016. Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή της του Χριστού Γεννήσεως).

Επιλογές-αντιγραφή
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (30-12-2016)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας