Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πάρις Κουκουλόπουλος: Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου


ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΠΟΡΟΥΣ.
  Ένα έργο που ο αρχικός του σχεδιασμός ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄80, το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, μπαίνει τώρα στο δρόμο της υλοποίησης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Πάρις Κουκουλόπουλος.
            Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Υπουργείου, καθώς εντάσσεται σε δικό του πρόγραμμα, και λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα πολλών παραγωγών της περιοχής. Παράλληλα, δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να επεκταθούν και να αυξηθούν και άλλο διάφορες καλλιέργειες.
            Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε πως «το ζητούμενο σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και να δουλεύουμε με βάση συγκεκριμένο και απόλυτα οριοθετημένο σχέδιο. Μόνον έτσι θα διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον έτσι ώστε να αρχίσει η πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Χάρη στο συγκεκριμένο έργο, όπως και με εκείνο του Σισανίου, εξασφαλίζονται επιπλέον χρήματα για την περιοχή μας, σε μια περίοδο που δεν περισσεύουν. Αυτή η εξέλιξη, όμως, δεν ήταν απλώς αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, αλλά ήταν πάνω απ΄ όλα αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συγκεκριμένου σχεδίου. Γι΄ αυτό ευχαρίστησα και δημόσια όλους εκείνους που εργάστηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα για να οδηγηθούμε σ΄ αυτή την εξέλιξη, πιστοποιώντας για μια ακόμα φορά πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο ή εξασφαλισμένο αν δεν εργαστείς με σοβαρότητα και σχέδιο για να το πετύχεις».
Τι περιλαμβάνει το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου
και ποιες εκτάσεις καλύπτει.
Η προβλεπόμενη αρδευόμενη έκταση, για την πλήρη κάλυψη της βόρειας ζώνης Πολυφύτου, ανέρχεται σε 38.000 στρέμματα συνολικά και εκτείνεται στα αγροκτήματα των Δήμων Κοζάνης και Σερβίων - Βελβεντού, κατά μήκος της βόρειας – δυτικής πλευράς της λίμνης Πολυφύτου.
Η άρδευση θα γίνει με δύο τρόπους:
α.  Με άντληση, από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, και
β.  Με μεταφορά, λόγω βαρύτητας, από την τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα.
Γι΄ αυτό η αρδευόμενη έκταση θα χωριστεί σε δύο Ζώνες.
Οι δύο ζώνες και τα επιμέρους έργα.
Στη Ζώνη 1, συνολικής έκτασης 14000στρ, που θα αρδεύεται με μεταφορά νερού με φυσική ροή, από την τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα,
Στη Ζώνη 2, συνολικής έκτασης 24000στρ, που θα αρδεύεται με άντληση νερού από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.  
Η 1η Ζώνη θα αρδεύει εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων των αγροκτημάτων των οικισμών Αιανής, Καισαρειάς, Σπάρτου, Σταυρωτής, Πύργου και Κοντοβουνίου.
Το έργο περιλαμβάνει:
·        Κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού από το φράγμα του Ιλαρίωνα, ο οποίος με φυσική ροή θα τροφοδοτεί την συνολικά απαιτούμενη ποσότητα νερού.
·        Κατασκευή δικτύου άρδευσης χαμηλής ζώνης, ελάχιστης εξασφαλισμένης πίεσης 2bar, το οποίο θα αποτελεί συνέχεια του τροφοδοτικού αγωγού, με αντλιοστάσιο in-line ανύψωσης πίεσης (option).
·        Κατασκευή αντλιοστασίου τροφοδοσίας υψηλής ζώνης, το οποίο θα αναρροφά από τον τροφοδοτικό αγωγό, για την πλήρωση της δεξαμενής κεφαλής της υψηλής ζώνης (in-line άντληση).
·        Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού, που θα συνδέει το αντλιοστάσιο με τη δεξαμενή κεφαλής της υψηλής ζώνης.
·        Κατασκευή δεξαμενής κεφαλής της υψηλής ζώνης, σε υψόμετρο 410m, εκτιμούμενης χωρητικότητας 8.000m3, για την ενδιάμεση αποθήκευση νερού, με 24ωρη τροφοδότηση από το αντλιοστάσιο και 18ωρη άρδευση.
Η 2η Ζώνη θα αρδεύει εκτάσεις που εκτείνονται από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά από τους οικισμούς Κοντοβούνι και Σταυρωτή μέχρι και τον οικισμό Ροδίτη, καταλαμβάνοντας μέρος των αγροκτημάτων Σταυρωτής, Πύργων, Βαθυλάκου, Μεσσιανής, Ροδίτη.
Το έργο περιλαμβάνει:
§         Κατασκευή παρόχθιου αντλιοστασίου,
§         Κατασκευή τροφοδοτικού καταθλιπτικού αγωγού,
§         Κατασκευή δεξαμενής κεφαλής του αρδευτικού,
§         Κατασκευή δικτύου άρδευσης.
Χρηματοδότηση απ΄ το ΥΠ.Α.Α.&Τ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 79 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα εξασφαλιστεί από την ένταξη του στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στον παραπάνω προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται η απαιτούμενη αγροτική οδοποιία, τα δίκτυα διανομής, οι τροφοδοτικές δεξαμενές, τα αντλιοστάσια και οι τροφοδοτικοί αγωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας