Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο «βοσκός» με τα ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Αυτή τη φορά το παραμύθι δεν έχει δράκο. Η κυβέρνηση, αν θέλει να διεκδικήσει με σοβαρότητα και πιθανότητες τη νίκη στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, δεν μπορεί να μιμείται συνεχώς την τακτική εκείνου του βοσκού που κάθε τόσο φώναζε ότι έρχεται ο... λύκος.
Άλλωστε, η τύχη του βοσκού με τα πρόβατα είναι γνωστή και τη γνωρίζουν όλοι, ακόμη και τα μικρά παιδιά.
Τότε, το 2012, ο φόβος ταρακούνησε συθέμελα το Πανελλήνιο και το εκλογικό σώμα έδωσε τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία.
Ήταν η εποχή που τα ευρώ από την Ευρώπη έρχονταν σε νταλίκες και ελικόπτερα σε μια προσπάθεια να μην μείνει άδειο ούτε στιγμή κανένα ΑΤΜ για να «διασκεδαστεί» ο φόβος των καταθέσεων και να αποτραπεί ο πανικός.

Τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εμμονή ορισμένων στελεχών του, φαίνεται να προσγειώνεται στην πραγματικότητα και ασφαλώς η κατάσταση δεν είναι η ίδια.
Το ευρώ, με βάση και τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ υπέρ του ενιαίου νομίσματος, υιοθετείται από το 75% του εκλογικού σώματος και πλέον του 80% της σημερινής Βουλής.
Ο φόβος για επαναστατικές ανατροπές έχει υποχωρήσει, ακόμη κι αυτοί που αμφισβητούν το ευρώ αποφεύγουν τα ταχθούν υπέρ της δραχμής, ενώ και ο αριθμός των καταθετών μειώνεται και σαφώς οι 1,3 εκατομμύριο άνεργοι επικεντρώνουν αλλού την προσοχή τους.
Οι κραυγές του Αδ. Γεωργιάδη στα τηλεοπτικά κανάλια μάλλον αντιμετωπίζονται σαν μια θεατρική κακόγουστη παράσταση, ή χειρότερα σαν ένα χιλιοπαιγμένο έργο.
Κι αν μείνει μόνο σ' αυτό το «παραμύθι» η κυβέρνηση και το συνδυάσει μάλιστα και με το άκαιρο καθ' όλα αίτημα για αλλαγή του εκλογικού νόμου με ψαλίδισμα του μπόνους των 50 εδρών, τότε ίσως θα ήταν φρόνιμο και συνετό να παραδώσει πριν από τις εκλογές, προτού εδραιωθεί η ηττοπάθεια.
Η εμμονή σε παλαιές τακτικές δεν προσφέρει πλέον τίποτα. Και η μόνη λύση που απομένει είναι η πορεία προς τα εμπρός.
Μόνο έτσι οι δύο πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν την κυβέρνηση μπορεί να πείσουν. Να δώσουν ελπίδα και κυρίως να εμπεδώσουν τη βεβαιότητα ότι κάτι αλλάζει, ότι η κρίση αντιμετωπίζεται, η κατάσταση βελτιώνεται.
Κι αυτό ευτυχώς δεν επιτυγχάνεται ούτε με υποσχέσεις, ούτε περισσότερο με άρνηση λήψης μεταρρυθμιστικών μέτρων, όπως πολλοί βουλευτές διατείνονται και προειδοποιούν.
Οι ηρωικές στάσεις απέναντι στην τρόικα μπορεί να ικανοποιούν ορισμένους θερμόαιμους, αλλά από μόνες τους δεν προσφέρουν μεγάλη ορατότητα για τους πολλούς.
Η συνταγή αυτή δοκιμάστηκε πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν πέτυχε.
Η νέα συνταγή είναι αποδείξεις και απτά αποτελέσματα που θα βεβαιώνουν ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας