Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών διοργάνωσε η ΠΑΣΥ στο Βελβεντό

Σύσκεψη της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» για τις συνέπειες του ρώσικου εμπάργκο στη ροδακινοπαραγωγή και γενικότερα τις εξαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Βελβεντού Κοζάνης.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών Συνεταιρισμών, του ΤΟΕΒ και ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής, που έθεσαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν για τις μεγάλες απώλειες στο αναμενόμενο φετινό εισόδημά τους, αλλά και των επόμενων ετών με το κλείσιμο μιας πολύ σημαντικής αγοράς για τα φρούτα της περιοχής.
Εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Αλέκος Ουγγρίνος επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Είναι γνωστό το τι προηγήθηκε του ρώσικου εμπάργκο στα αγροτικά μας προϊόντα: Τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κολοσσών ΕΕ και ΗΠΑ για αγορές και Ενέργεια τούς οδήγησαν στην ωμή επέμβαση στην Ουκρανία με την εγκαθίδρυση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και φιλοναζιστικών δυνάμεων στο Κίεβο. Την κυβέρνηση αυτή αναγνώρισε πρώτη-πρώτη η προεδρεύουσα της ΕΕ ελληνική κυβέρνηση.
Η επίσης καπιταλιστική Ρωσία, νιώθοντας πλέον στο υπογάστριό της ΕΕ και ΗΠΑ, αντέδρασε παρεμβαίνοντας και αυτή. Φτάσαμε στο εμπάργκο της ΕΕ για τα ρωσικά προϊόντα και στα αντίμετρα της Ρωσίας για τα εισαγόμενα αγροτοδιατροφικά προϊόντα των χωρών της ΕΕ και ανάμεσά τους τα ελληνικά φρούτα και τα ροδάκινα.
Έτσι, στα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες και ανάμεσά τους και οι ροδακινοπαραγωγοί, ήρθε για μας και μια ακόμη γερή κατραπακιά. Είχαν φροντίσει με τις αντιαγροτικές πολιτικές τους να δώσουν προηγούμενα απανωτά χτυπήματα.
Τα πλήγματα, που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά γίνονται κάθε χρόνο και περισσότερα με τελικό στόχο το ξεκλήρισμά της και τo πέρασμα γης και παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών απλήρωτες παραγωγές και "πιστόλια" από προηγούμενες σοδειές σε πολλά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, τιμές παραγωγού στο έλεος των διαθέσεων εμπόρων και μεσαζόντων, κόστος παραγωγής στα ύψη με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος σε αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο. (...)
Η κοροϊδία της ΕΕ και της κυβέρνησης με τις διάφορες συσκέψεις επί συσκέψεων, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους ζημιωμένους αγρότες, πάει σύννεφο, από κοντά με τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες, τους κυβερνητικούς βουλευτές και διάφορους αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους.
Στόχος των εκπροσώπων της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά να αποκοιμίσουν τους ροδακινοπαραγωγούς και να ξεφουσκώσουν τις διαθέσεις αγωνιστικής διεκδίκησης αποζημιώσεων και χαμένου εισοδήματος για την επιβίωση των οικογενειών τους. Μόνη τους στενοχώρια η κάλυψη εμπόρων - εξαγωγέων για ζημιές στα κέρδη τους, αν και έχουν ακόμη απλήρωτη την περισσότερη φετινή φρουτοπαραγωγή. (...)
"Πενταροδεκάρες" σκοπεύει να διαθέσει η ΕΕ για την αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Κι ενώ είναι ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να τους καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ακόμη αποπροσανατολίζουν με "Συσκέψεις στις Βρυξέλλες", με δελτία Τύπου, με επαφές υπουργείου και ευρωβουλευτών, τη στιγμή που η ΕΕ επιτακτικά ζητά την επιστροφή σαν πρόστιμο των όποιων ενισχύσεων δόθηκαν στους παραγωγούς το 2009 (των 424,8 εκατ. ευρώ - "πακέτο Χατζηγάκη" στις δίκαιες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς με τα μπλόκα του 2009).
Από τη δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στην κριτική του απ’ έξω την ΕΕ και τα μονοπώλια που αυτή εκπροσωπεί και αποπροσανατολίζει, προσωποποιώντας τις ευθύνες για το ρωσικό εμπάργκο σε Σαμαρά και Βενιζέλο. (...)
Να καταλάβουμε επομένως - όσοι δεν το έχουμε κατανοήσει ακόμη - ότι η πηγή των δεινών της μικρομεσαίας αγροτιάς μας βρίσκεται στην ίδια την ΕΕ και τις αντιαγροτικές της πολιτικές. Με εργαλείο την δική της Κοινή Αγροτική Πολιτική παίρνονται όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα (με τη σύμφωνη γνώμη και ψήφο και των ελληνικών κυβερνήσεων).
Δικός μας στόχος επόμενα πρέπει να 'ναι η ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η δρομολόγηση μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης έξω από τις περιοριστικές ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μιας αγροτικής πολιτικής κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και των εμποροβιομηχάνων και εξαγωγέων. Μιας πολιτικής επιτέλους σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του ελληνικού λαού και κόντρα στο σημερινό καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Μιας αγροτικής οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, που με μοχλό τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα 'χει σαν προτεραιότητα την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας. Μια τέτοια κεντρικά σχεδιασμένη αγροτική οικονομία θα 'χει διασφαλισμένη και την προστασία της παραγωγής από κάθε αντίξοη καιρική συνθήκη και τη διασφάλιση εισοδήματος ανθρώπινης διαβίωσης για τις αγροτικές οικογένειες.
Και για να φέρουμε πιο κοντά αυτή την προοπτική, χρειάζεται ο δικός μας αγώνας να συνδέεται με τον αγώνα κατ' αρχάς των εργαζομένων στον κλάδο της μεταποίησης των αγροτικών μας προϊόντων, στον κλάδο των εφοδίων για την αγροτική παραγωγή και να συντονίζεται με την πάλη των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, γιατί η επιβίωση της αγροτιάς αφορά όλη την οικονομία των νομών μας».

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας