Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Καταρροϊκός Πυρετός: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Πληροφορίες σχετικά με την Νόσο
Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών και οφείλεται σε ιό που προσβάλει τα μηρυκαστικά και κυρίως τα πρόβατα. Μεταδίδεται με κουνούπια του γένους Culicoides. Τα κουνούπια μολύνονται κατά την διάρκεια τσιμπήματος από άρρωστα ζώα και αυτά με την σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα.
Εμφανίζεται με Υψηλό πυρετό, Ανορεξία, Φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα έντονη σιελόρροια, ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλενοπυώδες και φράσει τα ρουθούνια, Οίδημα στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και αυτιών, Οίδημα και μπλε γλώσσα (σπάνιο), Χωλότητα (κινούνται με δυσκολία), Αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, Απώλεια βάρους.
Αποτέλεσμα: Θάνατοι και μείωση παραγωγικότητας.
Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα από ότι τα πρόβατα ενώ στα βοοειδή η νόσος είναι υποκλινική.
Μέτρα πρόληψης
           Επειδή σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του νοσήματος, διαδραματίζουν τα κουνούπια (γένος Cullikoides) κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας στις εκτροφές ήτοι καταπολέμηση των εντόμων με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους.
           Η κάθε είδους μετακίνηση ή παραλαβή ζώων θα πρέπει να συνοδεύεται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό.
Το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.
Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας