Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στο 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Τελέσαμε, στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής μας διακονίας, (11-9-2014) τον καθιερωμένο (και επιζητούμενο από δασκάλους μαθητές και γονείς) Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων του σχολικού έτους 2014-15 και για ‘’την κατά Θεόν επίδοσιν της Σχολής’’ (Ειρηνικά του Αγιασμού) στο 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού.


Παρόντα στον Αγιασμό όλα τα νήπια-μαθητές του νηπιαγωγείου, οι ευγενέστατες νηπιαγωγοί Άσπα Παπαμίχου και Εύα Ζίγκου, γονείς και γιαγιάδες των λιλιπούτειων μαθητών, που με ορθάνοιχτα τα μάτια του σώματος και της ψυχής τους, δέχονταν στις υπάρξεις τους μέσα από τις εικόνες και τους ήχους της Ακολουθίας (μέσα από όλες τις αισθήσεις) τη χάρη του Χριστού.








Ο βασιλικός, το νερό, ο σταυρός, το βιβλίο, το πετραχήλι, το θυμίαμα, το κερί, η φωνή (λόγος και ψαλμωδία), ο παπάς, όλα αυτά μαζί με την όρθια στάση του σώματος όλων, συνιστούν μια ενότητα, που ενώ απαρτίζεται από φυσικά και οπτικά στοιχεία, ωστόσο μέσα της ενυπάρχει δεκτικά και αθόρυβα, μυστικά και πραγματικά η άκτιστη χάρη του Θεού που κοινωνείται από τα πρόσωπα και από τα πράγματα και που ανάγει (η χάρη την ενότητα) στο ‘’όλον αυτής’’ (Μάξιμος ο Ομολογητής), ώστε να διαπιστώνεται το λειτουργικό λόγιο: ‘’Ίνα και διά στοιχείων….και διά ορωμένων και δι’ αοράτων δοξάζηταί σου το πανάγιον όνομα συν τω Πατρί και τω αγίω Πνεύματι’’ (ευχή του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων) τώρα και πάντα και στους ατελεύτητους αιώνες.

Παρών στον Αγιασμό και ο δημοτικός σύμβουλος Σερβίων-Βελβεντού Μιλτιάδης Ζορμπάς.

Τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους στα σχολεία ‘’Κύριε ο Θεός ημών…υιούς φωτός ανάδειξον αυτούς εν παντί έργω αγαθώ καρποφορούντας και αυξανομένους διά της άνωθεν σοφίας…’’ (ευχή του Αγιασμού). Γιατί (η άνωθεν σοφία) ‘’η σοφία που έρχεται από τον ουρανό είναι πρώτα πρώτα γνήσια, ύστερα είναι ειρηνική, αγαθή, πειστική, γεμάτη ευσπλαχνία και καλούς καρπούς, αμερόληπτη και ειλικρινής. (Γι’ αυτό και) ο καρπός της δικαιοσύνης σπέρνεται ειρηνικά από όσους επιζητούν την ειρήνη’’. (ο Απόστολος του Αγιασμού, Ιακ. 3, 17-18).  

‘’Όλα είναι θέμα Παιδείας’’ σχολίασε η διευθύντρια του νηπιαγωγείου αποδίδοντας εύστοχα το περιεχόμενο και το νόημα (πρώτ’ απ’ όλα) στην ίδια τη δημόσια εκπαίδευση και κυρίως στα κέντρα σχεδιαστών της. Πρόκειται για ένα κύκλο πολυεπίπεδων ευθυνών (κανένας δεν μπορεί να είναι εντελώς ανεύθυνος) από την κορυφή μέχρι τη βάση.

Η Παιδεία (πρέπει να) είναι φως, που δημιουργεί συνθέτοντας αβίαστα διαπλέοντας ειρηνικά τις συμπληγάδες των όποιων διχασμών (όσων που τους επινοούν) και η παραπομπή της (για τάχα ερμηνεία της) στο δίπολο ‘’μνημόνιο-αντιμνημόνιο’’ τη φτωχαίνει και τη μεταποιεί για μια ακόμα φορά.

Καλή χρονιά, συνάδελφοι, φωτισμό, υγεία και δημιουργικότητα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος
11-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας